hirdetés

Négy év kihagyás után ismét átadták a Szépíró-díjakat

2018. november 8.

A Szépíró-díj 2018-as újraindításával egy több mint évtizedes tradíciót folytat a Szépírók Társasága. A négy év kihagyás miatt idén hat díjat adtak át 2018. november 8-án este a FUGA-ban. Az idei díjazottak: Csaplár Vilmos, Krusovszky Dénes, Molnár Krisztina Rita, Schein Gábor, Szilasi László és Tolnai Ottó.

hirdetés

A Szépírók Társasága 2001-ben alapította a SZÉPÍRÓ-DÍJAT, amely egy írókból és irodalmárokból álló szakmai közösség elismerése azoknak az íróknak és irodalmároknak, akiknek a munkáját ez a közösség különösen nagyra becsüli. Az évek során a díj a magyar irodalmi élet egyik legrangosabb elismerésévé vált, amelyet a Szépírók Társasága tagjaiból alakult szakmai zsűri ítélt oda az előző év legkiemelkedőbb próza-, vers- és esszékötetéért, s amelyet 2013-ig minden évben kiosztottak. 2014 óta támogató híján nem kapta meg senki.

A SZÉPÍRÓ-DÍJ 2018-as újraindításával tehát egy több mint évtizedes tradíciót szeretne folytatni a Szépírók Társasága, azzal a módosulással, hogy a díjat ezentúl két kategóriában – az idei évet kivéve* – két szerzőnek adja át: szépirodalmi, illetve irodalomkritikai tevékenységért. A szakmai zsűrizés is ugyanezt a hagyományt követi, s így változatlanul biztosítéka annak, hogy az állami ideológiáktól és a kereskedelmi érdekektől is független döntés szülessen, amely olyan művekre, műfajokra és szerzőkre is felhívhatja a figyelmet, akiknek más csatornákon keresztül kevesebb esélyük van az elismerésre, s így a szélesebb körű ismertségre.

Az idei díjazottak a szakmai zsűri – Babiczky Tibor, Garaczi László, Tóth Krisztina és a Szépírók Társasága elnökségének egy tagja – döntése alapján:

Csaplár Vilmos – laudálja Németh Gábor
Krusovszky Dénes – laudálja Totth Benedek
Molnár Krisztina Rita – laudálja Mészöly Ágnes
Schein Gábor – laudálja Szegő János
Szilasi László - laudálja Závada Pál
Tolnai Ottó – laudálja Radics Viktória

A díjakat 2018. november 8-án, csütörtökön 18 órakor adták át a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest 1052, Petőfi Sándor utca 5.)

Díjazottak 2013-ig

2001 – a Magyar Rádió Irodalmi Osztálya, Márton László, Oravecz Imre, Radnóti Sándor
2002 – Kovács András Ferenc, Sípos Gyula, Spiró György
2003 – Hamvai Kornél, Kálmán C. György, Nádasdy Ádám
2004 – György Péter, Németh Gábor, Térey János
2005 – Angyalosi Gergely, Grendel Lajos, Tóth Krisztina
2006 – András Sándor, Beney Zsuzsa, Földényi F. László
2007 – Györe Balázs, Tandori Dezső, Tábor Ádám
2008 – Borbély Szilárd, Karátson Endre, Lator László
2009 – Aczél Géza, Krasznahorkai László, Takács Ferenc
2010 – Bán Zoltán András, Győri László, Vajda Miklós
2011 – Garaczi László, Marno János, Veres András
2012 – Bodor Ádám, Margócsy István, Villányi László
2013 – Báthori Csaba, Oravecz Imre, Szálinger Balázs

* A díj előző évekbeli szünetelésére tekintettel, a támogatók jóvoltából, idén összesen hat szerző részesülhet elismerésben.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.