hirdetés

Meghalt Hazai Attila

2012. április 5.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Hazai Attila író. Hazai a kortárs magyar próza kiemelkedő alkotója volt. 2012. április 5-én, 45 évesen érte a halál.

hirdetés

1967. április 30-án született Budapesten. 1987 és 1995 között angol szakosként tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1995-től a Link Budapest című internetes folyóirat szerkesztője volt. Tagja a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának, ez utóbbinak 2000-től 2004-ig alelnöke. 1999-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjban részesült. Zenekarban játszott (Pepsi Érzés, Hazai Íz), filmforgatókönyvet írt (Rám csaj még nem volt ilyen hatással, 1993), fordított. Megjelent kötetei: Feri: cukor kékség (1992), Szilvia szüzessége (1995), Budapesti skizo (1997), Szex a nappaliban (2000), A világ legjobb regénye (2000). Fordításai: Raymond Carver: Nem ők a te férjed (1997), Walter Kirn: Ujjszopó (2000), James Frey: Millió apró darabban (2004). Egy kiadás előtt álló kötet és egy Zsuzsa című befejezetlen regény maradt utána.

Tamás Zsuzsa Hazai Attilát szócikkekben bemutató, Hazai értelmező kéziszótár című írásából:
"ELTE: Hazai Attila az ELTE angol szakán szerzett diplomát. „Író akartam lenni. Tudtam, hogy kell egy diploma, hogy komolyan vegyenek. Az angol szak, az mégis humán… Azt gondoltam, magyar szakon biztos elrontanának, tönkretennék az ízlésemet.”

A Magyar Narancsnak adott interjújában vallja:

"MN: Vannak félelmeid írás közben?
HA: Nincsenek. Ez az egy terület, ahol most már biztonságban érzem magam. Érzem, hogy nekem van kitalálva, jól érezhetem itt magam, bármit megtehetek. Bármeddig el lehet menni, de azon úgysem fogok túlmenni, amit eddig már meg mertem engedni magamnak. Volt egy nagyon gusztustalan, úgymond brutális korszakom, ami szerintem humorral és humanizmussal is keveredik, nem volt azért az egészen olyan, mint amilyennek néhányan beállítják. Ennél én már csak visszafogottabb és élettelibb és emberibb dolgokat akarok. Tehát már mindent szabad, és akkor rájövök, hogy nem is akarom azt."

Hazai Attila - Fotó: Praefotó: Dézsi Judit 

Hazai Attila prózaíró volt, ritkán írt verset is. Most egy versével és egy prózarészlettel búcsúzunk tőle.

Boldogságpsychosis

Az adott alkalommal extasisig
fokozódó boldogság állapotában
a betegek kiemelkednek környezetükből,
a mindennapokból,
és általában másokat is
részeltetni akarnak a boldogságban.
Nemritkán istennel jutnak kapcsolatba,
az ő sugallatára válnak elhívatottakká,
az örök béke és igazságosság hírnökeivé.
Az extasis kialakulásával együtt
törvényszerűen megjelenik az izgatottság,
patetikus kifejezés és tartás, sugárzó arc és tekintet.
A sugallatok általában visualis,
illetve pseudohallucinatoros
élményeken alapulnak,
az érzelmi élet ingadozása sokszor az
aktuális eseményeket követi, például vérvétel
válthat ki szorongásos rohamot.

Egy vérrög története (részlet)

Jó volt élni, mindent egybevetve örülök, hogy önök közt lehettem, hogy többek között önökkel is összeköt bennünket sok minden. Például, hogy egy évszázadban születtünk, egy közös nyelvet beszélünk, és hogy most egy helyen, egy időben, e teremben találkozhattunk.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Jaszberenyi Jaszberenyi 2012-04-06 11:23

"Van egy ilyen dolog velem, hogy az egész magyar kulturális életet, azokat, akik ezt az egészet képviselik, megátalkodott gazembereknek tartom, akiknek a hasát a saját puskám csövével kéne szétszaggatni." - HA