hirdetés

Lydia Davis: A történet vége (részlet)

2017. december 1.

Bevallom, voltak más férfiak is előtte. Volt egy festő, aki egyedül élt egy régi csónakműhelyben, és egy antropológus, akinek az volt a szokása, hogy az anyjával együtt vitt operába – Lydia Davis A történet vége című könyvéből ajánlunk részletet, amely a Magvetőnél jelent meg.

hirdetés

Lydia Davis: A történet vége
részlet

 

Lydia Davis története egy szakításról szól: arról, hogy a kapcsolatok hogyan visszhangoznak tovább az emberben azok megszakadása után is. A fordítóból lett harmincas egyetemi tanárnő évek múlva próbálja felidézni szenvedélyes viszonyát egy nála tizenkét évvel fiatalabb férfival. A majdnem hétköznapi kapcsolat megszakadása nem hétköznapi fájdalmat okoz a nőnek: gondolatai mindig visszatalálnak a férfihoz, aki elhagyta. Nem képes belenyugodni a szakításba, szellemként járja a sivatagi kisváros utcáit, hátha újra megpillanthatja őt vagy a nagy, fehér kocsiját, meglátogatja a benzinkútnál, ahol dolgozik, és titokban leskelődik utána a lakásánál, ahová egy másik nővel költözött. Vajon mikor és hogyan tud valóban véget érni egy szerelmi történet?

Davis prózája egyszerre visszafogott és túláradó. Provokatív könyvében érzékletesen mutat be hazug reményeket és női mániákat. A könyv ugyanakkor magával ragadó regénye annak is, hogy a történetek miért akkor kezdődnek el valójában, amikor úgy tűnik, hogy éppen véget érnek.

Lydia Davis: A történet vége, ford. Mesterházi Mónika, Magvető Kiadó, 2017., 272 oldal
Vezérkép forrása: Will Oliver – AFP/Getty images

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.