hirdetés

Litera Rádió: Mészöly Miklós Párbeszédkísérletéről az Előhívásban

2017. október 26.

2017. október 11-én az Előhívásban Mészöly Miklós: Párbeszédkísérlet (a kérdező Szigeti László) című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és új társuk, Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – Litera Rádió.

hirdetés

Szigeti László Párbeszédkísérlet című könyve a huszadik század egyik legkiemelkedőbb alkotójával készült mélyinterjúját tartalmazza, amely 1994 tavaszától 1996 teléig készült. Mészöly Miklós művei a magyar próza realista hagyományait a posztmodern felé tágítva sajátos írói szemléletet és világképet vetítenek elénk. S bár a beszélgetés gerincét a mindennapi élet, a művészet és a társadalom gondolati-filozófiai igényű megközelítése képezi, az író legkiemelkedőbb művei genézisét kutatva a kérdező kitartó faggatózásai eredményeképpen, ha mozaikszerűen is, de feltárulnak Mészöly magánéletének eseményei, a műveiben csak nagyon nehezen tetten érhető mozzanatai. E rendkívül izgalmas párbeszéd a második világháború utáni magyar próza egyik iskolateremtő alkotója műveinek értelmezéséhez nyújt kitűnő fogódzókat. A könyv szerkesztője: Thomka Beáta, és a Kalligram gondozásában jelent meg.

Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a könyvről. Hallgassák meg a teljes felvételt:

Az est végén a kötet kérdezője, Szigeti László is megszólalt. Bár a hangja a felvevőtől való távolság miatt sokkal rosszabb minőségben hallható, mint a beszélgetőtársaké, a hozzászólás fontossága miatt meghagytuk (a felvétel minőségéért ezen a ponton elnézést kérünk).

A követező Előhívásra november 8-án este 7 órai kezdettel kerül sor a Nyitott Műhelyben. A témáról és a további tudnivalókról hamarosan tájékoztatjuk az olvasót.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.