hirdetés

Megvannak a jelölt könyvek a 2013-as AEGON Művészeti Díjra

2013. január 17.

Lezárultak a jelölések az egyik legfontosabb független irodalmi elismerésre, az AEGON Művészeti Díjra. Huszonnyolc művet jelöltek a kiadók, így alakult ki a díjra esélyes művek "longlist"-je. Érdekesség, hogy idén apa és fia, Závada Pál és Závada Péter is a jelöltek között van.

hirdetés

Idén megszakítások nélkül nyolcadik alkalommal adják majd át az AEGON MŰVÉSZETI DÍJAT, amelyet a 2012-ben kiadott legjelentősebb magyar szépirodalmi mű szerzője kaphatja.  A 2012-ben szakmailag megújult díj, sok rangos külföldi irodalmi díj mintájára, publikussá tette a jelöléseket a díj honlapján.  Összesen 28 könyvet neveztek a kiadók és a zsűri tagjai. A 28 könyv közül a tízfős zsűri, egymás véleményét nem ismerve, kialakít egy szűkebb, rövid listát („shorlist”). Ezen tíz könyv szerepel majd, közülük kerül ki a díjazott idén tavasszal.

A 28 könyvet tartalmazó lista egyik érdekessége, hogy apa és fia – egymás jelöléséről nem tudva, hiszen a kiadók nevezték műveiket – együtt  versenyeznek a rangos elismerésért. Az apa: Závada Pál, akinek 2012-ben a Magvető Kiadónál megjelent Janka estéi – Három színdarab című kötete szerepel a jelöltek között. A fiú: Závada Péter. Őt Ahol megszakad című első versgyűjteményével  jelölte kiadója, a  Libri.

A 28 szerző között örvendetesen sok a nő:  Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen,  Kiss Judit Ágnes: Koncentrikus korok, Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili, Finy Petra: Madárasszony, Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska, Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek című könyvével szerepel  a listán.

A legfiatalabb szerző – Závada Péter – épp elmúlt harmincéves, és több negyven év alatti szerzőt is jelöltek művével.  A legidősebb író majdnem kilencven:  Méray Tibor Egy és más című friss könyvével van a jelöltek között.

A tavalyi év kortárs költészetének meghatározó és fontos tematikája volt a közéleti költészet szerepe és megújítása, ennek emblematikus kötete Kemény István: A királynál  című munkája, melyet szintén a díjra érdemesnek talált a kiadója.

A „LONGLIST”  szereplői a www.aegondij.hu oldalon megtalálhatóak, a jelölt műről készült rövid leírással, és a szerző életrajzával együtt. A zsűri a napokban alakítja ki a szűkebb, tíz könyves listáját, melyet szintén hozzáférhetővé teszünk a díj web- és Facebook oldalán is.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
jomtov jomtov 2013-01-18 20:33

szerintem a(z öreg) Závada, a Végel és a Kemény díjazása reális, esetleg még a Györéé - illetve a Márton könyvét persze nem ismerem. a fiatalok közül esetleg a Szvoren. a többi komolytalan