hirdetés

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 1.

2018. szeptember 12.

A nyári pihenés után a könyvpiac is új lendületet vesz: rengeteg érdekes könyv jelenik meg az őszi időszakban. Összeállításunk első részében a Magvető kiadó klasszikus és kortárs magyar prózai újdonságait mutatjuk be.

hirdetés

A Magvető kiadó több mára klasszikusnak számító magyar szerző kötetét adja ki újra kiegészített, eddig nem olvasható részleteket és eredményeket is tartalmazó szerkesztésben. Szeptemberben jelenik meg Radnóti Miklós Naplója, amelyből a költő élettörténetét a leghitelesebb módon lehet rekonsturálni. Bár a Napló 1989-ben már egyszer megjelent a Magvetőnél, a mostani kiadás szövege minden eddiginél pontosabb. A kötetet az életmű legjobb ismerője, Ferencz Győző friss eredményeket is felvonultató jegyzetei egészítik ki.

Október elején jelenik meg Mándy Iván Ciklon című kötete, amely a 100 éve született szerző legjobb novelláinak gyűjteménye, valamint a Szeretve tisztelt főcsatár című kötet, Mándy válogatott levelezése, amely nemcsak Mándy leveleit, hanem a hozzá írottakat is tartalmazza Darvasi Ferenc gondozásában és remek jegyzeteivel. A kötet bemutatója október 6-án lesz: rendhagyó módon egy irodalmi sétán kalauzolja majd a közönséget Szegő János és Darvasi Ferenc Mándy Iván legendás helyszíneire a nyolcadik kerületben.

A Magvető klasszikus verssorozatában jelennek meg újra Petri György Összegyűjtött versei. A kötetet Várady Szabolcs szerkesztette és az eddig megjelent legteljesebb gyűjtemény Petri verseiből, amely a hagyatékból előkerült újabb művekkel bővült.

Október elején jelenik meg György Péter Faustus Afrikában című új esszékötete, amelyben a hidegháborús években létrejött művészeti világ összeomlását veszi szemügyre. Szintén októberben jelenik meg Radnóti Sándor új kritikakötete, A süketnéma Isten és más bírálatok elmúlt években írott elemzéseinek gyűjteménye. A Magvető nagysikerű Tények és Tanúk című sorozata október közepén pedig Színházi naplókkal folytatódik. Máté Gábor naplóiban hol a színész, hol a rendező perspektívájából pillanthatunk be egy-egy színdarab próbafolyamatába, közelről látjuk, hogyan dolgozik a színész a szereppel, a rendező a társulattal. November 20-án jelenik meg Konrád György új könyve, amelyben távoli emlékek és közeli benyomások kapcsolódnak össze, létrehozva egy új epikai formát, az egyoldalas etűdökből összeálló regényfolyamot. Tekinthetjük ezeket a lapokat az író őszikéinek is: merengései, töprengései sajátos ritmusú melódiák. Az Öreg erdő esszébetétek és naplójegyzetek gyűjteménye. Kirándulás egy epikus erdőben.

A Magvető kiadó kortárs magyar újdonságai között első helyen szerepel Krasznahorkai László új regénye, az Aprómunka egy palotáért. A szeptember 25-én megjelenő 88 oldalas regény hőse és elbeszélője egy New York-i könyvtáros, bizonyos Hermann Melvill. A vezetéknévről lemaradt e betű nem akadályozza meg a a név vámszedőit, hogy folyton Melville-utódként zaklassák, aki pedig csak megkeseredett - és csak majdnem - névrokona a Moby-Dick írójának. Nem segít a helyzetén az sem, hogy véletlenül ugyanúgy dolgozott korábban vámtisztviselőként, mint a neves előd, és ugyanarra felé is lakik Manhattanben, ahol a regényíró géniusz. Miközben a regény főhőse az érthető kényszer alatt egyre többet megtud a nagy Melville-ről és ennek nyomán egyéb, számára korszakalkotó zsenikről, lázas monológjában megosztja velünk gondolatait a metropoliszról, a művészetről és arról is, hogy mit jelent szerinte az igazi könyvtár, ahol a könyvek olvasatlanok, és amely örökre zárva van: ,,az eszményi könyvtár, mit tudom én, 53 millió könyvvel, az ott van, mint egy kincs, amihez nem nyúlhatna senki, hisz az értékét épp azáltal őrzi, hogy mindig készen áll rá, hogy a saját értékén álljon, más szóval hogy készen álljon, és kész." Krasznahorkai szuggesztív óriásmondatai olyanok, mint a Manhattan-sziget sziklájára épült felhőkarcolók: mintha a lehetetlen legyőzésére születtek volna. A regényt szeptember  25-én mutatják be a Magvető Caféban, a bemutatón a könyvből Haumann Péter olvas majd fel.

Október elején jelenik meg Horváth Viktor Möbion című kötetének második kiadása, amelyben a disztópia, álomvilág és fantázia, világvízió, a sci-fi és a groteszk műfajai keverednek. A szerző Dante nyomdokain haladva-ugrándozva kutatja az esszenciát, főszereplőjében pedig felsejlik Bulgakov Wolandja is, a maga fenséges komolyságával és feneketlen alpáriságával, polgárpukkasztó otrombaságával. A könyvet október végén mutatják be a Magvető Caféban.

Az őszi Margó fesztiválon, októberben ismerhetjük meg Fehér Boldizsár első kötetét is. A Vak majom letehetetlen, humoros kalandregény a felelősségvállalásról és az ember helyéről a világban. Két Nobel-díjas tudós bejelenti egy párizsi luxusszálloda lakóinak, hogy egy kísérletben fognak részt venni. A történetet egy huszonéves fiú meséli el, aki nem olyan rég még Magyarország leggazdagabb embere volt.

Szintén a Margón debütál majd Kollár-Klemencz László új novelláskötete. A szerző új történeteiben az ember a természettel találkozik, és a szerző az embert, mint természeti létezőt ábrázolja. Szabadságot és biztonságot, kalandokat és kihívásokat kereső figurákkal találkozunk a könyv lapjain. Tájakkal, tárgyakkal, titkokkal. És műanyag kerti székekkel, ugyanis róluk kapta címét az új kötete: A műanyag kerti székek élete. A kötetet szintén a Margó fesztiválon mutatják be. A regény Facebook oldalán fotós játék indult, amelyben a random felbukkanó műanyag székekről készült képeket várják egy-egy Kollár-Klemencz-idézet kíséretében.

Október közepén jelenik meg Dragomán György új novelláskötete, amely tizenöt év terméséből válogat. A Rendszerújra című könyvet rendszerek és kitörési pontok fűzik össze. Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei. Dragomán szenvedélyes történetmesélő, sakkmesterként mozgatja a figurákat a királytól a gyalogig: fantázia és láttató erő, éles vágások, meglepő fordulatok jellemzik a Rendszerújra minden darabját, amelyet szintén a Margón mutatnak majd be.

Neszlár Sándor prózakötete a hosszútávfutók magányosságáról szól: az izgalmas kísérleti próza minden lefutott kilométerhez egy mondatot társít. Mondatai nem elsősorban a futásról szólnak, hanem felsejlenek bennük egy élet fontos helyszínei, résztvevői és történései. 1111 kilométerről 1111 mondat. Az Egy ács nevelt fiának lenni rejtett önéletrajz, amely az olvasót is arra készteti, hogy bejárja saját élete terepeit. Könyvbemutató a Margón.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.