hirdetés

Magyarországra figyeltek a Szlovén Könyvvásáron

2018. december 1.

2018. november 20. és 25. között rendezték meg a 34. Szlovén Könyvvásárt, amelyen Magyarország díszvendégként szerepelt. A programokat a ljubljanai Balassi Intézet szervezte a Publishing Hungary program koordinálásával.

hirdetés

A november 21-i programok között szerepelt egy kerekasztal-beszélgetés „Nemzetközi könyvpromóció Szlovéniában és Magyarországon" címmel, magyar és szlovén könyves szakemberek részvételével. Komoly érdeklődés mellett zajlott Kondor Vilmos Budapest Noir című könyvének bemutatója és a kötethez kapcsolódó filmvetítés. A Kortárs Magyar Költészeti Antológia szerzői közül Orcsik Roland, Vörös István és Tolnai Ottó személyesen mutatta be a könyvet.

November 22-én Göncz László és Halász Albert muravidéki magyar írók bemutatkozása mellett a szlovén és a magyar slamköltészet képviselői beszélgettek a műfaj nemzetközi és nemzeti sajátosságairól. Magyarországot Pion István képviselte.

November 23-án nagy közönségfigyelem övezte Földényi F. László és szlovén kiadója beszélgetését A melankólia dicsérete című könyv témájáról az Írók Színpadán. Hasonlóan sikeres volt a Nevezetes névtelen című, Hamvas Béláról szóló dokumentumfilm vetítése és az azt követő kerekasztal-beszélgetés a Szlovéniában nagyon népszerű szerzőről. Ezen a napon A Pál utcai fiúk világát bemutató játékban vehettek részt előre szervezett módon a szlovén iskolás csoportok, majd a kis nyelvek közvetítő egymásra fordíthatóságának lehetőségeiről folyt szakmai beszélgetés, amelynek magyar résztvevője Méhes Károly volt a Jelenkor folyóirattól. A gasztronómiának teret adó Kulinartfest színpadon kóstolóval egybekötött könyvbemutatót tartott újságírók számára a Budapest Desserts könyv magyar és szlovén kiadója. Az aznapi magyar programokat a Hot Jazz Band koncertje zárta.

November 24-én Nádas Pétert, a vásár díszvendégét szlovén fordítója kérdezte a Párhuzamos történetek megírásának hátteréről a vásár nagyszínpadán. Ezt követően Fehér Ferenc táncművész mutatta be Station című produkcióját.

A magyar standon a kortárs és klasszikus magyar szépirodalom számos alkotása volt megvásárolható szlovén nyelven, többek között Márai Sándor Füveskönyve; Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye; Földényi F. László A melankólia dicsérete című kötete; Tittel Kinga Mesélő Budapest című kiadványa; Kondor Vilmos Budapest Noir és Nádas Péter Páhuzamos történetek című regényei; Janikovszky Éva A tükör előtt című könyve, Tolnai Ottó verseskötete, a Kortárs Magyar Költészeti Antológia, valamint Bereznay Tamás Budapest Dessert Book című kötete. A ljubljanai Szlovén Könyvvásárra 10 magyar irodalmi mű szlovén fordítása jelent meg, 9 szerző, könyves szakember szerepelt a könyvvásár pódiumain, és 24 rendezvényen mutatkozott be a magyar irodalom.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.