hirdetés

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét

2018. június 7.

2018. június 7-én, csütörtökön, ezekben a percekben kezdődött meg a 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok ünnepélyes megnyitója a budapesti Vörösmarty téren. Az országos megnyitót idén Szekszárdon tartják.

hirdetés

Már 15:45-kor elindult a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhába öltözve, hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozzon a Váci utcán, és a Vörösmarty téren rövid koncertet adjon Dóra László tűzoltó alezredes vezényletével. 16 órakor veszi kezdetét az ünnepélyes megnyitó a Vörösmarty téren. A 89. Ünnepi Könyvhetet Berg Judit József Attila-díjas író nyitja meg, majd azt követően 17 órakor egy rendhagyó eseményre kerül sor: Cecelia Ahern Utóirat: szeretlek! (Athenaeum) című regényéről az ír szerzővel Balázsy Panna beszélget a pódiumon.
Ugyanezekben a percekben, azaz pontban 17 órakor kezdődik az Ünnepi Könyvhét hagyományos kerületi megnyitója az Írók Boltjában. Beszédet mond: Kántor Péter. Az országos megnyitó idén Szekszárdon lesz, és dr. Szemere Gabriella, a MKKE elnökhelyettese szavaival veszi kezdetét.
A Litera idén is jelen lesz a könyvhét helyszínein. Számos beszámolóval, hangulatjelentéssel, kritikával és sok más friss tartalommal készülünk, munkatársaink bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

3×7 könyv, amit nagyon várunk című cikksorozatunkban (1., 2., 3.) jeleztük előre, milyen könyvek érkezését várjuk nagyon. Persze nem teljes a lista, vegyük hozzá Kálmán Gábor és Csobánka Zsuzsa új regényét is, hogy csak kettőt mondjunk hirtelen. A sor sokáig folytatható.

Berg Judit könyvheti megnyitóbeszédét a LiteraTV-ben tekinthetik meg majd Valuska Gábor jóvoltából. Kántor Péter szavait az Írók Boltjában rendezett megnyitón a Litera Rádióban hallgathatnak majd meg. Könyvheti netnaplónkat kiadók írják, sorrendben: a FISZ-könyvek, a Jelenkor, a Scolar, a JAK-füzetek, a Magvető, a Kortárs és a Kalligram szerkesztői.

A kiadók kitelepült standjai mellett a Vörösmarty téren több helyszínen, az Oroszlános kút mellett, a Vörösmarty-szobor mellett felállított színpadon és a pavilonoknál is rendeznek majd beszélgetéseket. A fő helyszínen zajló programokról a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők oldalán, itt, a továbbiakról pedig ugyanezen az oldalon, itt tájékozódhatnak.

Már több könyvheti könyvvel büszkélkedő szerzővel készítettünk interjút. Elsőként olvassák el Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének új elnökével készült beszélgetésünket, majd ajánljuk interjúnkat Rakovszky Zsuzsával, Tóth-Czifra Júliával, Kemény Istvánnal. A könyvhét napjaiban publikáljuk a hónap szerzőjével, Térey Jánossal készült beszélgetést (kérdező: Fehér Renátó), a könyvhét után pedig a többi interjút: a teljesség igénye nélkül a Márton Lászlóval, Szilasi Lászlóval, Krusovszky Dénessel, Zoltán Gáborral, Szabó T. Annával készült beszélgetéseket.

Számos kritikával készülünk: az öt nap alatt Garaczi László: Hasítás, Tolnai Ottó: Szeméremékszerek, Marno János: Szereposzlás, Sándor Iván: A hetedik nap és Kálmán Gábor: Janega Kornél szép élete című könyvéről olvashatnak majd bírálatot a Literán, de más fontos, könyvhétre megjelent művekről sem feledkezünk meg. A könyvünnepet követő napokban, hetekben sorra jelennek majd meg a további kritikák és szabadpolcok.

A frissen megjelent kötetekből temérdek részletet is találnak nálunk, és készülünk tudósításokkal, hangulatjelentésekkel is, valamint ott leszünk június 6-án kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál programjain.

Idén Valuska Gábor első napi képei mellett ÍRÓLES címen az olvasó is lehetőséget kapott a könyvheti standok között bóklászó, dedikáló, felolvasó írók fotózására. Kíváncsian várjuk a remekműveket. A felhívást itt olvashatják, feltölteni fotót pedig ide lehet.

Találkozzunk a Vörösmarty téren vagy bárhol az országban, határon túl a könyvheti standok mellett! És találkozzunk itt, a Literán!

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.