hirdetés

Ma adják át az idei Artisjus-díjakat

2011. április 15.
2011. április 15-én Bodor Ádám veheti át az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat. Az ösztöndíj jellegű Artisjus Irodalmi Díjakat Borbély Szilárd, Győrffy Ákos és Tverdota György nyerte el. A díjakat 2011. április 15-én veszik át a kitüntetettek.
hirdetés

Az Artisjus-díj, amellyel a zenei és irodalmi alkotók kiemelkedő teljesítményét jutalmazzák, 2011-ben április 15-én kerül átadásra az Artisjus-teremben. A Litera mint az Artisjus Irodalmi Díj médiatámogatója hírt ad és beszámol az eseményről, közzéteszi a díjazottak laudációit, valamint egy-egy nagyobb terjedelmű interjút is megjelentet az idei Artisjus-díjasokkal.
SZÉPIRODALOM

Az Artisjus Irodalmi Alapítvány kurátora, Rátóti Zoltán egy Irodalmi Nagydíjat és három ösztöndíj jellegű Irodalmi Díjat ad át a rendezvényen. Az Alapítvány az Artisjus által beszedett irodalmi jogdíjak szerzők által felajánlott 10%-ából nyújt jutalmakat.

2011 Irodalmi Nagydíjasa: Bodor Ádám író, aki Az utolsó szénégetők című novelláskötetével érdemelte ki a Kuratórium döntését. Ahogy a díjazottat méltató Spiró György elmondta: „A tárca legyen tömör, plasztikus, titokzatos, mulatságos, elgondolkoztató, különös. Történet mindenképpen legyen benne, de ne hasonlítson senki másnak a történeteire. Villantson fel teljes világot.” Spiró szerint Bodor Ádámnak „feltűnően gyakran sikerül” megfelelnie e követelményeknek írásaiban.

Az Irodalmi Díjasok:
Borbély Szilárd, „A testhez” című verseskötetéért;
Győrffy Ákos, „Havazás Amiens-ben” című verseskötetéért;
Tverdota György, kétrészes Németh Andor-monográfiájáért!

A laudációkat a Literán is olvashatják.

Az ARTISJUS Egyesület 2006-ban hozta létre az ARTISJUS Irodalmi Alapítványt, amelynek forrása az Artisjus által az irodalmi szerzők javára beszedett rádió- és televíziósugárzási jogdíjak 10%-a. Ezt az összeget a szerzők döntése alapján, a nemzetközi szabályokkal összhangban adja át az Egyesület az Irodalmi Alapítványnak.
Az Artisjus Irodalmi Díjakat két kategóriában adják át: ARTISJUS Irodalmi Nagydíj és ösztöndíjszerű ARTISJUS Irodalmi Díjak.
A Nagydíj célja: az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása. Az öt másik, ösztöndíj jellegű díjat azzal a céllal osztja ki az Alapítvány, hogy lehetővé tegye és ösztönözze a tehetségüket már vitathatatlanul bizionyított művészek további alkotómunkáját. 

Az április 15-ei díjátadón kiadják még az idei könnyű- és komolyzenei Artisjus-díjakat is.

Dr. Szinger András, az Artisjus Egyesület főigazgatója adja át a könnyűzenei díjat a megszokott 5 kategóriában. Az év könnyűzeneszerzője 2011-ben Szűcs Norbert, az év könnyűzenei szövegírója Czutor Zoltán,  az év könnyűzenei produkciója Szörényi Levente Hattyúdal című, Budapest Sportarénában tartott búcsúkoncertje, a könnyűzeneszerzői életműdíjat S. Nagy István kapta, az év magyarnóta-szerzője idén Vargáné Veinczi Irma („Cila mama”).  2011-ben az év komolyzenei alkotása díjat az Artisjus Vezetősége az idén 80 esztendős Szokolay Sándor „Télvégi tavaszváró” című oratórikus látomásainak adta.
További információk az Artisjus oldalán találhatók.  


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.