hirdetés

Pál Sándor Attila: Geek keserves

A The Defendersről

2017. szeptember 12.

Amikor először összejön Daredevil, Iron Fist, Luke Cage és Jessica Jones, majdnem olyan hideglelősen jó, mint amikor az első Avengersben, New York ostromakor a Hulk kiüti az egyik repülő bálnát, és forog egyet a kamera a csapat körül. De csak majdnem. Na jó, nem. Egyáltalán nem. – Pál Sándor Attila a The Defendersről írt.

hirdetés

Napjaink film- és sorozatbiznisze kedvez az egyszeri képregényrajongónak. Feltéve persze, hogy rajongónk szereti azt, ahogyan a képkockák lecsapódnak a szélesvásznon vagy a laposképernyőn. Feltéve, hogy rajongónk nem az a fajta, aki marveles vagy dc-s (szerény véleményem szerint értelmetlen dichotómia) identitását már a filmek által határozza meg, és nem olvas képregényt (felirat – subtitle – nem ér).

A Marvel azt csinálta kicsiben a Netflixen, mint nagyban a mozikban, átgondoltan, példátlan tudatossággal rakott össze önálló szériákat, majd azok a The Defendersben konkludáltak (most jönnek a második-harmadik évadok). Amikor először összejön Daredevil, Iron Fist, Luke Cage és Jessica Jones, majdnem olyan hideglelősen jó, mint amikor az első Avengersben, New York ostromakor a Hulk kiüti az egyik repülő bálnát, és forog egyet a kamera a csapat körül. De csak majdnem. Na jó, nem. Egyáltalán nem.

A rangsor az előzmények tekintetében kinek-kinek más, de abban talán megegyezünk, hogy Matt Murdockot nemigen verte senki, Stickkel, a már csak az akcentusa miatt is kizárólag imádható Elektrával, a szintén felejthetetlen, de nekem eléggé idegesítő Karennel és persze a színészileg is meglepően esetlen Foggyval. És persze a rengeteg vérrel és sötétséggel Hell's Kitchen közepén. Jessica szériáját egyértelműen David Tennant vitte a hátán. Jobb zene sorozatban aligha volt eddig valaha, mint a Luke Cage-ben, kár, hogy a zseniális Cottonmoutht a felétől lecserélték a minden szempontból sablonboss Diamondbackre (apropó: True Detective harmadik évad Mahershala Alival? Not bad. Not bad!). Az Iron Fistről meg sok jót nem lehet elmondani. Danny Rand végigpicsog tizenhárom ötvenperces részt, elmondja ötvenszer, hogy „I am the Immortal Iron Fist", Colleen Wing meg támogatja, vagy együtt picsog vele. Innen kellett valamit alkotni.

Nem kell írnom, hogy vigyázat, innentől csomó spoiler, mert ez nem sorozatkritika. Nagy nehezen összejön a csapat. Matt totál zakkant, de így is a legjobb. Jessica belevonódása és esetlen ütlegei teljesen feleslegesek. Luke túltolja a harlemi Toldi szerepét, Danny viszont egyre normálisabb, innen lehetett volna kezdeni, kár volt az önálló sorozatért.

Elektra visszatér félzombi gyilkológépként, kár, hogy alig beszél, a varázsa így nem is működik. Egyedül Daredevil visel rendes szuperhősruhát (costume!), jó, Luke meg Jessica nem is szokott (ja tényleg, mikor jön már a gyerek?), de az Immortal Iron Fistnek csupán egy korai Daredevil-kendő kellene két lyukkal a szemeknek, mondjuk sárga, meg egy sárga-zöld melegítő, valami edzőcipővel. Nem olyan nehéz, kedves Marvel.

Szóval a végén ráomlik minden a sárkánycsontokra (csak én nem nézem ebben a hazában a Trónok harcát?), és minden nyitva is marad. Illetve dehogy. Hárman mennek tovább az útjukon, Matt túlélte (várjuk a Born again storyline-t), Gao nyilván meglépett, Elektra is nyilván túlélte ennyire feltápolva, szerintem Murakami sem biztos, hogy meghalt, a fájóan jellegtelen Bakutót Colleen elintézte végre (Misty bionikus karját ha nem a Stark Industries csinálja akkor toporzékolni fogok, márpedig tutira nem), a megbízhatóan jó Sigurneyt alias Alexandrát meg a teremtménye intézte el, classic shit. Maga a karakter persze nem jó, annyi menő boss van a szakirodalomban, minek találtak ki egy teljesen újat?

Ja igen, és könyörgöm, felejtsük már el a Handet, oké? Lécci!

Én nagyon más dolgokra várok. Persze megnézem a Daredevil harmadik, Luke, Jessica és az Iron Fist második évadját majd. (Jaj, hát mindjárt Punisher! Kérlek Deborah, ne cseszd szét a picsogásoddal!) De én azt szeretném például, hogy Charlie Cox besétál a szélesvásznon az elfogott Chris Evanshöz, és azt mondja, „Captain America, stop talking. My name is Matthew Murdock, I'm your attorney." Jessica bemegy a Strak-toronyba Tonyhoz. Daredevil és Pókember hasítanak a New York-i éjszakában. Heroes for Hire. Daughters of the Dragon. De hát hiába.

Ha Black Bolt lennék, most sikítanék.

Pál Sándor Attila

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.