hirdetés

Ma veszi át Tóth Kinga a Hazai Attila-díjat

2017. április 29.

Tóth Kinga 2017. április 29-én, Hazai Attila 50. születésnapjának előestéjén, ma este hétkor veheti át az 5 éve elhunyt író tiszteletére alapított Hazai Attila Irodalmi Díjat a Nyitott Műhelyben. A díjazottat Bartók Imre laudálja, lesz felolvasás, beszélgetés, performansz, zene és fogadás.

hirdetés

Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1 000 000 forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: a 2016-ban díjazott Bartók Imre, valamint Berta Ádám, Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

A szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Tóth Kinga veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. 

A díjátadó est április 29-én, szombaton, Hazai Attila 50. születésnapjának előestéjén, 19 órakor lesz a Nyitott Műhelyben (Budapest 1123, Ráth György u. 4.)

Az esten a díjátadást követően beszélgetéssel, felolvasással és zenével emlékeznek a jelenlévők az elhunyt íróra, és közösen ünnepelnek a díjazottal.

A program:
– Hazai Attila 50, közreműködik: Vajdai Vilmos
– A zsűri nevében laudációt mond: Bartók Imre (az első Hazai Attila-díjas szerző)
– Díjátadás, ahol az is kiderül, melyik Dönci kutyás kép lesz az ajándék a 2017-es díjhoz
– A díjazottal, Tóth Kingával Németh Gábor beszélget
– Felolvasás, zene, performansz
– Fogadás (a világ legjobb sajtos-magos stanglija!) és buli Hazai Ízek és Pepsi Érzés-zenékkel

Az eseményhez ITT lehet csatlakozni a Facebookon. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére!

A Literán külön dossziéban olvashatnak az elhunyt szerzőről, a díjról, az eddigi díjazottakról. A bejelentést megelőzően három interjú is készült a Hazai Attila által képviselt írói attitűd, módszer, szemlélet továbbéléséről (Sipos Balázzsal, Gaborják Ádámmal és Bazsányi Sándorral). Tóth Kinga írásait és a vele kapcsolatos anyagokat itt találják. További részleteket találnak Hazai Attila oldalán, ITT.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4. 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.