hirdetés

Meghalt Brenzovics Marianna

2017. november 17.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Brenzovics Marianna, kárpátaljai magyar író, költő, a Kalligram Kiadó szerzője – közölte a hírt a kiadó a Facebookon.

hirdetés

Brenzovics Marianna 1977-ben (más források szerint 1973-ban) született Beregszászon.

1998 óta publikált verset, prózát, tanulmányt. Az Ungvári Állami Egyetem magyar nyelv és irodalom és a budapesti ELTE BTK esztétika szakán szerzett oklevelet. Doktori disszertációját Andrej Tarkovszkij filmművészetéről írta. A munkáját 2003-ban védte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika szakán. A beregszászi magyar főiskola Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója volt.

Regényei a Kalligram Kiadó gondozásában jelentek meg: Kilátás, 2010; Darabolás, 2013; Hasadás, 2015.

Kukorelly Endre írja első regényéről, a Kilátásról: „Elsöprő szöveg. Elragad. Amire számíthatsz, kiszámíthatatlan, folyamatosan valami nem várható jön. Azonnal hozzászoktat ahhoz, hogy újra meg újra a legváratlanabbra várakozzak. Simán áthág minden bevett kulturális/irodalmi leosztást, hogy például népi/urbánus, meg 'határon túli magyar', ilyesmit. Költészet és naturalizmus, ilyesmiket. (...) 'Női beszélő', 'Kárpátalján él', 'falun', 'egyetemen tanít', ez egyszerre van és 'van': noha fagyos pontossággal referál 'a helyzetről', pillanatra sem tart benne. Semmi 'szocio', abszolút struktúra, tiszta zene. Átfog és a mélybe húz, mint az örvény, hogy azonnal kiengedjen, kilökjön magából. Kockázat, humor, élesség, élet, nagyon befelé megy és nagyon ki néz."

A Darabolás című, második regényének elbeszélője a könyv ajánlója szerint egy Kárpátalján élő lány, akinek ihletett, vibráló, olykor szélsőségekre hajlamos, máskor tárgyilagos lelki „kívülállásából" mint narrátori pozícióból formálódik a regény.

„A hasadás (...) nemcsak a szerkezetben keresendő, hanem az öt karakter személyiségében, amely már-már skizoid, ugyanis nem teljesen egyértelmű, hogy ténylegesen öt személyről vagy egy személy öt identitásáról esik szó. A szereplők közös gyermekkora, közös élete, valamint az, hogy egy lakásban élnek, még jobban taszítja őket egymástól, miközben keresik a másikban a lehetőséget, vagy olykor csak egy kiegészítőt önmagukhoz. Ehhez járul hozzá Vordashor, e toxikus vidék, melyet generációk fertőznek meg: 'én vagyok a hibás, mert nem magamból, hanem anyámból jöttem, anyám a hibás, mert nem magából való' – írja Demus Zsófia a Szépirodalmi Figyelő hasábjain Brenzovics Marianna Hasadás című regényéről.

Brenzovics Marianna Beszélőben megjelent, Majdan című írásában írja: „Kárpátaljai gettólakó vagyok, zápszonyi őslakos indián, Ukrajna, Oroszország, Magyarország, önmaga túsza, egy kreol, nigger, idegesítő határontúli, bamba kisebbségi, lelkes ukrán, Nikolaj Hohol (Nyikolaj Gogol) rajongója, magyar Ábel a rengetegben, kedvenc regényem az orosz Ördögök.
Halvány gőzöm sincs, hogy lyukadtam ki ezen az istenverte, toxikus szeméttelepen, miért vagyok otthonos itt, a pocsék emberi sorsok, a közös idegkimerültség közt, miért nyomorgok egy szennyezett mocsár melletti kalibában, egy lópatkó formájú szobában…megpróbáltam rá válaszolni, de nem sikerült. Az agyam ledobta a láncot.
Létezésem véletlen és szükségszerű. Kéretlen születésem elkerülhetetlen volt, az, hogy voltam, majd halálom sem törölheti el. A rémálom a védtelen alvóra tör, és ez megváltoztathatatlan: nem úszható meg. Nincsenek, nem voltak esélyeim.
Egész eddigi életem egy bizarr bad trip, ugyanakkor szép, mint egy sugárfertőzött szélfújta csernobili fátyol az erős asztrális háttérzajban."

Kilátás című regényéből a Műútban ITT, a Kulteren ITT, Darabolás című művéből a Műútban ITT olvashatnak részletet.

Halálának ideje bizonytalan (a 2017. november 15-éhez közeli napokban).

 

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.