hirdetés

Nádas, Frankfurt, éjszakai ég

2017. szeptember 29.

Idén emelték a Nobel-díjjal járó pénzösszeg értékét. Nem csak a Nobel-díj, de egyéb rangos irodalmi elismerések győztesének kilétét is megtudjuk nemsokára, addig is böngészhetünk a rövid listákról. A legrangosabb brit pályakezdőknek járó díjat azonban már átadták Ocean Vuongnak. Szintén az Egyesült Királyságban kezdték el a kihalófélben lévő nyelvek verseit gyűjteni. Németországban pedig nemsokára elkezdődik a Frankfurti Könyvvásár, ugyanazon a napon, amikor megjelenik Nádas Péter memoárjának német fordítása. Hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Idéntől több pénz jár a Nobel-díjasoknak

2017-től magasabb anyagi juttatásban részesülnek a Nobel-díj elnyerői, számol be a The Local.

Egy héttel a Nobel-díjak bejelentése előtt a stockholmi Nobel Alapítvány közleményt adott ki, miszerint az igazgatóság szeptember 14-ei ülésén úgy határozott, hogy a 2017-es Nobel-díj 9 millió svéd koronával (nagyjából 292 millió forinttal) fog járni kategóriánkként.
2012-ben az alapítványi tőke hosszútávú veszélyeztetésének elkerülésére hivatkozva a díj pénzösszegét 20%-kal csökkentették – 10millió koronáról 8 millióra, utóbbit 11 éven át, 2001 óta lehetett elnyerni. Az alapítvány nyilatkozata szerint folyamatosan törekedni kell az anyagiak hosszútávú megerősítésére, de jelenleg a helyzet stabilizálódni látszik.
A sorrendben hagyományosan az első helyet elfoglaló fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj győztesét október 2-án hétfőn jelenti be a bizottság. Ezt követi 3-án a fizikai, 4-én a kémiai Nobel-díj bejelentése. 6-án a Nobel-békedíj, 9-én pedig a Közgazdasági Nobel-emlékdíj győztesének neve derül ki. Az irodalmi Nobel bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra, de a föntiekből következtetve október 5-én vagy 10-én tudhatjuk meg az eredményt. Az esélyesek között szerepel Krasznahorkai László és Nádas Péter is, a többi szerzőről a Litera portréi itt olvashatóak, illetve lesznek olvashatóak a bejelentés napjáig.

 

A vietnami származású Ocean Vuongé az „irodalmi Oscar"


Ahogy arról a Telegraph is beszámol, Ocean Vuong, a 28 éves vietnámi születésű meleg költő nyerte 2017-ben az Egyesült Királyság legfontosabb költészeti díját, a Forward-díj pályakezdő szerzőknek járó elismerését, a Felix Dennis Prize-t. Vuong, aki mielőtt két évesen az országba költözött volna, egy évet menekülttáborban töltött, Night Sky With Exit Wounds című kötetével érdemelte ki az 5 ezer font (nagyjából 1,8 millió forint) összegű díjat. A Forward-díj három kategóriából áll, a legszebb vers, a legjobb kötetet és a legjobb első kötetet díjazzák, Voung az utóbbit nyerte el. A legkiemelkedőbb verseket egyébként minden évben a The Forward Book of Poetry című antológiában adják ki.
Andrew Mall, a döntőbizottság elnöke „valóban figyelemre méltó új hangként" hivatkozott Voungra, „izgalmas költőnek" nevezte, aki „nagyon különböző területeket jár be, a személyes traumáktól a történelemig és a mitológiáig nagyszerű képességekkel és képzelőerővel. A formailag merész és képekben gazdag Night Sky With Exit Wounds hihetetlenül készre csiszolt első kötet egy rendkívüli tehetségtől."
A londoni Royal Festival Hallban tartott ünnepélyes ceremónián Vung mellett a másik két díjazott, az ír Sinéad Morrissey és a Cambridge-en tanító Ian Patterson vett részt. Morrissey hatodik kötetével (On Balance) nyerte el a legjobb kötetnek járó díjat, Pattersonnak pedig a The Plenty of Nothing című versét díjazták.
Az 1991-ben William Sieghart által alapított díj célja a kortárs költészet iránti érdeklődés növelése, a korábbi díjazottak között például Ted Hughes is szerepel.

