hirdetés

Megvan a Debreceni Alternatív Színházi Szemle versenyprogramja

2009. május 15.
Kihirdették az idén XV. születésnapját ünneplő Debreceni Alternatív Színházi Szemle (DASZSZ) versenyprogramját. Karsai György válogatott, a megtekintett 150 előadás közül végül tizenkettőt választott, ezek 2009. szeptember 11-15. között versengenek egymással Debrecenben.
hirdetés

Idén is nagyon sokszínűnek ígérkezik a Debreceni Alternatív Színházi Szemle versenyprogramja, hisz olyan produkciók kerültek a versenyprogramba, mint Molière A mizantróp-ja Petri György fordításában az Örkény Színháztól Gothár Péter rendezésében, Tasnádi István: Fédra Fitness-e a szerző rendezésében, a KoMa Társulat előadásában, vagy a HOPPart Társulat Szörprájzparti-ja, melynek szerzője Kárpáti Péter. A Stúdió K két előadását is beválogatásra érdemesnek ítélte Karsai György, így a Zalán Tibor Rettentő görög vitéz című írásából készült bábelőadás Fodor Tamás rendezésében, és Venyegyikt Jerofejev drámája, a Hű, de messze van Petuski! Tamási Zoltán rendezésében egyaránt szerepelnek majd. A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a Törékeny című darabbal érkezik, melyet Goda Gábor rendezett, az Élőkép Társulat pedig a Psychotechnikumot viszi majd színre Bársony Júlia rendezésében. A versenyprogramba került a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kasimir és Karoline című előadása Ödön von Horváth tollából Forgács Péter rendezésében, Ágens az Ira-Düh című produkciójával lép fel, Gergye Krisztián Társulata pedig A szatír című előadással mutatkozik be. Ladányi Andrea és Borlai Gergely a BL-t viszik Debrecenbe a Bárkából, Virág Melinda pedig a Közép-Európa Táncszínház társulatával készített Szájbanforgó című produkcióval kapott meghívást a Szemlére. 

A május 12-i sajtótájékoztatón Magács László, a Befogadó Színházak Társulásának elnöke ismertette a zsűri tagjait: idén Forgách András író, Gáspár Máté a Krétakör ügyvezető igazgatója és Kőrösi Zoltán író, dramaturg értékelik majd a versenyző társulatok produkcióit. Hudi László, a Független Színházak Szövetsége elnöke az eseményen elmondta, hogy a Szemle ideje alatt a versenyprogramon túl különböző műhelyek bemutatkozó előadásai, szakmai beszélgetések és koncertek színesítik majd a kínálatot. Karsai György a versenyprogram mellé Bemutatkoznak a Műhelyek címmel egy olyan programot is összeválogatott, melyből a közönségnek az ország színészképző intézményeinek és egyéb műhelyeinek állapotáról és munkájáról lesz lehetősége tájékozódni.

Az ebbe a programrészbe meghívott előadások a következők: Pintér Béla-Darvas Benedek: Parasztopera, Mohácsi János (Kaposvári Egyetem); Kárpáti Péter: Tótferi, rendezte: Szabó Attila, Pécs, Apolló Színkőr; Máté evangéliuma JESZ, Pécs rend: Mikuli János; Térey János: Jeremiás, avagy az isten hidege (felolvasószínház), debreceni Konzerv Artaudrium Színházi Műhely; Alter(ego): debreceni Ady Gimnázium; Karinthy Frigyes: Az emberke tragédiája, Színművészeti, III. éves rendezők; Madách: Az ember tragédiája, Kara Tünde, Czitor Attila, Békéscsabai Színi Tanház; Góborló Zsámbéki Gábor, Színművészeti, III. éves Gálffi László osztálya; Mozgásvizsga Ladányi Andrea, Színművészeti I-III. évfolyam; Peer Krisztián: Szorongás orfeum; Perényi Balázs, Tatabányai Jászai Mari Színház.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a független színházi terület kiemelkedő társulatai számára. A szemle mindig az aktuális évben született, különböző műfajú, innovatív szemléletű, alternatív és független színházi előadásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére. Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle – az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum. A Szemle az első nyolc évben Budapesten, majd 2003-tól 2007-ig, öt alkalommal Szegeden zajlott.

2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége együtt rendezi az eseményt, s tavaly először Debrecen adott otthont a rendezvénynek. Debrecen ideális helyszín, ahol a szakma és a közönség egyaránt átélheti a koncentrált együttlét örömét, miközben az esemény jelentősen növeli a város hazai és nemzetközi kulturális életben betöltött szerepét. Debrecen még sokáig szeretne a Szemle házigazdája lenni, s az, hogy a város hosszú távra tervez, a finanszírozásban is megmutatkozik: az idei eseményt 7 millió forinttal és további 2 millió forint értékű technikai hozzájárulással támogatja. A DASZSZ másik fő szponzora, a MasterCard 2 millió forinttal járul hozzá a rendezvény költségvetéséhez. Az OKM támogatásának mértéke jelen pillanatban még nem ismert.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.