hirdetés

Proust panaszai, Pirsig és Knausgård

2017. április 28.

Elhunyt Robert M. Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című regény szerzője. Kötet jelenik meg a napokban a nagy francia írók levelezéséből. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Meghalt Robert M. Pirsig

Robert Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című, a hetvenes évek jelentős filozofikus regényének szerzője 88 éves korában hunyt el, olvashatjuk a The Guardianen. A könyv 1974-ben látott napvilágot, azóta bestseller lett, és olyan ikonikus írások mellett emlegetik, mint Salinger Zabhegyezője vagy Kerouac Úton című műve. A író egy apa és fia történetét írja le, akik átszelik motorkerékpáron az Egyesült Államok nyugati részét. Pirsig elmondása szerint a történet alapja az a konfliktus, amely a mechanikusan létrehozott klasszikus, illetve romantikus értékek között húzódik. Előbbit képviseli a motor, az utóbbit a táj közvetíti. A regény Pirsig saját élményein alapszik, a hatvanas évek végén valóban megtette motoron ezt a nyugat-amerikai utat tizenkét éves, Christopher nevű fiával. 

Szomszédaira panaszkodott Proust

Gustave Flaubert, Victor Hugo, Marcel Proust és több francia író levelezése került kalapács alá április 26-án Párizsban. Az eladásra szánt kéziratok az egyik legnagyobb gyűjtő, Jean Bonna kollekciójába tartoznak. Az 230 tétel csupán töredéke a hatalmas gyűjteménynek, amelyet Jean Bonna immár ötven éve gyarapít, olvashatjuk a The Guardianen. A gyűjtő főként a francia irodalomra koncentrál, de kollekciójában megtalálható Galileo Galilei egyik ritka, első kiadású műve is, melyről Jean Bonna bevallotta, szomorúan válik meg tőle.

Gustave Flaubert 1857-es, Madame Bovary védelmében írt levele

A kollekció legnagyobb figyelmet kiváltó eleme Flaubert levele, melyben az obszcenitással vádolt regényt, a Madame Bovaryt vette védelmébe. A közzétett levében Flaubert azzal érvel, hogy a történetet nem fiatal lányoknak írta, hanem férfiaknak az irodalomban.

A gyűjtemény legmulatságosabb levele pedig Proust egy írása, melyben arról panaszkodik, hogy szomszédai túl hangosan szeretkeznek. Az írót azonban nem is a hangerő zavarta, a levélben az olvasható, hogy az illető szerelmes pár olyan őrülettel szeretkezik kétnaponta, hogy féltékennyé teszi az Eltűnt idő nyomában szerzőjét.

Nem hivatalos hírek szerint Knausgård nyeri az osztrák díjat

Évente ítélik oda az Österreichischer Staatspreis für Europäische Literaturt (Osztrák Állam Irodalmi Díját) olyan európai alkotóknak, akik nemzetközileg különleges figyelmet vívtak ki maguknak, és munkáikat más nyelvekre is lefordították. Kikötés azonban, hogy német nyelven is megjelent művei legyenek az illetőnek. A díj jelenleg 24 ezer eurós összeggel jár, olvashatjuk az osztrák kancellária honlapján.

Habár európai szerzőkre korlátozódik a díj, írja a The Literary Saloon, figyelemreméltó a díj nyerteslistája. A The Literary Saloonon olvasható, hogy ugyan nem hivatalos értesülések szerint, de valószínűleg az idei díjat Karl Ove Knausgård norvég író fogja kapni. Az eddigi nyertesek között több magyar is szerepel, 1974-ben Weöres Sándor, 1991-ben Nádas Péter, 1999-ben pedig Esterházy Péter kapta a rangos osztrák irodalmi elismerést.

 

 

Várszegi Eszter

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.