hirdetés

Ludassy Mária Tengelyi László-díjat kapott

2017. március 25.

Az Atlantisz Könyvkiadó Tengelyi László-díját idén Ludassy Mária filozófiatörténész kapta, jelentették be március 23-án.

hirdetés

Március 23-án adták át az Atlantisz Könyvkiadó Tengelyi László-díját. A 2014-ben elhunyt filozófusról elnevezett díjat Ludassy Mária filozófiatörténész kapta. A díj kiemelkedő, nemzedékének műveltségét meghatározó tanári, szerzői és fordítói munkáját köszöni meg.

Ludassy Mária Széchenyi-, Bibó István- és Lukács György-díjas filozófiatörténész, az ELTE BTK Filozófiai Intézet Általános Filozófia Tanszék tanára, az MTA doktora. A magyar olvasó évtizedek óta jelentős részben az ő művei, egyetemi órái és fordításai által ismerkedhet meg a XVIII. század francia filozófiájával, társadalmi vitáival és e szellemi kultúra mai elevenségével.

Monográfiái a hetvenes évektől jelennek meg. Olyan fontos filozófiatörténeti munkák szerzője, mint például a Valóra váltjuk a filozófia ígéreteit... (1972), Az ész államáig és tovább (XVIII. századi francia utópiák) (1979), Moralisták és terroristák (1987), Téveszméink eredete (1991), Fehér jakobinizmus (1999), Szavak és kardok (2004). Ludassy többek között Thomas Hobbes, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Condorcet és Voltaire fordítója.

A nagy életművet alkotott filozófusról és tanárról, az Atlantisz Könyvkiadó
egyik alapítójáról és szerzőjéről elnevezett Tengelyi László-díj Kalmár János szobrászművész bronzszobra mellett Budapest főváros és Frankfurt város támogatása révén dotációval is jár.

Tengelyi László (1954-2014) munkássága két súlypont köré csoportosítható: az egyik Kant, a másik a fenomenológia. Ez volt az a két terület, amellyel a legintenzívebben foglalkozott, és hatása is itt volt a legnagyobb. Kant-monográfiája ma is a legalapvetőbb magyar nyelvű írás a filozófusról. Magyar, német, francia és angol nyelven jelentek meg könyvei, tanulmányai és tanulmánykötetei. 1995 és 2002 között tagja volt a Magyar Filozófiai Társaság Elnökségének, 2003-tól 2005-ig elnöke a Német Fenomenológiai Társaságnak. Több rangos fenomenológiai folyóirat (Husserl Studies, Phänomenologische Forschungen) és könyvsorozat (Phänomenologie und praktische Philosophie, Contemporary Studies in Phenomenology) szerkesztőbizottságába is beválasztották. Vendégprofesszorként megfordult többek között francia, amerikai, kanadai és kínai egyetemeken.

(A lead mellett található kép forrása: budapestbeacon.com)


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.