hirdetés

Nina Hagen, Syporca Whandal és Triceps

2017. november 18.

Volt egy kedvenc énekesnőm, akit rokonléleknek éreztem a nyolcvanas évek végén, de a mai napig új energiával tölt fel, ha hallgatom műveit: Nina Hagen. – A hónap szerzője, Ladik Katalin kulturális ajánlatában könyvet, filmet, zenét és performanszművészeket ajánl a Litera olvasói figyelmébe.

hirdetés

Vannak könyvek, melyekhez gyakran visszatérek, szeretem testi közelségben érezni magam velük, hogy kéznél legyenek, bármikor beléjük lapozgathassak. Ilyen Bruno Schulz Fahajas boltok című könyve. Hamvas Béla műveit is nélkülözhetetlennek érzem az életemben. Más könyvek nem csupán olvasás közben ragadnak meg, de hosszú ideig megmaradnak bennem. Nemrég olvastam Centauri Jákob botja című regényét, melyet jó szívvel ajánlok annak, aki még nem olvasta. De ajánlom Centauri más műveit is, melyek maradandó élményt nyújtanak.

A filmművészeti alkotások közül nem egyetlen filmet, hanem két rendező elévülhetetlen filmjeit ajánlom újranézésre: Fellini és Tarkovszkij filmjeire gondolok. De van egy viszonylag új film is, amely már beírta magát a filmtörténetbe: a Mátrix.

A zeneszerzők közül Beethoven és Mozart vonósnégyesei tudnak kiemelni a hétköznapok gondterhelt, beszűkült világából. De volt egy kedvenc énekesnőm, akit rokonléleknek éreztem a nyolcvanas évek végén, de a mai napig új energiával tölt fel, ha hallgatom műveit: Nina Hagen.

Képzőművészeti alkotásaik mellett két multimediális művész, Kovács István performer és Syporca Whandal performer teljes alkotói tevékenységére hívnám fel a figyelmet. Nagyon érdemes rájuk odafigyelni! Véleményem szerint Kovács István évtizedek óta a legjobb performanszok alkotója. Syporca Whandal viszont az utóbbi időkben robbant be radikális filmjeivel, performanszaival, akcióival, magánkiadású kép- és szövegkiadványaival.

Jó szívvel ajánlom Triceps rendező, performer, művészetszervező, író és az emlékezetes pinceszínházak és pincegalériák megteremtőjének életművét, valamint a mostani MERSZ pinceklub művészeti tevékenységét. Érdemes odafigyelni és ellátogatni az ott zajló izgalmas eseményekre.

Ladik Katalin

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.