hirdetés

Szerelmes Arany / Megsemmisült versek – A Litera pályázata

2017. augusztus 26.

A Litera irodalmi portál az Arany János-emlékévben és 15. születésnapja évében Megsemmisült versek címen meghívásos pályázata mellett, melynek legjobbja kapja az idei Litera-díjat, azonos témában nyílt pályázatot hirdet. A legjobb három írást díjazzuk. Határidő: szeptember 30.

hirdetés

A PÁLYÁZATRÓL

Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus versei

„Arany Jánosnak, ellenőrizhetetlen hírek szerint, voltak erotikus versei, amelyeket Voinovich Géza, a hagyaték örököse sosem adott ki, s amikor megsemmisült a villája, odavesztek az Arany-kéziratok is” – nyilatkozta Szörényi László Szőnyei Tamásnak a Magyar Narancsban. Faludy György egy interjújában hasonlót állít: „Arany Jánosnak nem azért nem maradtak fenn erotikus költeményei, mert nem írt ilyeneket, hanem mert kéziratait egy pincében elmosta a belvíz. Sajnálatos tény, hogy a költemények a jelenkori technikai eszközök segítségével ismét olvashatók lennének, ha a lemondó családtagok akkoriban nem dobták volna ki a vízáztatta papírkötegeket.” Nyáry Krisztián ugyanerről számol be: „Szerelmes leveleit valószínűleg elégette, s erotikus verseiről is csak annyit tudunk, hogy léteztek. Halála után a család egy pincében őrizte az életműből kilógó költeményeket, amelyekből talán többet tudnánk meg Teleki Julianna iránt érzett érzelmeiről is. A pince egy nap beázott, ezt felmentésnek vették az örökösök, akik nagy megkönnyebbüléssel megsemmisítették az átnedvesedett paksamétát. Pedig micsoda versek lehettek!”

Az Arany János-kutatásokból tudjuk, a kötelességek közé szorított életet élő, példás férjet és családapát mély érzelmek fűzték egykori tanítványához, Rozmány Erzsébethez, akiről feltehetőleg a Toldi szerelme Rozgonyi Piroskáját mintázta, és a feltételezések szerint ugyancsak erős vonzalmat érzett Tisza Lajos felesége, Teleki Julianna grófnő iránt, mikor a geszti kastélyban Domokos nevű fia mellett nevelősködött. Ennek egyetlen bizonyítéka maradt ránk, a Hajnali kürt című vers, mely az értelmezők szerint egy szerelem élményéről ad hírt.

MEGHÍVÁSOS PÁLYÁZAT
A legjobbja nyeri a Litera-díjat

A Litera irodalmi portál minden évben átadja az az évi Litera-díjat meghívásos pályázata legjobbjának. A felkért szerzők feladata ez alkalommal Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása.

Ebben az évben is az előző években portálunknál megfordult kiváló gyakornokokból álló, speciális diákzsűri választja ki a díj nyertesét. A díjátadásra 2017 októberében, a Margó Irodalmi Fesztiválon kerül sor.

A meghívásos pályázatra felkért írók művei olvashatóak lesznek a Litera oldalán.
A Litera-díj minden esetben egy, az írói tevékenységhez szükséges, értékes elektronikus eszköz (laptop, e-olvasó stb.), valamint hagyományos módon egy vésett réztábla.

A meghívásos pályázattal párhuzamosan a Litera nyílt pályázatot is hirdet.

 

NYÍLT PÁLYÁZAT
Az első három helyezett díjat nyer

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Litera irodalmi portál az Arany János-emlékévben és 15. születésnapja évében Megsemmisült versek címen nyílt pályázatot hirdet, melynek legjobbjait jutalmazza.

Ez alkalommal verseket várunk Arany János stílusában, olyan strófában és verselésben, amelyek lehetőség szerint Arany életművében előfordulnak. A versek hosszúsága minimum 14, maximum 100 soros lehet.

