hirdetés

És most nincs más, hát jöjj elő

2017. december 14.

2017. december 10-én a Katona József Színházban Lovasi András Még nem összes című könyvének zenés bemutatójára került sor. Az esten érdekes történetek mellett régi és új dalok egyaránt elhangzottak Lovasi András, Leskovics Gábor és Mészáros Béla előadásában. Ott jártunk.

hirdetés

Katona József Színház előcsarnoka. Decemberi vasárnap, késő délután, öt óra, ami ebben a hónapban már estének számít. Az emberek szállingóznak befelé, páran kávézgatnak, borozgatnak, de a többség ülőhelyet foglal magának. Vannak, akik a bejárat melletti asztalnál sorban állnak, hogy megvásárolják a frissen (nagyjából egy hónapja) megjelent Lovasi András Még nem összes című kötetet.

Az előcsarnok végén kis pulpitus asztallal, székekkel. A Kiscsillag együttes gitárosa, Lovasi zenésztársa, Leskovics Gábor „Lecsó" hangolgatja a gitárját a színpadszerű emelvényen. Ilyen családias légkörben várja mindenki, hogy megjelenjen az est főszereplője, Lovasi András, aki meg is érkezik öt óra után két perccel, a kiskutyájával, aki véletlenül (vagy tudatosan – ezt egy kutya esetében nehéz megállapítani) lelök a Katona boltjának a könyvespolcáról egy könyvet. A várakozó nézőközönség a jelenetre odakapja tekintetét, és örömmel konstatálja, hogy megérkezett a művész. Lovasi gyorsan leveszi magáról a kabátját, leül a színpadon egy székre, és elkezd a gitárján hangolgatni, improvizálgatni.

„Jó estét, szevasztok!" – üdvözli a közönséget. Majd elmeséli késésének okát. Parkolóhelyet keresett, végül egy parkolóházban „huszáros tolatással" sikerült elfoglalnia az utolsó üres parkolóhelyet. Úgy tervezték, a kezdés előtt még átbeszélik a műsor koncepcióját, de mivel nem maradt rá idő, azt javasolja, a közönség kérjen dalokat a könyvből, amiket Lecsóval eljátszanak, vagy ha nem tudják, akkor Mészáros Béla, a Katona színésze elszavalja azokat.

Karácsony közeledik, nem véletlen hát, hogy rögtön az elején felhangzik a Karácsony jól ismert dallama. Az akusztikus és a klasszikus gitár lágy hangja betölti a teret, bensőséges atmoszférában hangolódunk. Az első sorból egy nő kéri elsőként az Örökre című számot, amit láthatóan sokak örömére el is zenélnek a Petőfi Rádió Akusztik verziójában.

Majd Lovasi egy rövid anekdotába kezd. Az egyik riporteri kérdés, melyet nagyon nem szeret, egy új album megjelenésekor az, hogy illető album miben különbözik, és miben hasonlít az előzőre. Erre a Kispál és a borz együttesből ismert zenésztársa, Kispál András egyszer azt válaszolta: abban hasonlít, hogy ugyanazok az emberek játsszák a dalokat, és abban különbözik, hogy más dalokat játszanak. A vicces történet után Lovasi felidéz egy ugyancsak újságírói kérdést: minek tartja magát, költőnek, vagy dalszövegírónak. Neki, egy dalszövegírónak sokkal könnyebb dolga van, mondja, mint egy költőnek, hiszen rendelkezésére állnak egy dal megírásakor olyan mankók, mint a dallam, az akkordok stb. Egy dalszövegben elég, ha egy sor lett csupán jól megírva, már lehet jó dalszöveg, míg a költőnek ennél nehezebb dolga van. Fel is kéri Mészáros Bélát, hogy szavalja el egy dalát. Ez azért is jó neki, mondja, mert máshogyan hallja a szövegét, egy versmondásban jártas színész másképp adja elő, mint ő. Mészáros, mivel személyes szálak fűzik ehhez a dalhoz – fiatalkorában készített egy filmet, aminek a végén ez szólt –, előadja az Ágy, asztal, TV című alkotást. A közönség nagy tapssal fogadja, és láthatóan Lovasinak is tetszik.

Aztán nézői kérésre Mészáros elszavalja a Szívrablást. Kifejezetten érdekes és érzékletes egy színész tolmácsolásában a dalban megjelenő párbeszéd: „Gyere be, mit hoztál ide csaknem hiánytalan / – Mindenem itt van, csak a szív kéne, ami még nálad van / – Azt nem adom, mert te azt örökbe adtad! – szólok mérgesen / S becsapom az ajtót, felőlem meghalhat".

Majd eljátsszák a Sirály című dalt, melynek egy sora („Idáig tudom a történetet") mintha interakcióba lépne a kötet címével és az esttel is (Még nem összes).

A program tartogat még meglepetéseket, hiszen a közönségben tartózkodik Jordán Adél, a Katona József Színház tagja, aki arra kéri Lovasiékat, gyorsan játsszák el neki az Apa övének csatja című dalt, mert mennie kell próbálni egy darabot. Mintha egy helyben rögtönzött performansz lenne, ahogy megjelenik Jordán Adél, és nevetésével bearanyozza a Katona előcsarnokát.

Mészáros az Egy az egybe (csak maga) nótát kéri Lovasitól. Lovasi jellegzetes rekedtes hangon előadott daláról, melyet a közönség tátott szájjal hallgat, jegyzi meg az est főszereplője, hogy még Cseh Tamás is megdicsérte, mondván: szép szerzemény. A szövegben megjelenő indián utalásokkal kapcsolatban – Winnetou, Ülő Bika – említi aztán, hogy egy fiatal korában olvasott „historiografikus" könyv számolta fel minden illúzióját a XIX. század romantikájával kapcsolatban, amelyben irtották az indiánokat, és számuk megfogyatkozásával egy egész kultúra veszett el.

Nézői kérésre kisebb nehézségek árán eljátsszák a Dal teázáshozt is, mellyel a könyv használhatóságát is tesztelik, hiszen olyan akkordokat írt bele Lecsó, amelyeket itt, a színpadon kell kibogarászniuk. A közönség számára kifejezetten szórakoztató helyzet, mert olyan párbeszédeknek lehet tanúja, mint: Lovasi: „a dim az milyen akkord?" Lecsó: „az a szűkített", Lovasi: „akkor miért nem azt írtad oda, hogy szűk?"

Az est végéhez közeledve felcsendül Az autóm és én II. Végül Lovasi javaslatára egy slágerrel, a Vackolj belémmel búcsúznak, ráadásként pedig Mészáros elszavalja a Kapcsolj le mindent.

Összességében egy bensőséges, jó hangulatú könyvbemutatón vehetettünk részt. Nem volt színházjellege az estnek, nem volt előre megírt koreográfia, sokszor improvizáltak, és a nézők, akik lelkesen dedikáltatták könyveiket a bemutató után, is szereplői lehettek a Katonában rendezett eseménynek.

(A Még nem összes Lovasi András énekes-gitáros, dalszerző eddigi pályafutásának darabjait gyűjti kötetbe. Harminc év, több mint háromszáz dalszöveg az 1980-as évek végétől máig, a pécsi Szenes Klubtól a Budapest Arénáig. A kötetet eddig publikálatlan költemények-dalkezdemények, gitárakkordok és Lovasi András saját illusztrációi színesítik.)

Ballagó Márton

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.