hirdetés

Németh Gábor: Egymás észjárására kíváncsi művészek

2016. április 16.

Április 18-án, hétfőn Magyarázatok X számára címmel új sorozat indul a Szépírók Társasága szervezésében a Fugában. Az első est vendégei Nádasdy Ádám és Csanádi Judit. A beszélgetések házigazdáját, Németh Gábort kérdeztük.

hirdetés

A Fugában hamarosan új sorozat indul, Magyarázatok X számára címmel. A címet Petritől kölcsönözted. Miféle magyarázatokra számíthat a közönség?

A címet a Petritől kölcsönző Gács Annától kölcsönöztem. A beszélgetéseknek annyi közük lesz a Petri-kötethez, mint a nyolcvanas években az Esti Hírlap “Játszani is engedd” címeinek József Attilához. Ezek ugyanis általában új játszóterek megnyitásáról számoltak be. Az “X” sokféle ismeretlen jelöl, elsősorban persze a beszélgetőtársakra utal, arra a reményre céloz, hogy egymás észjárására kíváncsi művészek és nem-művészek – egy-egy konkrét mű vagy produkció, a másik jelentős szellemi teljesítménye kapcsán – kíváncsiak a kreatív folyamat inspiráló részleteire, olyan esetleges háttérinformációkra, amik a közönség számára is érdekesek.

Régi szólam, hogy a különböző művészeti és tudomány- vagy szakterületek művelői kevéssé érdeklődnek a másik tevékenysége iránt. Igaz ez? S ha igen, mik ennek az okai?

Fogalmam sincs. Ha így van, a legkevésbé sem normális. Azt látom, hogy a műteremtő állat egyedfejlődése során, minél idősebb, annál inkább a saját monomániájával van elfoglalva, hatalmas respekt a kivételeknek. Viszonylag rendszeresen járok kiállításokra, és konkrétan meg tudnám nevezni azt a nagyjából három írót, akivel egy-egy vernisszázson vagy finisszázson találkozni lehet. Már azokon kívül, akik épp megnyitnak vagy bezárnak egyet. De a festők, kőfaragók és balettáncosok eloszlása se sokkal jobb az irodalmi esteken.

Nem ritka az az író, aki a szépirodalmi tevékenysége mellett egyéb területen is aktív, gondoljunk csak Ottlik Gézára, aki matematikus és kiváló bridzsjátékos is volt. Keveset tudunk azonban arról, fordítva mi a helyzet, vagyis van-e olyan építész, jelmeztervező például, aki nem mellesleg ír is... Kitekint-e a sorozat ilyen irányba is?

Wow! Bár tekintene. Kevéssé vagyunk még elkötelezve, finoman szólva. Van, mert lennie kell. Vegyük például Orosz Istvánt, aki, azon túl, hogy kábé úgy tud rajzolni, mint Dürer, időnként ír egy könyvet. Most is megjelenik egy például. Aztán vannak ún. szépirodalmat soha nem publikáló, kitűnően író művészek. Gothár Péter vagy Roskó Gábor.

Egy írónak egyszerű dolga van, mert felolvassa az írását, de mit tesz majd mondjuk egy matematikus vagy fizikus ezeken az esteken? Mi fog történni, hogyan képzeljük el?

Meg egyszerűbb lesz neki. Mindössze beszélni kell, na jó, esetleg rajzolni krétával egy palatáblára. Pont az volna a cél, hogy segítségükkel megtaláljuk azt a nyelvet, amin laikusok számára is lehet beszélni, akár az adott szakma, mondjuk tehát a matematika vagy az elméleti fizika megoldhatatlannak gondolt problémáiról.

Mit remélsz a Magyarázatoktól? Lehetséges-e jelentősen bővíteni az olvasók, irodalom iránt érdeklődők körét?

Holy lehetséges-e, azt nem tudom, de naná, hogy ezt remélem. Nagy Bálint, aki a csodálatos Fuga alapítója, azt dörmögte az előkészítő megbeszélésen, hogy “de azt tudjátok, hogy az fog eljönni, akit személyesen meghívtok?”. Tehát a képlet a következő. Az író barátai beleszeretnek majd a nem-író vendégbe, és pokolian érdekesnek fogják találni a szakmáját is, és most jön a csavar: a nem-író vendég barátai őrülten kíváncsiak lesznek az író műveire. Az érdeklődő idegenek pedig, mind a hárman, mind a kettőbe.

Április 18-án, hétfőn Nádasdy Ádám és Csanádi Judit az első páros. Kikre számíthatunk még?

Térey Jánosra, aki föltehetően egy építészt fog meghívni. A többi nevet fedje a lustaságom és a diszkréció homálya.
 

A Magyarázatok X számára című sorozat első eseményéről bővebben programajánlónkban olvashatnak, a Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

 

 

Nagy Gabriella

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.