hirdetés

Nyílt levél az IBBY magyar szekciója részére

2014. június 11.

Gyermekkönyvkiadók, -szerkesztők és -szerzők egyetértő aláírásával intézett nyílt levelet Szekeres Nikoletta az IBBY magyar szekciójához és annak elnökéhez. A kérdés: "2012 óta hogyan oszthatja ki az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY Magyarországon, amikor nem is tagja a nemzetközi szervezetnek?" A levelet teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Elnök Asszony!

Tudomásomra jutott a tavalyi IBBY-díjkiosztó előtt, hogy Magyarország 2012 óta nem fizeti az IBBY-tagság díját, az IBBY internetes oldalán nem vagyunk a tagok között. A The International Board on Books for Young (IBBY) szerint Magyarország, mivel nem fizetett tagdíjat, ezért nem tagszervezete a nemzetközi IBBY-nek. Ez azért is sajnálatos, mivel így a magyar gyermek- és ifjúsági könyveknek esélyük sincs nemzetközi gyermekirodalmi díjban részesülni. A 2010-es honour listen még ott található Czigány Zoltán Csoda és Kósza című könyve, azóta magyar könyv nem szerepel a megbecsült gyermekkönyvek listáján.
Az IBBY magyar szekciójának honlapja szerint: „Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.”
A kortárs magyar gyermekirodalom színvonalához méltatlan az Év Gyermekkönyve-díj odaítélésének átláthatatlan és szervezetlen folyamata. A magyar szekció a kiadókat átgondolt rendszer nélkül kérte fel a könyvek nevezésére, gyakran maguk a kiadók jelezték részvételi szándékukat.
2014-ben ismét a Szép Magyar Könyv díjakkal párhuzamosan kerül sor a magyar IBBY-díjak kiosztására a PIM-ben 2014. június 12-én.
Meghívót, hírt nem találtam a programról az ibby.hu oldalon.
Szeretném, ha választ kaphatnék (azokkal együtt, akik aláírták e levelet) arra a kérdésemre, hogy 2012 óta hogyan oszthatja ki az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY Magyarországon, amikor nem is tagja a nemzetközi szervezetnek?
Természetesen a díjazottak e levéllel nem kerülnek minősítésre, sőt, célom, hogy hazai és nemzetközi szinten is egy létező és szakmailag értékes díjat vegyenek át.

Köszönettel és üdvözlettel:

Szekeres Nikoletta

Aláírók:
Ágoston Alexandra (Vivandra Kiadó)
Besze Barbara
Both Gabi
Elekes Dóra
Érsek Nándor (Scolar Kiadó)
Gáspár Singer Anna
Hermann Zoltán
Kolibri Kiadó (2014-es IBBY-díjazott)
Kollár Árpád
Lakatos István (2011-es IBBY-díjazott)
Lovász Andrea
Manó Könyvek Kiadó
Merényi Ágnes
Mészáros Márton
MGYKE
Nádori Lídia
Nánási Yvette
Nagy Boldizsár
Nyulas Ágnes (Cerkabella Kiadó)
Nyulász Péter
Pagony Kiadó
Pompor Zoltán
Szathmáry István
Szigethy Katalin
Tóth Patrícia
Visy Beatrix

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.