hirdetés

M. Nagy Miklós: A könyvfesztiválra időzítjük az irodalmi csemegéket

2017. április 18.

Az Európa Könyvkiadó vendége Boualem Sansal, algériai író lesz a könyvfesztiválon, és többek közt új kötete jelenik meg Háy Jánosnak és Szvetlana Alekszijevicsnek is. – M. Nagy Miklóst, a kiadó igazgatóját az Alexandra könyvhálózat csődje utáni helyzetről, és a fesztiválra és a könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

hirdetés

A Könyvfesztiválon hagyományosan a külföldi irodalom, a Könyvhéten pedig a magyar áll a középpontban. A kiadó idén is alkalmazkodik ehhez a hagyományhoz?

Az elmúlt években változott a tavaszi-nyári könyves események „hagyományos” felosztása, és egyre több magyar mű szerepel a könyvfesztivál kínálatában.
Az Európa Könyvkiadó évek óta a fesztiválon mutatja be Háy János új könyveit, idén Az öregtó felé című, az elmúlt nyolc év verseit összegyűjtő kötetét, amelyben a nagy összefoglaló versek és a mindennapi élet apró eseményeire reflektáló kisebb költemények kaptak helyet. Vámos Miklós két, a „ráérős, régimódi történetmesélés hagyományaira” épülő televízió-műsorának legizgalmasabb történeteit szerkesztette egy kötetbe. A Lehetetlen + Rögtön jelzi, hogy az író életműve részének tekinti ezt a két műsort. Mindkét szerző ott lesz a könyvfesztiválon: Vámos Miklós és Rudolf Péter április 21-én, pénteken 17 órakor beszélgetnek az Osztovits Levente teremben. A Háy János verseskötetét bemutató koncert április 22-én, szombaton 18 órakor kezdődik a Supka Géza teremben.
Természetesen az Európa Könyvkiadó fesztiválújdonságai között ott vannak kiemelkedő világirodalmi művek is.

Az Alexandra könyvhálózat súlyos helyzete mennyiben érinti az Európa Könyvkiadó működését?

A Könyvbazár Kft. és a Rainbow bolthálózat körül kialakult, a teljes könyvszakmát érintő súlyos helyzet pénzügyileg ugyanúgy érintette az Európa Könyvkiadót, ahogy más, az Alexandra bolthálózatba beszállító könyvkiadót. A Könyvbazár nagyságrendekkel nagyobb tartozást halmozott fel a kiadóval szemben, mint a többi kereskedelmi partner. A könyvek eladásából származó árbevétel egy jelentős részéhez nem jutott hozzá az Európa. A kiadó működésének folytatását a más csatornákon terjesztett könyveink folyamatos eladásából származó bevételek tették lehetővé. A kiadó több partnerének (szerzőknek, fordítóknak, grafikusoknak) még nem tudott fizetni, de a helyzet folyamatosan javul.

Vannak-e tematikák-trendek a kiadó koncepciójában, amelyek alapján a megjelenéseket időzítik és válogatják?

Rendszerint a könyvfesztiválra időzítjük az irodalmi csemegéket, a legjelentősebb magasirodalmi szerzőink új köteteit. A könyvhéten természetesen jelentkezünk magyar újdonságokkal – idén Kiss Judit Ágnes, Egressy Zoltán és Szöllősi Mátyás új könyvével. Május-júniusban igyekszünk olyan könyveket is kiadni, amelyek strandolvasmánynak kiválóak – ilyen lektűrsikernek ígérkezik ebben az évben például Gin Phillips Lidércnyomás című regénye. A második félévet, augusztus-szeptemberben, igyekszünk jól bevált, bevezetett szerzők új köteteivel kezdeni – idén például ekkor lesz új Joe Hill- és Akunyin-regény. És végül természetesen lehetőleg a téli könyvvásárra jelentetjük meg azokat a – gyakran tényirodalmi – kiadványainkat, amelyeket a vásárlók a karácsonyfa alá tehetnek, és amelyektől a legnagyobb üzleti sikert reméljük.

