hirdetés

Marianna D. Birnbaum: Láthatatlan történetek (részlet)

2018. június 5.

Annyi minden ugrál összevissza a fejemben, és olyasmik jutnak az eszembe, amikre azelőtt sosem gondoltam. Talán mert nem volt időm rá? Semmire sem volt időm, főleg magamra nem. – Marianna D. Birnbaum könyvhétre megjelenő Láthatatlan történetek című könyvéből ajánlunk részletet.

hirdetés

Birnbaum Lathatatlan Tortenetek Reszlet 2 Litera by Litera Portal on Scribd

„A valóság mögött gyakran egy másik valóság, vagy legalábbis a valóság egy lehetséges variációja rejtőzik vagy rejtőzhet" - írja Marianna D. Birnbaum a kötet bevezetőjében. Elbeszélőként ezeket a láthatatlan történeteket tárja elénk egész másként, mint ahogy azt irodalom- és kultúrtörténészként évtizedeken át tette. Hat valaha élt zsidó asszony személyiségét és életének meghatározó pillanatait mutatja be fiktív naplókon, leveleken, vallomásokon keresztül. Öten többé-kevésbé ismert személyek, mint például a Rigoletto Gildája vagy Ady Lédája, a legmegrázóbb egy egész korszaknak emléket állító monológ, a Mici forgatókönyve. Egy európai zsidó nő története a huszadik században: üldöztetés, túlélés, újrakezdés bármikor és bárhol, ha a történelem úgy hozza.

Majd' ötszáz évet és két kontinenst járnak be a Láthatatlan történetek szereplői. Hiába olvashattunk már hasonló sorsokról, Marianna D. Birnbaum magával ragadó humora, mesterien megírt elbeszélései, mégis az újdonság erejével hatnak.

Marianna D. Birnbaum, Láthatatlan történetek, Magvető Kiadó, 2018, 160 oldal, 2999 Ft

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.