A pályázók feladata (a meghívásos pályázathoz hasonlóan) Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása. Szólhatnak e művek feleségéhez, Ercsey Juliannához, és mindazokhoz a nőkhöz, akikről irodalomtörténészek joggal feltételezik, hogy Aranyból titokban romantikus érzelmeket váltottak ki, de íródhatnak képzelet szülte, fiktív asszonyokhoz és lányokhoz is, megénekelhetnek valós, vélt vagy kitalált szerelmeket.

A beküldés határideje: 2017. szeptember 30. éjfél.

A pályaműveket, kérjük, a litera@litera.hu és/vagy a litera2006@gmail.com címre küldjék el „Megsemmisült versek” tárggyal!
Eredményhirdetés: 2017. október (a győzteseket e-mailen értesítjük)

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A legjobb három alkotás jutalmat kap, és megjelenik a Literán. A vállalkozás saját oldalán beérkezési sorrendben olvashatóak lesznek a pályaművek (a Jegyzetek rovatban), valamint minden, a pályázattal kapcsolatos hír és további, Arany Jánossal és az Arany-évvel kapcsolatos írások.

Követelmények:
– Csak meg nem jelent művet fogadunk el (internetes közösségi oldalakon és blogokon publikált írásokat sem).
– A pályázat feltéleleit nem teljesítő és határidőn túl érkezett műveket nem áll módunkban elfogadni. 
– Kérjük, tartózkodjanak a direkt párt- és aktuálpolitikai tartalmaktól. Minden más tekintetben a Litera Alapelveiben megfogalmazott szabályok érvényesek.
– Egy pályázó csak egyetlen művet küldhet be valós emailcímről, saját néven.

Felhívjuk figyelmüket, a projektoldalon megjelentetett pályaműveket nem szerkesztjük, helyesírásukat nem javítjuk. Mivel minden pályázót nem tudunk az eredményről értesíteni (csak a győzteseket), kérjük, figyeljék a Litera oldalát és a Facebookon elérhető oldalunkat.

DÍJÁTADÁS

A Litera-díjat és a nyílt pályázat díjait az idei őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adjuk át, nagyszabású születésnapi rendezvényünkön, a Teslában.

A LITERA-DÍJRÓL

A Litera 2016-ben tizenkettedik alkalommal adja át jelentős presztízsű díját, a Litera-díjat. A Litera-díj pályázata két részből áll, egy meghívásos és egy nyílt pályázat kötődik hozzá.

A Litera-díjat az irodalmi portál 2006-ban alapította, átadására évekig a 2006-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor a fesztivál helyszínén, majd különböző, változó helyszíneken zajlott, többek között a Műcsarnokban és a Maros vendéglőben. Mind ez idáig elnyerték: Nemzeti tizenegy (Garaczi László, Könyvfesztivál, 2006), Budapesti szín (Péterfy Gergely, Könyvfesztivál, 2007), Mátyás király Gömörbe' (Dragomán György, Könyvfesztivál, 2008), Magyar Staféta (Tasnádi István, Könyvfesztivál, 2009), Kis Magyar Dekameron (Szécsi Noémi, Könyvfesztivál, 2010), Duna-legendárium (Németh Gábor, Műcsarnok, 2011), Én nem fogom be (Garaczi László, Maros, 2012), Újraértelmező Szótár(Borbély Szilárd, Maros, 2013), A képtolvaj nyomában (Babiczky Tibor,Műcsarnok, 2014), A szobor titka (Marno János, Maros, 2015), Szigorúan titkos (Mán-Várhegyi Réka, Tesla, Margó Fesztivál, 2016).

Az eddigi Litera-díj pályázatok dossziéi a Literán: Nemzeti tizenegyBudapesti színMátyás király Gömörbe'Magyar StafétaKis Magyar DekameronDuna-legendáriumÉn nem fogom beÚjraértelmező SzótárA képtolvaj nyomábanA szobor titka, Szigorúan titkos.

Projektoldalaink: Mátyás király Gömörbe'Magyar StafétaKis Magyar DekameronDuna-legendáriumÉn nem fogom beÚjraértelmező Szótár; a Facebookon: Duna-legendáriumA képtolvaj nyomábanA szobor titka, Szigorúan titkos.

A PÁLYÁZAT FACEBOOK-OLDALA

A program a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János-emlékévben zajló programsorozata keretében valósul meg.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.