hirdetés

Minden képzeleten túl

2013. november 11.

Fel se kapná a fejét az ember, ha nem vonna be az esedékes feljelentés egy, az irodalmi diskurzusban eddig ismeretlen, új motívumot. - Keresztury Tibor jegyzete.

hirdetés

Sokszor hiszi azt az ember, hogy innen már nincs tovább, innen már tényleg nincsen lejjebb, ám az élet mindig produkál valami újat, valami extrát, ami felülmúl minden képzeletet. Most éppen egy G. Fodor Gábor nevű embertársunk, a Századvég stratégiai igazgatója ajánlja a blogján egy jelentős magyar írónak, hogy lője főbe magát. A szerző, aki – saját meghatározása szerint - „nem elemző”, hanem „politikai gondolkodó”, nem sokat bajlódik az indoklással, nem fejti ki, miként, mely könyvek, írások hatására jutott arra a következtetésre, hogy Krasznahorkai Lászlónak öngyilkosságot kéne elkövetnie: elég annyi, hogy túl sötéten látja a világot a politikai gondolkodó megítélése szerint. Önsajnálatot orront, majd megállapítja, hogy az író elviselhetetlennek érzi az országot, lakóit pedig sárban fetrengő disznókhoz hasonlítja, de mégcsak elvágyódni sem tud rendesen, mert sehol sem érezné jól magát. Ráadásul semmi nem marad utána G. Fodor irodalom- és hatástörténeti jóslata szerint.

Vegyünk egy mély levegőt, s közben átkozzuk el azt a percet, mely a sokadszori fogadkozás ellenére ismét a napi sajtó átpörgetésére késztetett.

Krasznahorkai László életműve – a többi külföldön is sikeres magyar íróhoz hasonlóan – természetesen szakmai viták tárgyát képezheti. Annyi azonban bizton megkockáztatható, hogy a neve – a többi külföldön is sikeres magyar íróéhoz hasonlóan – akkor is fennmarad, amikor a politikai szereplők, elemzők, gondolkodók emléke is a feledés homályába vész. Krasznahorkai ugyanakkor – a többi külföldön is sikeres magyar íróhoz hasonlóan – természetesen sosem hasonlította fetrengő disznókhoz a magyarokat, életművének nem tárgya „a magyarok” megítélése, jellemzése: a többi, külföldön is sikeres magyar íróhoz hasonlóan regényeken, nem pedig hazája befeketítésén dolgozik. Pontosan tudják ezt azok is persze, akik ütemes rendszerességgel feljelentik őket az egyelőre még csak virtuálisan létező magyarsághivatalnál, ám jólesik időről időre emlékeztetni őket, hogy ki az úr a házban, hol lakik a magyarok istene. Ezúttal az előttem eddig ismeretlen politikai gondolkodó vállalta a széles körben népszerű szerepet: fel se kapná a fejét az ember, ha nem vonna be az esedékes feljelentés egy, az irodalmi diskurzusban eddig ismeretlen, új motívumot.

A pisztolyt, nevezetesen.

Hogy húzzanak el ebből az országból, az megvan, az régi, jólismert mese, de hogy ölje meg magát, csak mert „magányos”, és sötéten látja a jövőt, a világot, erre a nyilvános ajánlatra eddig még nem volt precedens. Mi a következő lépés? Hogy fegyvert is küldenek?

Laci, a ravaszt meg kell húzni - Index

G. Fodor Gábor: Krasznahorkai

Keresztury Tibor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Signor Formica Signor Formica 2013-11-19 20:04

jaj, jaj, ezek a felháborodások akár jókai anna, pelczné gáll ildikó vagy selmeczi gabriella szájából is elhangozhatnának..

gfg hozzászólásával nem az a baj, hogy tökösnek akarva látszani leírja, hogy meg kell húzni a ravaszt. írtak ennél már durvább dolgokat is.

a baj az, ami előtte írva vagyon. egy szellemtelen, ostoba, komplexusokkal teli tehetségtelen figura brekegése, röfögése. egy értelmes gondolata nincs, ezért képtelen érvelni krasznahorkai írásművészete ellen, amely érvelésnek frappáns végszava lehetne, hogy meg kell húzni a ravaszt.

komoly szövegértési problémákkal küszködik gfg, összetett mondatokat valószínűleg már megérteni sem képes, nemhogy értelmezni. ez van. értelmezés helyett próbál vagány lenni. ebből lesz a szangás: fingani akart, de kicsúszott a nyele.. így beszart.
itt meg a szara fölött uramistenkedtek. pedig csak egy szardarab, amit előállított. hagyjátok már a fenébe..

Famulus Famulus 2013-11-19 19:16

GFG egyik legújabb blogbejegyzésében nem érti, hogy miért háborodtak föl többen Krasznahorkait érintő megjegyzésein.
Vélhetőleg még nem tudja, hogy a stílus maga az ember. Vélhetőleg azt sem tudja, hogy van ízlés is.
Nem kell szeretnie sem Krasznahorkait, sem az írásait, de vannak megfogalmazások, amiket akkor sem írok le, mert a másik egy ember.

