hirdetés

Pályakezdések, első megjelenések - Folytatódik az Előhívás!

2013. október 5.

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György az új szériában kortárs szerzők pályakezdésével és első publikációival foglalkozik. 2013. október 9-én, szerdán este 7-től elsőként Mészöly Miklós Koldustánc című szövege a téma.

hirdetés

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Előhívás új évadában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György egy-egy jelentős írói életmű szemszögéből tekint vissza a pályakezdés, illetve az első megjelenés idejére, havonta egy alkalommal, szerdánként este héttől a Nyitott Műhelyben.

Előhívás


Mészöly Miklós: Vadvizek2013. október 9-én, szerdán 19 órától Mészöly Miklós: Koldustánc (1942) című szövegéről lesz szó.

"Úgy kezdődött, hogy egy ostoba veszekedés miatt (ami egy púpos nő körül folyt, akinek a púpja állítólag nem volt valódi), lekéstem a csatlakozást, s a vonat az orrom előtt elrobogott. Ahogy szokás ilyenkor, először beültem a restibe, összevásároltam a képes és nem képes lapokat, végigböngésztem őket, s mikor a vasút környéki lehetőségek is kifogytak, a fasoron át besétáltam a városba, hogy ott üssem el az időt. Fülledtek voltak az utcák, a levegőt megülte a nyári kora délutánok piacszaga. Már úgy látszott, hogy semmi érdekesebb látnivalóra nem számíthatok, mikor egy sötét, kétudvaros átjáróházból váratlanul a macskaköves templomtérre értem. A templom körül szorosan tömörültek a zömök középületek (városháza, börtön, törvényszék, takarékpénztár, vármegyeháza, pénzügyigazgatóság, elemi népiskola, lelkészi hivatal), s mind ugyanolyan sárgára voltak festve. Ez a hibátlan egyformaság alvó várakozást kölcsönzött a térnek."

Első ízben megjelent a Vadvizek című kötetben 1948-ban (Batsányi Társaság), majd Mészöly átvette az Alakulások című kötetbe is, amelyet 1975-ben adott ki a Szépirodalmi Könyvkiadó.
A novella olvasható a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán vagy a Moly oldalán is.

Az esemény a Facebookon.

Bodor Ádám: A tanú2013. november 13-án Bodor Ádám: Téli napok című, 1965-ös írása az Előhívás témája. A novella először a kolozsvári Utunk folyóiratban jelent meg, majd 1969-ben Bodor első, A tanú című kötetének lesz nyitó írása. A kötet Bukarestben, az Irodalmi Könyvkiadónál látott napvilágot.

"Itt fenn lakott a tetőn. Mikor pár hónapja megnősült, és ide költöztek erre a nyugalmas vidékre, azt remélte, életében minden jóra fordul.
Amíg hazaért, még kétszer pihent meg: maga elé, a havas járdára tette az aktatáskát és a szatyrot. Kesztyűs keze fejével végigsimított homlokán, és türelemmel figyelte, hogy fagy az izzadság a borzas gyapjúszálakra. Mínusz tíz folt alatt volt, január, nem tudta, miért izzad ilyenkor.
Otthon begyújtott, nagy aktatáskájából kitette a könyveket az asztalra, kinyitva őket a kis papírszeletekkel megjegyzett helyeken, és munkához látott. Két könyvből olvasott, s közben tiszta papírlapokra jegyzett.
Négy óra tájt hazaért a felesége, és likőrös csokoládét tett elébe az asztalra. Ő elmosolyodott, és ültében magához vonta az asszonyt.
Aránylag rövid idő alatt megette az egész csokoládét. Igyekezett olyan testtartást találni, ami feledtetni tudná a gyomra körül fészkelő szokatlan érzését, de az, amit eddig nyomásnak ítélt, most egy helyre összpontosult, és fájdalommá sűrűsödött. Kicsit előregörnyedt, aztán félretaszítva a könyveket, könyökével az asztalra nehezült. Elszóródó tekintete alatt a félig szívott cigaretta elsenyvedt a hamutálban" - olvasható a Téli napokban.

Bodor Ádám szövege hozzáférhető a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán.


Lengyel Péter: Két sötétedés2013. december 11-én Lengyel Péter első megjelent szövegéről diskurálnak a beszélgetés résztvevői.
Nyár először 1965-ben jelent meg. Először a Két sötétedés című kötetbe (1967, Magvető) került be, majd a Rondó címűben is olvasható volt (1982, Szépirodalmi). Az Előhívás a tervek szerint foglalkozik még az első, Citroën DS 19 című novellával is (megjelent: Rondó, 1982; Novellisták könyve, 2005, Noran), valamint a tíz évig késleltetett, '70-ben írt, de csak 1980-ban megjelent Mellékszereplők című kötettel, amely a Moly oldalán olvasható.

