hirdetés

Távozik Prőhle Gergely a PIM éléről

2018. október 4.

Október 31-én Prőhle Gergely befejezi főigazgatói tevékenységeit a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata szerint a döntés közös megegyezéssel született.

hirdetés

2018. október 4-én, ma az Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalos nyilatkozatban is megerősítette a sajtóértesüléseket, melyek szerint Prőhle Gergely főigazgató távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. Leváltásának lehetősége nyáron merült fel először, a Magyar Időkben közölt, tevékenységét bíráló cikkek nyomán.

Fotó: Valuska Gábor

A megbízatás az EMMI közleménye szerint közös megegyezéssel szűnik meg, indoklás azonban nem szerepel a Kásler Miklóssal kötött megállapodásban. Prőhle kiemelten hatékony munkáját megköszöni és elismeri a minisztérium, novembertől mégis más fogja betölteni az általa két évig vezetett múzeum főigazgatói posztját – amely időszakra a ma adott rádiós interjúban Prőhle büszkeséggel tekint vissza. (2016 decemberében a Litera is készített vele interjút.)

Egyes lapok több forrásból arról értesültek, hogy a most távozó főigazgató helyére Takaró Mihály irodalomtörténész, Nyirő József, Tormay Cécile és Wass Albert munkásságának szakértője kerülhet, mások esélyesnek tartják Arday Géza irodalomtörténészt is, akinek neve már Prőhle Gergely kinevezése előtt felmerült. L. Simon László országgyűlési képviselő ATV-nek adott interjújában korainak minősítette a találgatásokat, a posztra ugyanis – mint mondta – előbb ki kell írni pályázatot.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.