 


További brit díjak rövid listái

Bejelentették a dél-ázsiai szerzőknek járó DSC-díj rövid listáját. A 2010-es alapítású, 25 ezer dollár (kb. 66 millió forint) értékű díj nyitott minden etnikai és nemzetiségű alkotóra, aki a dél-ázsiai térségről és annak lakóiról ír művében. Az öttagú zsűri öt regényt választott ki az augusztusban kihirdetett tizenhárom közül. A lista neves szerzők és fiatal írók változatos keveréke, akik letették a névjegyüket a dél-ázsiai irodalom területén. A különböző háttérrel rendelkező szerzők közül három indiai, ebből kettő a dél-ázsiai régión kívül, Sri Lankán és Amerikában él. Az öt jelölt: Anjali Joseph (The Living), Anuk Arudpragasam (The Story of a Brief Marriage), Aravind Adiga (Selection Day), Karan Mahajan (The Association of Small Bombs) és Stephen Alter (In the Jungles of the Night). A győztest november 18-án jelentik be.

Kihirdették a Goldsmith-díj rövid listáját is. A londoni egyetem által alapított, 2013 óta létező díj mellé 10 ezer font (kb. 3,5 millió forint) jár a regény műfaj szellemét, karakterét legjobban átadó kötet írójának. Ugyanakkor a bírálók a regényt a leginkább rugalmas és változatos műfajnak tartják, így arra törekszenek, hogy azokat az írókat bátorítsák és jutalmazzák, akik a műfaj lehető legtöbb erőforrását és lehetőségét kihasználják. Dr. Naomi Wood, a zsűri elnöke úgy is jellemezte a hat rövid listára került könyvet, mint amely ellenáll annak az elképzelésnek, hogy hogyan kellene megírni egy regényt. Különböző módon, de mindegyik megszegi a folytonosság, az idő, a karakterívek, a nézőpont, a hang, a tipográfiai hagyományok és a szerkezet szabályát. Az elnök szerint ily módon a kötetek valamiféle vadsággal rendelkeznek, amellyel az olvasóban örömteli érdeklődést ébresztenek arra vonatkozóan, hogy milyen is lehet egy regény. A Goldsmith-díj hat esélyes szerzője: Nicola Barker (Happy), Sara Baume (A Line Made by Walking), Kevin Davey (Playing Possum), Jon McGregor (Reservoir 13), Gwendoline Riley (First Love), Will Self (Phone). A díjazott nevét november 15-én tudhatjuk meg.

 

Veszélyeztetett nyelveken írott versek gyűjtése

Az Egyesült Királyság szeptember 28-án ünnepelte a költészet napját. Ez alkalomból a The Poetry Library egy nagyszabású program felhívását tette közzé, írja a The Guardian. Az asszírtól az ír gaelig több ezer veszélyeztett nyelv verseinek összegyűjtése és az utókornak való megőrzése a cél. A UNESCO adatai szerint a jelenleg 7 ezer beszélt nyelv több mint fele veszélyeztett, a Földön kéthetente hal ki egy nyelv. Chris McCabe a könyvtár képviseletében kiemelte, hogy a UNESCO szerint a század végére a világ nyelveinek fele ki fog halni, a nyelvvel együtt pedig annak költészete is elveszik. A gyűjtés nyilvános, bárki küldhet a könyvtár archívumába szöveget, de a Soas University of London is segít abban, hogy minden nyelv legalább egy versét angol fordításban megmentsék. A versvadászat mellett a könyvtár megbízott négy költőt új versek írására a fenyegetett nyelveken. Joy Harjo a saját amerikai őslakos nyelvén (mvskoke, más néven creek) fog írni, az ír Gearóid Mac Lochlainn gael nyelven, az iraki Nineb Lamassu asszírul (amely hivatalosan nem elismert nyelv Irakban), az ugandai Nick Makoha pedig anyanyelvén, a ganda nyelven, amelyet elvesztett, amikor gyerekként elmenekült a diktatúrából. Nineb Lamassu (aki iraki asszír menekültekkel dolgozik, akik a menekülttáborokban kis papírdarabokra írják a verseket) hangsúlyozta, hogy az asszír a kínai után a második legrégibb folyamatosan beszélt és írott nyelv, és az a nyelv, amelyre modern civilizációnk világa épül.

 

Október Németországban: Nádas Péter és a Frankfurti Könyvvásár


Az októberben 75. születésnapját ünneplő Nádas Péter memoárja, a Világló részletek várhatóan október 11-én jelenik meg németül a Rowohlt Verlag gondozásában. Az Aufleuchtende Details című kötetet Christina Viragh fordította, ezen a linken olvashatnak bele.

Ugyanezen a napon kezdődik a Frankfurti Könyvvásár, a legfontosabb „nemzetközi bazár". A kulturális esemény, amelyen a könyvkiadás és a médiaipar sokszínű, nemztetközi és innovatív arcát a leginkább meg tudja mutatni, október 15-éig tart. További információkról itt tudnak tájékozódni.

Seres Lili Hanna

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.