"Olvassuk csak el a Nyár néhány jellemző sorát: 'Másnap aztán elment Lillafüredre, az országúton, nyolc kilométert. Csak a botot vitte, és jó ütemben haladt végig. Üres volt az országút, magas sziklafallal egyfelől. Egy helyen cigánycsalád ült az út melletti tisztáson, pislogó, füstölgő tűzrakás mellett, ettek, őt nézték. Déltájban ért be, vasárnap volt, az üzletek zárva, kirándulóbuszok, rengeteg ember. Nézelődött, leült a parkban a napon, és kivett egy csónakot is egy félórára, evezett a délutáni szűrt napfényben, elment a tó néptelen túlsó végébe, ahol behajlik a sziklafal a borzongó víz fölé, aztán jókor elindult vissza a turistaházba.'” (Rónay László: Lengyel Péter: Rondó)

Garaczi László: Plasztik2014. január 8-án Garaczi László: Plasztik című szövegével folytatódik az Előhívás. A novella mint Garaczi első megjelent szövege a szerző azonos című kötetében, 1985-ben látott napvilágot a JAK-füzetek sorozatban, a JAK és a Magvető közös kiadásában.

"'Azért írok, hogy ne kezdjek el hazudni'. Garaczi László verseket publikált először, de első kötete már rövidprózát tartalmaz. Írásmódszerét ő maga fogalmazta meg a legpontosabban egyik interjújában: 'A megírás fázisában előfordul, hogy többször is átdolgozom a szöveget, kidekázom a szavakat, de ha egyszer befejezettnek érzem, és főleg, ha meg is jelent, akkor ahhoz nem nyúlok többé. (...) A fölösleget ki kell metszeni, akármilyen fájdalmas. Én egészen mazochisztikus élvezettel tizedelem a soraimat. Ha már maximálisan sűrűnek érzem a szöveget, akkor jön a finommegmunkálás.' A kötet címe többértelmű: egyik értelmezése a plasztik mint anyag (a szó 'kábítószer' értelmében is), a másik értelmezése: a magyar kártya lapjai, aminek az egyes szövegek megfelelnek, a harmadik pedig a terroristák plasztikbombája. 'Az úgynevezett pályakezdésem, amennyire emlékszem, vidám, offenzív, felelőtlen vackolódás volt' - állította a szerző egy interjúban.

A Plasztik a Moly oldalán olvasható.

A sorozat farsangi kiadása - 2014. február 12-én - Kertész Imre pályakezdésével és Bekopog a szerelem című, 1961-es zenés vígjátékával foglalkozik. 

Kertész Imre darabja

A darabot 1961-ben mutatta be a komáromi Magyar Területi Színház. "A Bekopog a szerelem a második darabom. Az volt a célom, hogy munkáskörnyezetben játszódó, mai, vidám történetet írjak. Tudom, hogy a közönség - és bizonyára a komárnói is - mennyire igényli és szereti a vidám darabokat, és vígjátékot írni ezért nemcsak hálás, de kockázatos feladat is. A kockázatot azz jelenti, mennyire képes az író megfelelni annak a fokozott várakozásnak és figyelemnek, amellyel a közönség különösen a mai témájú vígjáték felé fordul" - nyilatkozta Kertész a bemutató napjaiban.

"Nem túlságosan előkelő zenés bohózatot írt 1959-ben a nem túlságosan előkelő, hakniszámba menő Pest megyei Petőfi Színpad céhből kiszorultjainak Fényes Szabolcs muzsikájával. Csacsifogat darabjának címe. Szívélyes fogadtatásra talált. Bekerült a Jókai téri Fővárosi Kis Színpadra, a Vidám Színpad kamarájába (1963). Körbeutazta a Csacsifogat a vidék valamennyi színpadát. Szegedi címváltozata: A szerelem nem válóok (1962). A zenés vígságokra fogékony József Attila Színház két zenés vígjátékot is adott Kertésztől: Bekopog a szerelem (1960) és Cyrano házassága (1963). Előbbit Horváth Jenő, utóbbit Fényes Szabolcs zenéjével, G. Dénes György, illetve Szenes Iván dalszövegeivel" - írja Molnár Gál Péter Kertész színpadi előéletéről a Beszélőben. 

A sorozat folytatódik. 2014. március 12-én, április 9-én, május 14-én és június 11-én is egy-egy jelentős kortárs szerző pályakezdése lesz a téma a Nyitott Műhelyben. A részletes programról később tájékoztatjuk olvasóinkat.

Az Előhívásról bővebbet dossziénkból tudhat meg.

HELYSZÍN: Nyitott Műhely - Budapest XII., Ráth György u. 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
vbeus vbeus 2013-10-06 18:39

Két aprócska megjegyzés:
LP Nyár című novellája a Két sötétedés (1967) c. első kötetben is megjelent.
A Citroen DS 19 pedig a Rondóban jelent meg először, 82-ben.