hirdetés

Megalapítjuk az Esterházy-könyvtárat

2018. április 14.

Esterházy Péter születésnapján megalapítjuk az Esterházy-könyvtárat, mely olyan könyvek virtuális gyűjteménye, melyeket Esterházy Péter olvasott, és műveiben megidézett. EP polcairól Bán Zoltán András, Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Csuhai István, Márton László, Selyem Zsuzsa, Szilasi László és Szilágyi Zsófia válogatott.

hirdetés

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én nyolc író és kritikus közreműködésével megalapítjuk az Esterházy-könyvtárat, mely olyan könyvek virtuális gyűjteménye, melyeket Esterházy Péter olvasott, és műveiben megidézett. Olyan könyvek kerülnek polcunkra, melyek EP számára fontosak voltak, és művein nyomot hagytak. Bán Zoltán András, Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Csuhai István, Márton László, Selyem Zsuzsa, Szilasi László és Szilágyi Zsófia emlékezetes szövegeket és szöveghelyeket elevenítenek fel. Választásaik és reményeink szerint további írók és kritikusok választásai nyomán egy beláthatatlan nagyságú, kivételes könyvtár körvonalai bontakoznak ki majd előttünk, amelyben bolyongásra hívjuk az olvasót.

Amint Umberto Eco, Esterházy Péter hasonlóképp vezet majd minket végig a polcok között gondolatban.

Esterházy Péter születésnapja alkalmából arra kértük a kortárs irodalom jelentős alkotóit, hogy re- és dekonstruálják az Esterházy-művekben megidézett és sajátlagos kontextusba helyezett műveket. Kíváncsiak voltunk, Esterházy Péter műveiben mely klasszikus-kortárs alkotásokkal létesített párbeszédhelyzet, mely művek szövegértelmezése, olvasása volt számukra a legemlékezetesebb, leginkább felkavaró, izgalmas, meglepő, szép vagy elgondolkodtató. Voltak-e olyan könyvek, melyeket Esterházy szűrőjén keresztül ismertek meg, idézzék meg a korabeli olvasói helyzetet, avagy, ha általuk már ismert szövegre akadtak, azt mennyiben árnyalták, módosították az „eredeti" jelentéshez képest az Esterházy-opusz összefüggései, világegésze. Hogyan látják az Esterházy-féle montázstechnika elemeit, az Esterházy-könyvtárat mint szuverén, irodalmi univerzumot?

Ma – mint az előző évben – egész nap Esterházyt olvasunk, ám idén azt olvassuk, amit Esterházy olvas. Esterházy Péter hatvannyolcadik születésnapján ezennel letesszük a virtuális Esterházy-könyvtár alapkövét.

© Esterházy Péter Archívum / Esterházy Marcell

Tartsanak Esterházy Péterrel, szerzőinkkel és velünk az EP-szöveguniverzumba!

 


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.