hirdetés

Olga Tokarczuk nyerte a 2018-as Nemzetközi Man Booker-díjat

2018. május 23.

2018-ben a lengyel Olga Tokarczuknak ítélték a Nemzetközi Man Booker-díjat, jelentették be május 22-én, kedden este. A neves szakemberekből álló öttagú zsűri több kontinens íróiból álló hatfős végső listából választotta ki a győztest.

hirdetés

A lengyel Olga Tokarczuk nyerte idén a Nemzetközi Man Booker-díjat az angolul Flights címmel megjelent regényével. Tokarczuk az első lengyel szerző, aki megkapta a díjat. Az elismeréssel járó 50 ezer fontot egyenlő részben osztják el az író és fordítója, Jennifer Croft között. A Flights (lengyelül: Bieguni) című könyvével Tokarczuk már 2008-ban elnyerte a legrangosabb lengyel irodalmi díjat, a Nike-díjat. Ezt követően 2015-ben sikerült dupláznia 900 oldalas The Book of Jacob (lengyelül: Księgi Jakubowe.) című történelmi nagyregényével. Lisa Appignanesi a bizottság tagja kiemelte a regény a szokásostól eltérő elbeszélésmódját, valamint kitért a díj fontosságára is, amellyel külföldi írók munkásságára szeretnék felhívni a figyelmet a szigetországban. Az idei shortlist alapján Krasznahorkai Lászlónak és a koreai Han Kangnak is esélye volt a duplázásra.

2018-ban az alábbi művek vannak még versenyben (zárójelben a fordítók):

Virginie Despentes: Vernon Subutex 1 (Frank Wynne) – Franciaország

Han Kang: The White Book (Deborah Smith) – Dél-Korea

Krasznahorkai László: The World Goes On / Megy a világ (John Batki, Ottilie Mulzet, George Szirtes) – Magyarország

Antonio Muñoz Molina: Like a Fading Shadow (Camilo A. Ramirez) – Spanyolország

Ahmed Saadawi: Frankenstein in Baghdad (Jonathan Wright ) – Irak

Olga Tokarczuk:  Flights (Jennifer Croft) – Lengyelország

OLGA TOKARCZUK (1962) a kortárs lengyel próza kiemelkedő alkotója. 2008-ben Bieguni című regényéért megkapta a legrangosabbnak számító lengyel irodalmi díjat (NIKE). Az író eredeti végzettsége szerint pszichológus. Egyetemi tanulmányai idején önkéntesként viselkedészavaros serdülők pszichiátriai gondozóintézetében dolgozott. 1985-től terapeutaként praktizált, és Jungot tanulmányozta, ami hatással volt írásaira is. 1989 óta tizenöt könyve jelent meg, köztük regények, novellák és esszék. A kritika kezdettől fogva a lengyel irodalom élvonalában emlegeti, de könyvei a szélesebb közönség körében is rendkívül népszerűek. Eddig magyarul olvasható kötetei az Európa Könyvkiadónál megjelent Őskönyv nyomában (2003), továbbá a Sok dobon játszani (2006) című elbeszéléskötet a Napkút Kiadónál, valamint L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent Őskor és más idők (2011), és a Nappali ház, éjjeli ház (2015) című regények.

Az eddigi Nemzetközi Man Booker-díjasok: David Grossman (2017) Han Kang (2016), Krasznahorkai László (2015), Lydia Davis (2013), Philip Roth (2011), Alice Munro (2009), Chinua Achebe (2007), Ismail Kadaré (2005).

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.