hirdetés

Megnyílt a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2017. április 20.

2017. április 20-án 14 órakor kezdetét vette a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos megnyitója a Millenáris B épületének galériáján. A vasárnap estig tartó, négynapos fesztivál díszvendége Orhan Pamuk és a „Visegrádi országok”.

hirdetés

A XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált ezekben a percekben Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára nyitja meg. A díszvendég „Visegrádi országok” részéről Paweł Lewandowski, a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára mond köszöntőt ezt követően. 

15 órakor a díszvendég „Visegrádi országok” standját Rigó Konrád, államtitkár, Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma; Rastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság nagykövete; Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete; Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete; valamint Hammerstein Judit, a külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitja meg.

16 órakor lép színpadra a díszvendég, Orhan Pamuk, akivel a pódiumon D. Tóth Kriszta beszélget.  Majd 17 órakor kerül sor a Budapest Nagydíj átadására. Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke adja át Orhan Pamuknak. Laudációt mond: Péterfy Gergely.

Az immáron 24. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma idén is a megszokott helyszínén, a Millenárison zajlik.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Két évvel ezelőtt a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszöntöttük Budapesten. 2017-ben a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatja be kortárs irodalmát és kultúráját.

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretein belül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvényen, amely az Európai Unió 28 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként jön létre évről évre, Magyarországot Szaniszló Judit képviseli.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A fesztivál könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal.

A fesztivál speciális programja a Könyvtáros Klub, a közel 3000 könyvtárost megmozgató szakmai fórum. A Könyvfesztiválon, amely a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A fesztiválra idén ingyenes a belépés.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

A Litera idén – az eddigi sok évvel ellentétben – nem hivatalos tartalomszolgáltatóként lesz jelen az eseményen. Olvasóink ebből nem sokat érzékelnek majd, jelentkezünk hírekkel, tudósításokkal, képgalériákkal, hangulatjelentésekkel, interjúkkal, kritikákkal és videófelvételekkel. Olvassák a Literát!

 

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.