hirdetés

Meghalt Horváth Dávid fotóművész

2017. február 2.

2017. január 31-én, kedden este hosszú betegség után elhunyt Horváth Dávid fotóművész és fotóriporter. 2012-ben fotónaplót publikált a Literán, melyben olyan írók portréinak születéséről mesélt, mint Petri György, Réz Pál vagy Parti Nagy Lajos.

hirdetés

A hírt felesége, Valachi Anna és fia, Vince közölte.

"Negyven éve fotografálok, szakmai életemet mindvégig a sajtóban töltöttem.
Szociofotósnak tartanak, s ezt büszkén vállalom, mert a társadalmilag kiszolgáltatott helyzetben levő emberek sorsán szeretnék javítani a fotográfia eszközével. Időközben rájöttem, hogy ez teljességgel reménytelen.
Közben súlyos beteg lettem, nem járhattam többé cigánytelepekre, s feleségem, Valachi Anna irodalomtörténész segítségével szeretett és tisztelt írókat, költőbarátokat kezdtem fotózni, méghozzá szokatlanul közeli perspektívából. A szociofotók után 'lélekközeli' pszicho-képekkel kísérleteztem. 
Munkásságomat 2006-ban Balogh Rudolf-díjjal ismerték el" – írta magáról 2012-es fotónaplójában a Literán. A naplóban olyan emlékezetes portrék születésének történetét meséli el, mint a Réz Pálról, Parti Nagy Lajosról vagy Petri Györgyről készült fényképek. 

Petri György-portréról például így mesél: "A díj átvétele után, 1996 tavaszán, Batthyány utcai lakásán készítettem ezt a képet.
Olyan pillanatot igyekeztem elkapni, amely vizuálisan is szokatlan hatást kelt. Láttam, hogy beszéd közben sűrű egymásutánban szívta a cigarettákat, s a füst néha annyira beburkolta az arcát, hogy szinte eltakarta. Megvártam, míg slukkol egyet, és amint kifújta a füstöt, azonnal exponáltam.
A képet aztán erősen fölnagyítottam, hogy a szemcsék még jobban kiemeljék a füst szerkezetét, homályos leplet vonva a költő arca elé."

Horváth Dávid fotóművész és fotóriporter 1948-ban született Kiskunlacházán. 1982-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának alapító tagja; 1983-ben a Fotóriporterek Kamarája tagja lesz. 1974-ben fényképész szakmunkásvizsgát tesz, és elvégzi a MÚOSZ Újságíró Iskoláját. Több helyen dolgozik, mellette 1967-től amatőrként fényképez. 1971-ben a Fényszöv reklám-műszaki részlegének segédmunkása. 1974-től 1993-ig az Ország-Világ fotóriportereként; 1995-től az Esti Hírlap főmunkatársaként tevékenykedik. A sajtófotó mellett elsősorban szociografikus töltésű fényképeket készít, legsikerültebb képriportjai a munkások, a csövesek és a cigányok között készültek. 1981-ben jelentős sorozatot készített a csövesekről, a rockkoncertek világáról. A különböző vallások hazai hívőit feldolgozó anyaga is kiemelkedő. Résztvevője volt a nagybaracskai szociofotós alkotótelepnek. Egyike azoknak, akik mindmáig nem adták fel a szociófotós hagyományokat.

Jelentős és emlékezetes írókról készített képeinek sorozata (írók szemét fényképezte), melyből a Litera is közölt hét fotográfiát Horváth Dávid fotónaplójában.

Fontosabb egyéni és válogatott csoportos kiállításai: 1983: Leltár, Liget Galéria, Budapest; 2008: Mágikus szemek, Budapest; 1982: Második. A Fiatal Fotóművészek Stúdiója kiállítása, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; 1983: Ünnepnap, Fiatal Művészek Klubja, Budapest.


Horváth Dávid saját oldala.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.