hirdetés

Patak Márta: Balatoni nyár, Moto Guzzival és Csavargóénekkel

2018. augusztus 8.

Kempingezésünk a szokásos módon indult, sátorverés, berendezkedés, aztán irány a víz, fürdés, merthogy mi fürödtünk a Balatonban, úszni az uszodában szoktak. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Patak Márta írása.

hirdetés

1976. július 29-én, a névnapomon a szemesi Vadvirág kempingben napzárásképpen kaptam egy háromgombócos fagylaltot. Ez volt az ajándék, meg persze félig-meddig maga a sátrazás is, utolsó közös nyaralásom a családdal, ettől az évtől fogva ugyanis inkább saját szakállamra szerveződtem nyaranta, már ha mentem egyáltalán valahová, például könyvtár helyett Siófokra Kaposvárról, csak úgy, mert ott van igazán élet.


De ott még nem tartunk, az később volt, most még csak első gimnázium utáni nyáron vagyunk.

Kempingezésünk a szokásos módon indult, sátorverés, berendezkedés, aztán irány a víz, fürdés, merthogy mi fürödtünk a Balatonban, úszni az uszodában szoktak. A sátorban konzerv, paprika, paradicsom, kolbász, hal, üdítő meg sör a büfében, közös WC és zuhanyzó a kemping közepén, jó messze a sátortól.

Este, túl fürdésen, névnapi háromgombócos fagylalton, a sátor előtt ülve tanácstalanul pillogok jobbra-balra, öcsémtől várnék valami biztatót, hogy érdekesebb is történik itt majd, mint hogy oldalt csíkos melegítőalsóban és -felsőben ülve védekezünk esténként a szúnyogok ellen, kezünkben széttárt kártyalapjainkkal legyezzük őket a sátor előtt, miközben ütésre várunk a piros hetesünkkel, ugyanis nagyjából ehhez hasonló kilátásokkal kecsegtetett az előttünk álló hét.

Egyedül, kíséret nélkül diszkó vagy ifipark szóba se jöhet, napközben öcsémmel a fürdésen kívül legkedvesebb szórakozásunk a kempingben parkoló olasz rendszámú Moto Guzzik és Kawasakik bámulása lesz. A hangszóróból esténként időnként fölcsendül majd a kedvencem, a Geminitől a Csavargóének,

persze, olyan számokkal vegyítve, amiket kevésbé szeretek, szegény Katona Klári, a savanyú csokoládéjával ki tudott volna üldözni a világból. Az M7 boldogságnótája bömböl az utolsó leosztásnál is,

az osztálybeli lányok nagy kedvence, miközben piros hetesemmel elviszem az egyetlen esti komolyabb ütésemet, és mérgemben hangosan megjegyzem, ez az utolsó alkalom, hogy eljöttem, én nem fogok azért idejönni egy hétre a Balatonra, hogy esténként itt őrizzük a wigwamot.

Patak Márta

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.