hirdetés

Megnyílt a Zágrábi Magyar Intézet

Új magyar intézet nyitja meg kapuit Zágrábban 2014. január 3-án 14 órakor. 

hirdetés

Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mond megnyitó beszédet magyar és horvát nyelven, ezt követően  a horvát kormány képviseletében, Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter tart rövid köszöntőt, majd Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és Sokcsevits Dénes, a Zágrábi Magyar Intézet új igazgatója köszönti a vendégeket.

Az Intézet kettős feladata, hogy a horvátok felé közvetítse a magyar kultúrát, ugyanakkor a horvátországi magyar közösség számára is otthonul szolgáljon. Programjai Eszéken és Drávaszögben is megjelennek. A zágrábi Ady Endre Kör segítségével már eddig is jó kapcsolat alakult ki a horvátországi magyarok között. 
A közeljövő tervei között egy zágrábi székely-nap megrendezése is szerepel. Jövő év elején pedig „busójárást” tervezünk Mohácsról Zágrábba, hiszen az UNESCO által készített Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján is szereplő mohácsi busójárás voltaképp egy horvát kisebbségi csoport, a sokácok népszokása, melynek hagyománya párhuzamosan Horvátországban is él, s így tökéletes kapcsolódási pontot képez a két kultúra között.

Sokcsevits Dénes a családjában tanult meg horvátul. 1978-ban Magyarország és az akkori Jugoszlávia között fennálló egyezmény révén állami (nemzetiségi) ösztöndíjasként kezdte meg egyetemi tanulmányaimat. Előbb Újvidéken járt délszláv nyelvek és irodalmak szakra, majd tanulmányait a Zágrábi Egyetemen folytatta. Ekkor kezdett műfordításokkal foglalkozni. 1990-től a Pécsi Egyetem horvát tanszékének munkatársa. Vendégtanárként tanított a Zágrábi Egyetem Horvát Stúdiumok történelem szakán majd az Eszéki Egyetem Hungarológia szakán magyar történelmi témájú tárgyakat. Több történeti tárgyú könyve, valamint közel száz cikke és tanulmánya jelent meg. 2011-ben

Budapesten látott napvilágot az első, magyar nyelvű, a horvát történelemről szóló, nagy terjedelmű összefoglaló munkája Horvátország története a 7. századtól napjainkig címmel. 2008-tól a PTE BTK Szlavisztika Intézet igazgatója, illetve az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.