hirdetés

Mítoszok mítosza

Alföld 2007. október

2007. október 1.
Szépirodalmi fronton az októberi Alföldben többek között Juhász Ferenc, Esterházy Péter, Kovács András Ferenc, Ferdinándy György és Schein Gábor művei olvashatóak és számottevő tanulmány található a mítoszok tárgykörében.
hirdetés

A fent említetett szerzők mellett Hartay Csaba és Halasi Zoltán versei, Krusovszky Dénes prózaversei, Deák Júlia regényrészlete és Vajda Mihály naplórészletei olvastatják magukat.

 
A fórum rovatban mitikus tanulmányok sorakoznak: Kappanyos András az irodalomtörténet mítoszairól, Kiss Gábor Zoltán a köztes kulturális tér mítoszairól és a Nyugatról, Földes Györgyi a meséről mint lélekmítoszról (Balázs Bélánál) rántja le a leplet. Bircsák Anikó Kerényi, Szentkuthy és Lévi-Strauss kapcsán a mítosz mítoszáról értekezik, Angyalosi Gergely Tőzsér Árpád lírájának mitikus elemeiről. Tverdota György Emlékiratok könyve mitológiai jelenetéről (Egy antik faliképre).
 
A szemle rovatban Imre László a Szerep és közeg – Medialitás a magyar kultúratudományok 20. századi történetében kötet kapcsán a medialitás kutatás lehetőségeiről és határairól értekezik, Halmai Tamás Vasadi Péter kötetét (Körülnéz. Megköszöni), Maszárovics Ágnes László Zsolt (Kovács Emma születése és más elbeszélések) kötetéről, Kálai Sándor Halász Margit (Méz és szurok) kötetéről írt bírálatot.
 
Az Alföld októberi számát Kádár János Miklós grafikái illusztrálják.
 
 
Alföld
Irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat
2007. október
ötvennyolcadik évfolyam – 2007. október
112 oldal, 300 Ft
 
Főszerkesztő: Aczél Géza
Szerkesztők: Borbély Szilárd, Fodor Péter, Szirák Péter
Főmunkatárs: Angyalosi Gergely
 
Szerkesztőség és kiadóhivatal: 4024 Debrecen, Piac u. 26/A. I. em.
Telefon és fax: 52/412-626
Postafiók: 4001 Debrecen 144.
e-mail: alfold@mail.debrecen.com

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.