hirdetés

Mathias Énard: Iránytű (részlet)

2018. április 12.

Mathias Énard a francia irodalom legfrissebb klasszikusa. Goncourt-díjas regénye Kelet és Nyugat találkozásának magával ragadó látomása. – Mathias Énard Iránytű című, a Könyvfesztiválra megjelenő regényéből ajánlunk részletet. A könyvet a szerző jelenlétében a fesztivál harmadik napján, szombaton mutatják be.

hirdetés

Mathias Énard: Iránytű (részlet) by Litera Portal on Scribd

 

Mathias Énard a francia irodalom legfrissebb klasszikusa. Goncourt-díjas regénye Kelet és Nyugat találkozásának magával ragadó látomása.

A főhős, Franz Ritter osztrák zenetudós hatalmas tudással felvértezve azt elemzi, hogyan szivárgott be a török és az arab-perzsa kultúra az európai zenébe, és milyen hatással volt Lisztre vagy épp Beethovenre. Az Iránytű az ő monológja: miután megtudja, hogy halálos beteg, képtelen elaludni, és egyre mélyebbre hatol a múltjába. Francia szerelmével közös története Damaszkuszban, Palmürában és Aleppóban játszódik. Franz szívfájdító emlékekként idézi fel az azóta elpusztított városokban töltött csodálatos napokat.
Matthias Énard azt nyilatkozta, hogy Az Ezeregyéjszaka meséi indította el a pályáján, az Iránytű pedig úgy működik, mint az Ezeregyéjszaka, csakhogy Franz Ritter egyszerre játssza benne az álmatlanságban szenvedő szultán és Seherezádé szerepét. Fordította: Tótfalusi Ágnes. További részletek a könyvbemutatóról.

Mathias Énard: Iránytű, Magvető, 2018, 512 oldal, 4499 Ft

(Fotó: Marc Melki)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.