hirdetés

Napló-díjas a Kőrizs-Száz páros és az aszem

2018. január 3.

2018. január 8-án 19 órától a Nyitott Műhelyben a Litera 2017 legjobb naplóiért átadja megosztott Napló-díját: a Kőrizs Imre – Száz Pál szerzőpárosnak és az aszem folyóirat szerkesztőségének. A díjátadásra az Írómozi című program előtt kerül sor.

hirdetés

A Litera egyik legrégebbi, legfontosabb és legkedveltebb rovata a Netnapló. A kezdetektől, lassan 16 éve jelennek meg itt heti rendszerességgel naplók kortárs írók, irodalmi műhelyek, művészeti, kulturális intézmények, csoportok, más művészeti területek képviselőinek tollából. Itt olvashatóak.

A Litera 2009 óta ad át Napló-díjat azoknak a szerzőknek, akiknek Literán publikált naplója az adott évben a leginkább elnyeri a szerkesztőség tetszését. A Napló-díj társdíjaiként 2012-ben megalapítottuk a Műhelynapló- és a Szabadnapló-díjakat. A hagyományok szerint a Napló-díjakat mind ez idáig a december 30-án megrendezésre kerülő előszilveszteren vehették át a díjazottak. Eddig a Nemzeti Állatkert, a Litera – Momentán, a 10 híres sztori, az Országos Elme, a Játék és muzsika 100 percben, a Kenyeret és cirkuszt! és a Messziről jött ember címen rendezett évbúcsúztatókon zajlott díjátadó ceremónia. Mostantól kezdve az átadó helyszíne és ideje megváltozik: törzshelyünkön, a Nyitott Műhelyben kerül sor minden év elején a díjátadásra, valamely sorozatunk, az Előhívás vagy az Írómozi című széria eseményét megelőző aktusként.

A Litera Napló-díját eddig elnyerte: DÉRCZY PÉTER (2009), SAJÓ LÁSZLÓ (2010), SZIJJ FERENC (2011), SZOLLÁTH DÁVID, (2012), TAKÁTS JÓZSEF (2013). 2014-ben, 2015-ben nem adtunk ki egyéni naplóra díjat, FABINY TAMÁS (2016).

A Litera Műhelynapló-díját az előző években a HOLMI (2012), a VÖRÖS POSTAKOCSI (2013), a HÉVÍZ FOLYÓIRAT (2014), az EX SYMPOSION (2015) és a SZÉKELYFÖLD (2016) nyerte el.

2012 óta hirdetjük meg Szabadnapló-pályázatunkat, a jelentkezők közül kiválasztott írók Literán megjelent naplóiból a szerkesztőség választja ki a díjra érdemeset. A Litera Szabadnapló-díját eddig elnyerte: SZEKRÉNYES MIKLÓS (2012), HULLEY ORSOLYA (2014), BÁJER MÁTÉ és HÓ MÁRTON (2015), valamint IMRE ESZTER (2016).

2017-ben nem hirdettünk meg Szabadnapló-pályázatot, főként irodalmi műhelyek és külföldi ösztöndíjas szerzők naplóit olvashatták a Literán, ezért a Litera szerkesztősége úgy döntött, idén nem ad ki külön Napló-díjat, Műhelynapló-díjat és Szabadnapló-díjat, hanem csak egy Napló-díjat.

2017-ben a következő szerzők és műhelyek publikáltak naplót a Literán: Lábass Endre, Székelyföld, Helikon folyóirat, Látó, aszem, Várad, Eirodalom, Korunk, Kőrizs Imre és Száz Pál, Simon Márton, Jaffa Kiadó, JAK műfordító tábor, Tóth Kinga, Art Capital - Lanczkor Gábor, JAK-tábor, Tokaji Írótábor, Ördögkatlan fesztivál, FISZ-tábor, Hajdúböszörményi írótábor, Szekszárdi Magasiskola, Műút szöveggyár, Volt irodalmi sátor, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Forum Könyvkiadó, Apokrif, Athenaeum Kiadó. Mindezek mellett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején csoportos kiadói naplót is közöltünk. Közülük került ki az idei díjazott.

A Litera szerkesztősége a 2017-ben megjelent naplók közül kettőt is érdemesnek talált a Napló-díjra, ezért megosztott díjat ad ki.

2017 Napló-díjasa: KŐRIZS IMRE és SZÁZ PÁL,
valamint az A SZEM folyóirat!


A díjat 2018. január 8-án 19 órakor vehetik át a díjazottak a Nyitott Műhelyben.

FIGYELEM! A DÍJÁTADÁS UTÁN ÍRÓMOZI!

A díjátadás után az Írómoziban Selyem Zsuzsa a vendég. A választott film: Jim Jarmusch: Törvényen kívül című filmje. A meghívottal a vetítés után Fehér Renátó beszélget. Az esemény a Facebookon.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4. - Kezdés: 19 óra.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.