hirdetés

Pályázati felhívás a Móricz-ösztöndíj elnyerésére

2016. január 12.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú  Nonprofit Kft. pályázatot hirdet azon fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerésével. A pályázatok benyújtásának határideje: február 12.

hirdetés

Az ösztöndíj célja

Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltétételeket teremtsen a magas színvonalú alkotó tevékenységhez.

Pályázhatnak

Azok az 1981. január 1. után született írók, irodalmárok, akik eddig színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken megjelentek. Már publikált kötet megléte előnyt jelent. Korábbi ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben az előző ösztöndíjuk lejárta óta eltelt öt év, és a korhatárnak még megfelelnek. (Utolsó sikeres pályázati év: 2011.) Egy évnél hosszabb időszakra vonatkozó terveket a kuratórium nem támogat.

Nem nyújthat be pályázatot, aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (például az NKA alkotói támogatása) vagy egyéb támogatásban, illetve aki MASZRE alkotói támogatásban részesül. PhD-témával nem lehet pályázni.


Az ösztöndíj időtartama:

12 hónap, a 2016. január – december 31. közötti időszakra

Az ösztöndíj összege

Bruttó 100.000 Ft/hó

A pályázat beadási határideje: 2016. február 12. (péntek) éjfél.


A pályázat elbírálása

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, a PIM által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. Az ösztöndíj odaítéléséről a kuratórium dönt, a beadási határidőt követő 30 napon belül.

A kuratórium tagjai: Csepregi János (Fiatal Írók Szövetsége), Erős Kinga (Magyar Írószövetség), Gaborják Ádám (József Attila Kör, elnök), Horváth Györgyi (József Attila Kör), Neszlár Sándor (Fiatal Írók Szövetsége, elnökségi tag), Szilágyi Zsófia (Szépírók Társasága), Zsille Gábor (Magyar Művészeti Akadémia). 

A pályázati anyagok minél körültekintőbb összeállításának elősegítésére a kuratórium néhány tagja január 26-án, 17 órakor tájékoztatót tart az érdeklődőknek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A részletes pályázati felhívás itt olvasható.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.