hirdetés

Nádas Péter élete és irodalma

2018. október 26.

Ha lemaradtak volna a beszélgetésről, de kíváncsiak arra, mit mesélt az író a memoárjában fontos szerepet kapó nagynénjéről, vagy éppen Károlyi Amyról és Weöres Sándorról, vagy alkat és szerep egymáshoz való viszonyáról, akkor most a Literán megtekinthetik az est felvételét.

hirdetés

Nádas Péter élete és irodalma címmel rendezték meg a Margó fesztiválon Aranyossi (Nádas) Magda Nádas Péter által helyreállított és jegyzeteivel bőven ellátott önéletírásának, és Bazsányi Sándor Nádas Péter – A Bibliától a Világló részletekig (1962-2017) című monográfiájának bemutatóját. A Jelenkor Kiadó és a Margó Fesztivál azzal a furcsa (értsd: érdekes) ötlettel ált elő, hogy a fesztivál nagyszínpadán a monográfust és az írót ültették egy asztalhoz. Így az este akár lehetett volna – ahogyan Tóth-Czifra Júlia, az est moderátora jellemezte Bazsányi könyvének egyik (Mészölytől kölcsönvett) fogalmával a monográfus és a mongoráfia tárgyát képző író viszonyát – két különböző alkat találkozása. Ehelyett az alázatos monográfus és a szerepe szerint még alázatosabb moderátor figyelme az író felé fordult és őt faggatták elégetett kéziratokról és a Világló részletek utáni megkönnyebbülésről.

Ha lemaradtak volna a beszélgetésről, de kíváncsiak arra, mit mesélt az író a memoárjában szeretve kritizált nagynénjéről, az ő memoárjáról, a szöveggondozás és jegyzetírás örömeiről és kínjairól, Károlyi Amyról és Weöres Sándorról, vagy alkat és szerep egymáshoz való viszonyáról, a Literán most megtekinthetik az est felvételét.

A Margó fesztivál másik Nádashoz köthető fontos bemutató volt a Nagyon sajnálom címmel elkészült, Nádas Péterről szóló riportfilm. Két évvel ezelőtt kereste fel Valuska László Nádas Pétert, hogy az akkor befejezett Világló részletek kapcsán beszélgessenek, ezeknek a két évig Budapesten és Gombosszegen folytatott beszélgetéseknek az ötvenkét percbe sűrített lenyomata a film, amelyet most itt alább is megnézhetnek.

 

 

 

 

Nádas Péter Élete és műve címmel rendezték meg a Margó fesztiválon Aranyossy (Nádas) Magda Nádas Péter által helyreállított és jegyzeteivel bőven ellátott önéletírásának és Bazsányi Sándor A Bibliától a Világló részletekig (1962-1917) alcímű monográfiájának bemutatóját. A kiadó és a Margó fesztivál azzal a furcsa (értsd: érdekes) ötlettel ált elő, hogy a monográfust és az írót ültették egy asztalhoz a fesztivál nagyszínpadán, mely akár lehetett volna éppúgy két különböző alkat találkozása, mint ahogyan Tóth-Czifra Júlia, az est moderátora fogalmazott Bazsányi könyvének egyik (Mészölytől kölcsönvett) fogalmát alkalmazva a monográfus és a mongoráfia tárgyát képző író kapcsán. Ehelyett az alázatos monográfus és a szerepe szerint még alázatosabb moderátor figyelme az író felé fordult. Ha lemaradtak volna a beszélgetésről, de kíváncsiak arra, mit mesélt az író a memoárjában fontos szerepet kapó nagynénjéről, az ő memoárjáról, a szöveg gondozás és jegyzetírás örömeiről és kínjairól, vagy éppen Károlyi Ami és Weöres Sándor egymáshoz való viszonyáról, esetleg az alkat és szerep egymáshoz való viszonyáról, akkor most megtekinthetik az est felvételét a Literán.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.