A 2017-es könyvfesztivál közösen mutatja be a visegrádi négyek, Csehország, Lengyelország, Szlovákia kortárs irodalmát és kultúráját. Vannak-e ebből a régióból szerzőik és milyen könyveket jelentetnek meg tőlük a fesztiválra?

Krzysztof Varga magyar trilógiájának harmadik, záró kötete, a Lángos a jurtában ott lesz a könyvfesztiválon. A „pörkölt” és a „mangalica” után a szerző ismét gasztronómiai élménybeszámolókkal keveri az útirajzot és a történelmi fejtegetéseket. A Turulpörkölt nagyrészt Budapesten játszódik, a Mangalicacsárdás vidéken, ebben a harmadik kötetben pedig Magyarország határvidékeit járja be Varga, a lángosra emlékeztető ország ropogós és ínycsiklandó szélét.

Kik azok a külföldi szerzők, akikre mindenképp szeretnék felhívni a közönség figyelmét, lesznek-e olyanok, akikkel személyesen is találkozhatunk majd?

Boualem Sansal, algériai író lesz a kiadó vendége. A vallási totalitarizmus uralta sötét jövőről szóló regényéről, a 2084-ről Szederkényi Olga újságíró kérdezi a szerzőt április 22-én, szombaton 11 órakor az Osztovits Levente teremben. Akárcsak Orwell regénye, Sansal műve is szenvedélyes figyelmeztetés: olyan disztópia, amely a világ egyes részein már megvalósulni látszó borzalmakból táplálkozik. Sansal számos irodalmi díjban részesült, 2084 című regényéért elnyerte a Francia Akadémia Regény-Nagydíját.
Szvetlana Alekszijevics és Bob Dylan – a két Nobel-díjas szerző könyvei is ott lesznek az Európa Könyvkiadó standján. Az Utolsó tanúk, Alekszijevics megrázó könyve száz visszaemlékezést közöl olyan emberektől, akik gyermekként vagy kamaszként élték át a második világháborút. A Krónikák című kötetben Bob Dylan hol szellemesen, hol költőien mesél pályafutásának kezdeteiről, megismerheti az olvasó ebből a könyvből a páratlan karrier első lépéseit, s egyben a művész gondolatainak alakulását is. A könyvfesztiválra jelenik meg a Lyrics. Dalok című válogatás a rocklegenda több mint harminc dalszövegével, Barna Imre fordításában. Bob Dylanről Barna Imre és Müller Péter Sziámi beszélget április 23-án 10.30-tól a Márai teremben.

Kiemelne egy-egy különleges megjelenést, érdekességet, amire mindenképp érdemes figyelniük az olvasóknak?

Az amerikai irodalom egyik legnagyobb ígéretének számító Miranda July egyszerre bizarr és romantikus regénye, Az első rosszfiú egy szokványosnak semmiképp sem nevezhető anyaság története. A kuláktalanítás, a szibériai száműzetés keserű történetét írta meg Guzel Jahina a Zulejka kinyitja a szemét című könyvében. A főszereplő elképzelhetetlenül zord körülmények között talál magára. Zadie Smith NW című briliáns regénye négy londoni fiatal napjait követi. Érzékeny és finom kamaradarab Paolo Giordano könyve, az Ezüst és fekete, amely egy mély és felejthetetlen történet, pontos rajz a házasságról és a családról. Joan Didion, amerikai író A mágikus gondolatok éve című memoárja a férje halálát követő tizenkét hónapról szól, a gyászév intim és pulzálóan eleven krónikája. Truman Capote első novelláit nemrég fedezték fel a New York-i Közkönyvtár archívumában. A Pille a lángban című rövid és szikár írásaiban Capote finomítja hangját és érzékenységét, amelyek nemzedéke legnagyobb szerzőjévé teszik. Samuel Beckett Ekhó csontjai című novellája nyolcvan évvel a keletkezése után jelent meg először nyomtatásban, a fesztiválon a magyar olvasók is kézbe vehetik ezt a körmönfont irodalmi utalásokkal átszőtt kötetet.

A lead mellett látható kép M.Schmidt János fotója. Forrás: nol.hu 

Mészáros Gábor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.