hirdetés

Menetjegyeket érvényesíteni, indul az Arany-busz!

2017. július 10.

Az Arany-emlékév keretében idén újabb mozgókiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum. A 200-as jelzésű Arany-buszra határon innen és túl számos helyen lehet majd felszállni – tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

hirdetés

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2017 májusában nyitotta meg Önarckép álarcokban című kiállítását a 200 éve született Arany János tiszteletére. Az évforduló alkalmából egy vándorkiállítás is készült, amely egy buszban kapott helyet. Korábban már három alkalommal volt erre példa: országot járt a Nyugat 100 kiállítás, de fel lehetett szállni a Nyelvet öltünk! és az Erkel Ferenc és a romantika kora című járatokra is. Az átalakított, kívülről Toldi-képregénybe burkolt 200-as Arany-busz 2017 júliusától előreláthatólag egy éven át járja az országot, sőt a határon túli területeket is.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője és a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi-erőjáték, lehet hallgatni verseket és rappelt Arany-szövegeket is.

A buszt minden helyszínen szakmailag felkészült kollégák kísérik, így kérhető vezetés, illetve foglalkozás is. A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalma lesz Toldi-mintás székekben Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

Az Arany-busz határon innen és túl magyarlakta településeket keres fel, hogy ami a kiállítás szervezői szerint a legfontosabb Aranyból, az ország minden szögletébe eljuthasson – családi programként, nemcsak mint olvasmány, hanem mint játék, amely az információk rétegzettsége miatt különböző életkorú és képzettségű embereket is képes bevonni. A busz a nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szerepel, a tanév ideje alatt pedig oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget. Eddig 118 meghívást kapott: a magyarországi helyszíneken kívül Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is.

A kiállítás az Arany János emlékbizottság támogatásával jött létre. A buszon jegykezelő is található, azonban a látogatás ingyenes. A fogadó intézményektől a szervezők csupán a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérnek – jelentkezni az arany200busz@pim e-mail címen lehet. Információk és menetrend a PIM honlapján lesznek elérhetők.

A 200-as Arany busz nyári menetrendje:


2017. július 10-13. – Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor
2017. július 14-16. – Jászó, XX. Mécs László Szabadegyetem; Nagyida, Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes
2017. július 17-20. – Keszthely, Helikon Kastélymúzeum
2017. július 21-30. – Kapolcs, Művészetek Völgye
2017. július 31. - augusztus 2. – Balatonfüred
2017. augusztus 3-6. – Gyula, Várszínház
2017. augusztus 7-10. – Nagyszalonta
2017. augusztus 11-13. – Szatmárnémeti
2017. augusztus 14-17. – Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Napok
2017. augusztus 18-20. – Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum
2017. augusztus 23-26. – Szeged, Szegedi Ifjúsági Napok

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.