hirdetés

Ljudmila Ulickaja Budapestre látogat

2013. november 14.

Ljudmila Ulickaja Örökbecsű limlom című kötetének megjelenése alkalmából Budapestre látogat!

hirdetés

2013. november 28. 19 óra, Corvin Moziban (1082 Budapest, Corvin köz 1.) beszélget az írónővel Goretity József műfordító. A belépőjeggyel a helyszínen kedvezményesen megvásárolható az Örökbecsű limlom, melyet a szerző dedikál. (Jegyek a Corvin Moziban, illetve a mozi honlapján már kaphatók.) 

Ljudmila Ulickaja: Örökbecsű limlom

Fordította: Goretity József
Önéletrajzolatok: esszék, interjúk, személyes emlékek


Az Örökbecsű limlom minden eddiginél összetettebb képet nyújt Ljudmila Ulickaja ön- és világszemléletéről, élet- és művészetfilozófiájáról. A műfajilag is sokszínű kötetben az orosz írónő szinte az összes olyan dologról beszél, ami foglalkoztatta valaha. A személyesebb szövegekben, illetve a vele készült és a kötetbe beválogatott interjúkban kendőzetlen őszinteséggel fogalmaz magánéletéről, pályafutásáról. Megtudhatjuk, hogy a családi környezettől kezdve az olvasmányélményekig mi formálta leginkább a személyiségét. Miként azt is, milyen véleménnyel van a család, szerelem, házasság, barátság fogalmáról és megvalósulási formáiról. A társadalmi kérdésekben is bátran foglal állást. Így derül rá fény, mit gondol a nők társadalomban betöltött szerepéről, a politikáról, az állami és egyházi ideológiákról, vagy éppen a világ működését meghatározó gazdasági rendszerekről. Esszéiben, művészeti írásaiban pedig főként a kifogyhatatlanul gazdag orosz kultúra legfontosabb kérdéseiről beszél. Mindezt a tőle megszokott közvetlenséggel és nyíltsággal tárja olvasói elé.

Részlet a kötetből

Október másodika van. Tegnap elköszöntem a falutól, vagy, pontosabban, kisvárostól, amelyhez pár évvel ezelőtt hozzánőttem. Három héten át ültem a hegytetőn álló kis házban, amelynek teraszáról olyan kilátás nyílik, hogy az mintha direkt egy északi ember megnyugtatására lenne kitalálva, ráadásul nem is a valóságban, hanem álmában. Reggeltől ötig dolgoztam, aztán alkonyattájt a szerpentinen leereszkedtem a városkába, ahol minden úgy van, ahogy kell: Kolumbusz Kristófról elnevezett part menti sétány, pálmák, fizetős és szabad strand, kávéház, kis üzletek és butikok mindenféle, turistáknak való árukkal. Ahogy jössz le a hegyről, útelágazás, mint a mesében: ha balra indulsz, arra maga a tengerparti sétány van, ha jobbra, ott kicsit folytatódik még a sétány, aztán vadregényes öblök jönnek, ahol nincsenek se fürdőházak, se öltözőkabinok. Mégy a köves úton, mely beleveszik egy kővel kirakott alagútba, aztán újra előbukkan. Autók nem járnak arra, csak gyalogosok meg biciklisek, azok is ritkán. Valaha vasút vezetett itt, majdhogynem az első Olaszországban. A Genovától Nizzáig vezető út egy szakasza. Ma a vasút feljebb jár. Kétezer évvel ezelőtt ezen az úton római légiósok masíroztak, ezer évvel ezelőtt zarándokok... Ha itt, a lábam alatt leásnék, kavicságyat és rézsűt találnék, meg ókori burkolatköveket. Igen, a cselekmény színhelye Észak-Olaszország, Liguria. --- A folytatáshoz kattintson ide!


Ljudmila Ulickaja eddig megjelent kötetei a Magvetőnél: 

Médea és gyermekei (2003), Életművésznők (2004), Vidám temetés (2005), Szonyecska (2006), Odaadó hívetek, Surik (2007), Kukockij esetei (2008), Daniel Stein, tolmács (2009), Történetek állatokról és emberekről (2009), Elsők és utolsók - Válogatott elbeszélések (2010), Imágó (2011), Történetek gyerekekről és felnőttekről (2012), A mi Urunk népe - elbeszélések (2012), Örökbecsű limlom (2013)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.