hirdetés

MÁSODLAT — Irodalom

2017. június 25.

2017. június 29-én, csütörtökön 17 órakor a Budapest Galéria Másodlat című kiállításában másolás, reprodukció, utánzat kérdéseiről a kiállító művészekkel, valamint Péterfy Gergellyel és Závada Péterrel Zsikla Mónika és Nagy Gabriella beszélget.

hirdetés

A Másodlat című csoportos kiállítás kortárs magyar művészek közül olyan alkotókat mutat be, akiknek munkájában hangsúlyos szerepet kap a saját maguk utánzása, a már létező, korábbi alkotásaik másolása. Ahogy a 2015-ben rendezett Munka-művek és a 2016-ban rendezett Akkumulátor című kiállítások, ez a válogatás is egy jelen korban (is) felfedezhető művészi attitűdöt vesz nagyító alá.

Hasonlóan Robert Rauschenberg Factum I és Factum II című alkotásaihoz (1957), Bernard Piffaretti kettéosztott vásznaihoz (mindkét fél ugyanazt a kompozíciót ábrázolja) vagy Alec Baldwin nemrégiben híressé vált esetéhez Ross Bleckner festményével, pontosabban annak a festő által készített másolatával, a Budapest Galéria tárlatán olyan kortárs képzőművészek alkotásai láthatók, akik különböző okokból saját, már létező alkotásaiknak másod- vagy harmadpéldányát is elkészítik.

A művészettörténetben természetesen nem új jelenség a saját alkotásait másoló művész példája, és az sem újdonság, hogy a több példányban létező alkotások esetében az időben elsőként készített műtárgy művészettörténeti, és piaci értéke is gyakran magasabbra tevődik, annak ellenére hogy egyazon kéz alkotta valamennyit. Ez a megkülönböztetés azonban megkérdőjelezhető, különösen ha a másolatként való értelmezés nem a művésztől ered. Mi a kópia/másolat, reprodukció, utánzat? A Másodlat című kiállítás ezzel a kérdéskörrel is foglalkozik.

2017. június 29-én, csütörtökön 17 órakor a másolás, reprodukció, utánzat kérdéseiről nem csak képzőművészeti, hanem irodalmi szempontból is szó lesz, a kiállító művészek mellett két író részvételével.

NAGY Gabriella és ZSIKLA Mónika beszélget PÉTERFY Gergellyel, ZÁVADA Péterrel, valamint a művészekkel.

Kiállító művészek:
BENCZÚR EMESE, BERNÁT ANDRÁS, CHILF MÁRIA, ERDÉLYI GÁBOR, GALLOV PÉTER, KÁLDI KATALIN, KERESZTES ZSÓFIA, KIRÁLY ANDRÁS, MOLNÁR ZSOLT, SZÁSZ GYÖRGY.

Kurátorok:
SZABICS ÁGNES, SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA.

Az eseményhez a Facebookon itt lehet csatlakozni.

A kiállításról bővebben a Budapest Galéria oldalán olvashatnak. Az esemény a Literával együttműködésben valósul meg.

HELYSZÍN: Budapest Galéria, Budapest 1036, Lajos utca 158.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.