hirdetés

Mexikói író kapta a Cervantes-díjat

2009. december 1.
Mexikói író, José Emilio Pacheco kapta idén a spanyol nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Cervantes-díjat - jelentették be hétfőn Madridban.
hirdetés

A hetvenéves Pacheco író, költő, novellista, újságíró és irodalmi kritikus. "Úgy jellemeztük őt, mint aki nyelvünk egészét képviseli" - mondta José Antonio Pascual Rodriguez, a díjat odaítélő bizottság tagja, egyben a Spanyol Királyi Akadémia képviselője.

"Ő a mindennapi élet kivételes költője, a gondolatok szabadságát képviseli, megteremti saját világát. Ironikus távolságot tart a valóságtól, ha szükséges, nyelvhasználata pedig tökéletes" - tette hozzá Rodriguez. Pacheco - aki a negyedik mexikói díjazottja a kitüntetésnek - az egész mexikói irodalomnak ajánlotta az elismerést.

A Cervantes-díjat 1975-ben alapították, a kitüntetés 125 ezer euróval jár. A korábbi díjazottak között az argentin Jorge Luis Borges, a perui Mario Vargas Llosa és a szintén mexikói Carlos Fuentes is szerepelt. Tavaly Juan Marse spanyol írót jutalmazták az elismeréssel.
 
Forrás: MTI

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.