hirdetés

Magyar díszvendégséggel, október 21-én kezdődik a belgrádi könyvvásár

2012. október 19.

A Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár Szerbia legnagyobb kulturális eseménye. Az idén 57. alkalommal rendezik meg 2012. október 21–28 között. 2012-ben Magyarország kapta azt a megtisztelő szerepet, hogy díszvendég lehet Belgrádban.

hirdetés

A Balassi Intézet által összeállított program célja a bemutatkozás során az, hogy minél sokszínűbben közvetítsük déli szomszédaink felé a magyar kultúrát, s a hagyományok mellett a kreativitás és a játékosság, valamint a modernitás és az innováció is hangsúlyosan megjelenjen.

A vásár teljes területe 27 000 nm, melyen több különterem, sajtóközpont és más kiszolgáló helyiség is található, a magyar pavilon 190 nm-en helyezkedik el. A példátlan népszerűségnek örvendő, egy hétig tartó vásárra 2012-ben 150 000 látogatót várnak.

Október 23-án dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Bratislav Petkovic szerb kulturális minisztera Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron meglátogatja Magyarország pavilonját, és találkozik Zeljko Ozegoviccsal, a Könyvvásár programigazgatójával, valamint Katarina Zivanoviccsal, a belgrádi kulturális titkárság elnökével. Az eseményen dr. Navracsics Tibor bejelentést tesz az új Belgrádi Magyar Intézet megalapítása kapcsán.
 
A díszvendégségek mindig különleges státuszt biztosítanak egy vásár forgatagában, a díszvendég ország kiemelt helyzetének köszönhetően nemcsak irodalmát, íróit és költőit vagy tudós főit ismertetheti meg az adott ország olvasóival, hanem bemutathatja kultúrája egyéb területeit is.

A magyar stand dizájnja a szervezők mottóját követve ( „kreativitás – játékosság – innováció”) ugyancsak a játékosságot szeretné sugallani. A hajtogatott papírelemek akár egy kisgyermek által is elkészíthetők, ugyanakkor professzionális dizájnelemmé alakíthatók. A szerb és magyar írásjelekkel történő játék pedig felhívja a figyelmet ezekre a szövegekben sokszor kevéssé megbecsült aprócska jelekre, melyek a jelentést s így egymás megértését is nagyban befolyásolhatják.

A Belgrádi Könyvvásárt hagyományosan minden évben egy, a díszvendég országot képviselő irodalmár (író, költő, kritikus) nyitja meg. Az idén Szécsi Noémi írónőre esett a választás, akinek Kommunista Monte Cristo című kötete nemrég jelent meg szerbül. Az eseményt egyenes adásban közvetíti a szerb TV.

Idén lenne száz éves Örkény István, rá emlékezve a magyar standon egész héten látható lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény-kiállítása, amely a Tóték híres dobozolós jelenetére utalva kartondobozok labirintusába kalauzolja látogatóit. Október 27-én, szombat délután 4 órakor a magyar standon Góbi Rita tánctársulata Örkény Egyperceseire komponált táncdarabot ad elő.  

Fiatal írók és költők mutatkoznak be a Balkán Program című beszélgetéssorozat keretében: Kollár Árpád, Orcsik Roland, Falvai Mátyás és Szöllősy Balázs Marko Cudiccsal beszélget arról, miként tudnak fiatal alkotók  bekerülni a nemzetközi irodalom áramába.

Beszédes István csapata négy kötetcím (Világsarok, A kongótéglák éneke, Lakomák enciklopédiája és Költők, hódítók) körré szervezi bemutatkozását.

Szerbiában is ismert gondolkodónk, Hamvas Béla művei messze túlmutattak korán, és komoly szellemi muníciót szolgáltathatnak azoknak, akik figyelmesen olvassák sorait. Október 23-án Sava Babić Hamvas Béla szerb fordítója beszél az író műveiről.
Magyarországi és vajdasági, valamint szerb könyvkiadók arról beszélgetnek majd, hogy milyen jelenleg a könyvkiadás helyzete, hogyan tudják a kis nyelvek és kis piacok is túlélni a válságot, illetve milyen kihívást jelent az elektronikus könyv a hagyományos könyvkiadás számára.

Szerb és magyar, mindkettő sakk nagyhatalom, Polgár Judit világbajnok sakkozónk kötete minden bizonnyal kedvező fogadtatásra talál a szerb sakkszerető olvasók körében. A sakknagymester szimultán játszmája pedig ugyan nem a vásári helyszínen zajlik majd, de reméljük, hogy a díszvendégséget kísérő, igencsak érdekes eseménynek bizonyul, akárcsak Polgár Judit fiatal, szerb tanítványának, Aleksandar Kristulovicnak a játéka.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.