Steinamanger Steinamanger 2013-11-15 11:23

Tamás Gáspár Miklós LŐJÉTEK FŐBE MAGATOKAT!
Élet és Irodalom 2013. november 15-i szám, 10.p.

remiz remiz 2013-11-12 23:50

Kösz szépen, erről a szövegről szégyen, de lemaradtam.

(Amúgy szvsz nem nehéz levenni, előérezni, látni hogy miben élünk, a típusokat, helyzeteket, a mindennapjainkat, hiszen napmintnap mindenhol és mindenhonnan, ugyanabba ugyanúgy, hol halkabban, hol hangosabban, régen és most, 100 éve (KL Márait idézi) és tegnapmaholnap stb.

Megírni, ahogy megírja, az a klasszik. De azt meg nem tudja GFG inspirálni. Akkor tudná inspirálni, ha tudna írni. De csak dilettokatyvarogni tud.
Az
o-o-óó
politikaigondolko
do-o-óó...)

takemiyap takemiyap 2013-11-12 22:44

Kedves Remiz!
Alighanem félreértettél. Egyáltalán nem napi tapicskolást várok tőle (én sem olvastam soha ilyesmit KL-tól), épp ellenkezőleg: remekműveket (amint írtam).
Egyébként pedig tavasszal már írt is egy fontos szöveget, pontos előérzettel:
http://m.magyarnarancs.hu/konyv/valaki-kopog-az-ajtomon-84416

remiz remiz 2013-11-12 10:41

Tiltakozni persze, csak Gébics elvtárs valami olyasmit tüsszögött, hogy KL "ispirációt fog kapni" ettől. Hátazértaztcsaknem. (elképzelek egy KL szöveget: válasz GFG-nek alcímmel... agyam a hátamon feláll)

Természetesen (neaktuálpolitizáljunk jeligére nem írom le)-kori pénznyelőautomata a csákó, ebben a szerepében "tagja" és még "dönt&rendelkezik" is stb. de szellemi értelemben jelentéktelen és nyikhaj.

xanax xanax 2013-11-12 09:59

Pardon, de ez nem "nyikhaj" és nem "jelentéktelen ember", hanem a Századvég alapítvány "stratégiai igazgatója" és a kuratórium tagja, tehát nagy vagyon fölött rendelkezik (elnök: Lánczi András) és sok minden múlik rajta és bűntársain. A Fidesz think tank-je, "a magyar progresszió értékeinek" micsodálója. Egy hivatásos kontraszelektor. Itt ki is tűzte a stratégiát, amennyiben öngyilkosságot vagy gyilkosságot javasol. Ez ellen szót emelni, tiltakozni minimum kötelesség. Nem elég csak a karunkat fölemelni. Félig fölemelni?

Apafi Apafi 2013-11-12 09:54

Szóval Magyar Bálint a hibás, ezt is megtudtuk, köszönjük. Mind a tízmillió frusztráltról ő tehet amúgy, kérdeném tisztelettel?

Signor Formica Signor Formica 2013-11-12 07:28

A baj az, hogy bekaptátok a gumicsontot. Ez a jelentéktelen ember, akinek komoly szövegértési problémái vannak, frusztrált, és tehetségtelenségét, intellektuális analfabetizmusát próbálja kompenzálni a hatalom kakamatyis tornyairól előbuzgó böfögéseivel.
Ti pedig, ahogy más portálok, felháborodottan tiltakoztok, és ezzel már jelentőséggel ruháztatok fel egy igazi senkit.

G. Fodor tipikus terméke felsőoktatásunk lezüllésének. A Magyar Bálint által (is) hangoztatott tömegképzés eredménye. Rengeteg frusztrált ember kerül ki, különösen a bölcsészkarokról, akik csak azért kerülhettek be, mert mérhetetlenül alacsonyra szállították le a színvonalat.

Az ilyen típusú emberek legfeljebb biztosítási ügynöknek lennének jók, ám élve a lehetőséggel, a rendszer elhitette velük, hogy értelmiségiek, és gyűlölnek mindenkit, aki náluk okosabb, tehetségesebb.

A züllést éppen ti teszitek teljessé: ténylegesen egy lapon említitek Krasznahorkai Lászlóval, korunk egyik legnagyobb profán evangelistájával, ezt a senkiházi lakájt...

Gratulálok, kedves Litera: ahogy mondanátok errefelé: beemeltétek a diskurzusba.

remiz remiz 2013-11-11 21:39

Én az erre való 5-8 soros reakciót Kertész egy naplószerűségében tudnám elképzelni, bár sztem ő is oda jutna, mint Keresztury: "közben átkozzuk el azt a percet, mely a sokadszori fogadkozás ellenére ismét a napi sajtó átpörgetésére késztetett." Nevezetesen, az undorhoz.

KL-t nem hiszem hogy foglalkoztatja ez a GFG nevű nyikhaj. Illetve én nem olvastam tőle "ennyire napihülyeség"-re való reakciót.

takemiyap takemiyap 2013-11-11 20:11

Őszintén remélem, hogy KL csak inspirációt fog kapni ettől a remek ajánlattól még remekebb művek létrehozásához!