hirdetés

Március 9-én jön A fehér király-film

2017. február 15.

Március 9-én mutatják be Dragomán György világhírű könyvéből készült filmet, A fehér királyt. A filmet 2016-ban az Edinburghi Filmfesztivál Best of British szekciójában mutatták be, most végre megérkezett hozzá egy szinkronos előzetes is.

hirdetés

Dragomán György A fehér királyát Alex Helfrecht és Jörg Tittel brit rendezőházaspár vitte vászonra. Az író korábban már jó pár interjúban elmondta, hogy az évek során több rendező is akart nagyjátékfilmet készíteni A fehér királyból, de mindannyian azt szerették volna, ha ő írja a forgatókönyvet. „Én nem tudok egy olyan könyvet megírni, amit már egyszer megírtam" – mondta a szerző. Helfrechtnek és Tittelnek szabad kezet adott, a regény posztkommunista helyszíne, a leromlott, leginkább erdélyinek gondolható város egy Detroit-szerű településen születik újjá. A filmet részben a Dunakanyarban és Etyeken forgatták. A rendezőpáros felfogásában a történetben nem Ceaușescu Romániája, nem egy valódi ország, valódi helyszín jelenik meg, Jörg Tittel szerint inkább „olyasmi, mint a Gépnarancs világa. Úgy gondoljuk, a könyv univerzálisan közelíti meg a mindenkori diktatúrát. Ez a történet – mondhatni – bármikor, bárhol játszódhatna."

Fotó: The White King - Facebook

A Könyvesblogon helyszíni riportot is olvashatunk a forgatásról, amelyből kiderül, hogy „a brit adaptációban nyoma sincs Ceaușescu Romániájának, illetve épp csak annyira, amennyire mondjuk az észak-koreai rezsimnek vagy Erdogan épülő-szépülő rendszerének. A Dzsátá által megélt diktatúra univerzális, zsigeri, és mindenki számára ugyanazt jelenti, aki a mindenkori teljhatalom rossz oldalára születik. Erőszakot, rettegést és elnyomást. Hite szerint bizonyos körülményekre van szükség, hogy ilyesmi megtörténhessen, és Görögországot hozza példaként, ahol tavaly nyáron nem álltak túl jól a dolgok, azt viszont nem gondolja, hogy ma fontosabb lenne elnyomó rezsimekről szóló filmeket forgatni, mint 15-20 éve. 'Régebben a filmek azért születtek, hogy szórakoztassanak, például a szerelemmel, de az utóbbi időben sokkal hétköznapibb szociálisan is releváns mozit csinálni. Ennek elég sok köze van a jól értesültséghez, hiszen a szociális média miatt mindenről szinte élőben hallunk.'”

Dragomán György és a Dzsátát alakító Lorenzo Allchurch a forgatáson. A kép forrása: Dragomán György, Facebook

Már két éve is megfordult a rendezők fejében, hogy Magyarországon forgassák a filmet, amely a brit Oiffy produkciójában készült a Yellow Knife közreműködésével és az utóprodukciós munkákat végző Chimney Grouppal. A döntésben végül fontos szerepet játszott a kedvező magyar finanszírozási környezet, "a nagyszerű táj, amely tökéletes helyszíneket kínált a filmhez", és az is, hogy "kitűnő magyar partnert találtak a Proton Cinemában", amely korábban a Fehér isten vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmen is dolgozott.

„Nagy öröm, hogy Magyarországra jöttünk ezzel a filmmel, hiszen itt és Romániában is hatalmas változás zajlott le, a könyv olvasói szembesülhettek ezzel" – mondta Jörg Tittel.

A sajátos szerkezetű, novellákból álló regény a 12 éves Dzsátá szemszögéből mutat be egy elnyomó diktatúrát. A forgatókönyvet Alex Helfrecht írta, aki korábban nagy sikert aratott a londoni West Enden Hemingway Fiesta című művének színpadi adaptációjával. A rendezőnő szerint a könyv zsenialitása, hogy az ember a bőrén érzi a rezsim működését, az atmoszféráját, anélkül, hogy az orrunk alá dörgölné. „Az egész az egyes emberek életéről szól, a tapasztalataik tükröződnek, melyeket a diktatúráról szereztek."

Dzsátát Lorenzo Allchurch, édesanyját Agyness Deyn alakítja, a további szerepekben felbukkan többek között Jonathan Pryce (Brazil, A trónok harca), Fiona Shaw (Az élet fája), Ólafur Darri Ólafsson (True Detective) és Greta Scacci (Eszmélet). 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.