hirdetés

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2018. április 19.

2018. április 19-én, csütörtökön 15 órakor, ezekben a percekben nyitja meg kapuit a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Az idén Daniel Kehlmann a fesztivál díszvendége, a díszvendégország pedig Szerbia. A Litera a helyszínről tudósít. A belépés ingyenes.

hirdetés

Idén 25. alkalommal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a nemzetközi rangú könyves eseményt Budapesten, a Millenárison. A kezdetekben a Budapesti Kongresszusi Központban tartott fesztivál az Ünnepi Könyvhét mellett a könyv legnagyobb ünnepe Magyarországon. Cikkünkben már beszámoltunk a fesztivál legfontosabb rendezvényeiről, a teljes programot a MKKE oldalán lehet olvasni.

A 2018. április 19-én 15 órakor nyíló és 22-éig, vasárnapig tartó fesztivál első napján a hivatalos megnyitó után kerül sor a pódiumbeszélgetésre, melyen Lévai Balázs kérdezi a fesztivál díszvendégét, Daniel Kehlmannt. A beszélgetés után kerül sor a Budapest Nagydíj átadására. A hagyományok szerint ugyanis a fesztiválra meghívott díszvendég egyben a nagydíj birtokosa is. Olyan neves írók kapták már eddig, mint Orhan Pamuk, Jonathan Franzen, Mario Vargas Llosa, Ernst Jandl, Ephraim Kishon, Kertész Imre, Salman Rushdie, Viktor Jerofejev, Slawomir Mrozek, Robert Merle, Lawrence Norfolk, Günter Grass, Paulo Coelho, Jorge Semprún, Umberto Eco, Bret Easton Ellis, Ljudmila Ulickaja, Ámosz Oz, Per Olov Enquist, Claudio Magris, Michel Houellebecq, Sofi Oksanen és Jostein Gaarder.

A Litera idén is tudósít a Millenárisról, emellett temérdek könyvfesztivállal kapcsolatos cikkel készül. Ebben az évben ugyan nincs standunk, de munkatársaink jelen vannak csaknem az összes jelentős eseményen. Dossziénkban mindent megtalálnak.

Darvasi László laudációját, melyben a díszvendéget méltatja, megtekinthetik majd a LiteraTV-ben. Mind a négy napról hangulatjelentést olvashatnak a Litera szerkesztőitől. Az első napról Nagy Gabriellától, a másodikról Fehér Renátó számol be, a harmadikról Seres Lili, a negyedikről Jánossy Lajos, a fesztivál egészéről pedig gyakornokaink: Molnár Csongor, Sárkány Tímea és Szilasi Flóra.

Már a hét elején elkezdtük publikálni a szerb díszvendégségről szóló körkérdésünket, melynek első négy részét már olvashatták: Szerbhorváth György, Orcsik Roland, Novák Anikó és Rajsli Emese tollából. Jönnek még Jelínek Radmila válaszai is.

Exkluzív interjú készül a díszvendéggel, Daniel Kehlmannal, a kérdező Forgách Kinga lesz, a beszélgetés részletét a LiteraTV-ben is megtekinthetik. Mathias Énard-ral Kállay Eszter, Guillaume Métayer-val Csete Soma, Robert Menasséval Szilasi Flóra beszélget, Dragan Velikićet Molnár Csongor, Dan Lungut Csutak Gabi kérdezte. Az idei Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja magyar vendégét, Csutak Gabit Fehér Renátó, a Nílus című verseskötet szerzőjét, Kemény Istvánt, aki egyben a hónap szerzője a Literán, Jánossy Lajos bírta szóra. Mohácsi Balázst és André Ferencet Sárkány Tímea faggatta.

Olvashatnak kritikákat is a Literán. Csete Soma Kemény István Nílus, Aczél Géza (szino)líra 2. és Guillaume Métayer Türelemüveg című köteteiről írt szabadpolcán, Szmerka Dániel Zoltán Gábor Szomszéd – Orgia előtt és után, Modor Bálint Oravecz Imre Ókontri, Forgách Kinga Daniel Kehlmann Tyll című könyvét bírálta. Ezekbe a könyvekbe bele is olvashatnak oldalunkon. Emellett számos más fesztiválra megjelenő kötetből közlünk részletet. Könyvfesztivál-dossziénkban már most megtalálhatják Esterházy Péter Az olvasó országa című, április 14-ére megjelent válogatáskötetét, Mathias Énard, Daniel Kehlmann, Kemény István, Aczél Géza, Balaskó Ákos műveinek részletét, és sorban érkeznek a további részletek, Zoltán Gábor könyvétől Markó Béla és Szabó T. Anna kötetéig, Matěj Hořava, Guillaume Métayer, André Ferenc, Mohácsi Balázs, Fehér Renátó, Agneša Kalinová és Jana Juráňová, Nyerges András könyveiig és tovább. Ahogy az előző években, idén is bemutatjuk olvasóinknak az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának résztvevőit, rövid életrajzuk mellett olvashatnak is tőlük.

A héten könyvkiadók írják a naplót. Április 17-éről a Typotex, 18-áról a Forum, 19-éről a Magvető ír, április 20-a eseményeiről a Jelenkor, 21-éről az Európa és a Noran, 22-éről a Kalligram Könyvkiadó számol be.

Naponta közlünk képgalériákat is, a videókat Valuska Gábor, a fotókat Kis Norbert készíti. Helyszíni tudósításokat is olvashatnak majd a fontosabb vagy az érdekesnek ígérkező eseményekről, többek között Daniel Kehlmann, Guillaume Métayer és Kemény István, Robert Menasse, Jón Kalman Stefánsson, DanLungu könyvbemutatójáról és például az új Biblia-olvasó bemutatójáról, az Európa női szemmel beszélgetésről és a Nádasdy Ádám Shakespeare-fordításairól szóló eseményről. Lesznek hírek, elsőként adunk hírt arról, ki nyeri az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat, mely kiadók kapják a könyvfesztiválon minden évben kiosztott díjakat, valamint megosztjuk olvasóinkkal a MKKE fontosnak ígérkező bejelentését is Alexandra-ügyben.

A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 19-én, szerdán 15 órakor tehát megnyílt, és vasárnap estig nyitva tart a Millenárison (Budapest 1024, Fény utca 20-22., bejárat a Fény, a Lövőház és a Kis Rókus utca felől, minden irányban). A belépés idén először ingyenes.

Érdemes kilátogatni, és mindeközben érdemes olvasni a Literát! Kövessenek itt vagy Facebook-oldalunkon!

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.