hirdetés

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (részlet)

2018. június 2.

Egy valami van a nyelvemen, egy kérés, legyen szíves, mesélje el az életét, de nem tudom, hogy mit szólna hozzá. Nem is értem, mit akarok tőle. Időnként csillogó fejű, bakancsos fiúk tűnnek fel, nadrágjuk, dzsekijük mintha egyenruha lenne, mindannyian egy irányba tartanak. – Mán-Várhegyi Rékának a Magvetőnél megjelenő Mágneshegy című regényéből ajánlunk részletet.

hirdetés

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (részlet) by Litera Portal on Scribd

 

Egy realista lányregény


Börönd Enikő, harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre. Kutatni és írni akar, most mégis leblokkolt. Miért nem jutsz végre egyről a kettőre, Enikő? Az ugyancsak szociológus Bogdán Tamás, első generációs értelmiségi szakmai karrierje szárnyal. Viszonyt kezd a tanítványaival, kapcsolatba bonyolódik Börönd Enikővel. Lehet ennek jó vége? Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Mi a megoldás?
Mán-Várhegyi Réka a Boldogtalanság az Auróra-telepen (2014) után ezúttal is nagy ívű tablót rajzolt. Párhuzamos vagy éppen egymást keresztező életek. Nézőpontok, amelyekből bárki látszódhat nevetségesnek vagy esendőnek. Érzékeny pillanatfelvételek sorozata, egyúttal súlyos állítás mindannyiunk tegnapjáról.

 

Mán-Várhegyi Réka, Mágneshegy, Magvető Kiadó, 2018, 384 oldal.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.