hirdetés

Meghalt Kriszt Magdolna

2016. május 23.

2016. május 23-án hajnalban meghalt Kriszt Magdolna kultúra- és irodalomszervező, szerkesztő, a Litera egykori munkatársa, barátunk. Augusztusban lett volna negyvennyolc éves.

hirdetés

Kriszt Magdolna 1968. augusztus 16-án született Budapesten. 1990-ben a József Attila Kör (JAK) munkatársaként kezdte pályafutását. 1992-98 között elvégezte a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát. Ez idő alatt a pécsi Tanulmány Kiadó külső munkatársa volt. Az egyetem befejezését követően a József Attila Kör irodalmi egyesület titkári teendőit látta el, és többek között részt vett a JAK-füzetek kiadói előkészítői munkálataiban.

2005 őszétől rendezvényszervezőként, pályázati referensként és szerkesztőként dolgozott: kultúra-, illetve irodalomszervezőként és pályázati referensként a Budavári Labirintusban, a Nyitott Műhelyben, a Harmónia Dzsesszműhelynél, színházi, művészeti titkárként az RS9 Színházban és a Dominó Művészeti Egyesület Színházában. A Millenárison rendezett Légyott irodalmi orfeum egyik szervezője volt.

A Litera munkatársaként mások mellett az Írólap-projekt egyik felelőseként tevékenykedett. Dolgozott a Tessloff-Babilon Kiadónál; az Egmondt Kiadónál és a Reader’ Digest kiadónál. Szervezőként és pályázatíróként segítette a Magyar Műfordítók Egyesülete (MEGY) munkáját. Pár évvel ezelőttig a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének (MCCBE) egyesületi elnöki tisztségét töltötte be.


Saját, önálló sorozatot hozott létre Text & Jazz – irodalmi dzsesszbár címen, eseményeiről a Literán is beszámoltunk. „Kriszt Magdolna, akit a közönség régóta ismerhet a Nyitott Műhelyből, az RS9-ből, a JAK-ból és még sok irodalmi helyszínről, azt mondja, azért választotta a dzsesszt mint zenei műfajt az irodalmi művek mellé társul, mert a kortárs 'komoly' és 'könnyű' zene között az látszik határpontnak. És mert '(a) jazz nem korlátozható meghatározások vagy szabályok által. A jazz mindenek felett az önkifejezés teljes szabadságát jelenti' – idézi Duke Ellingtont” – írtuk a sorozatról, melyben részt vett Németh Gábor és Szemző Tibor, Péterfy Gergely és Oláh Kálmán, Babiczky Tibor és Dés András, Kőrösi Zoltán és Grencsó István, Nagy Gabriella és Legát Tibor, Parti Nagy Lajos és Lukács Miklós.

Fájdalommal búcsúzunk.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Sz65A Sz65A 2016-05-24 08:13

Crohn-beteg volt.

http://hvg.hu/cimke/Kriszt_Magdolna