hirdetés

Pécsi Irodalmi Fesztivál keddtől péntekig

2009. május 11.
Május 12-én, kedden kezdődik a Pécsi irodalmi Fesztivál, mely három napon át várja a látogatókat könyvbemutatókkal, nemzetközi lapbemutatókkal, Konrád György, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Darvasi László, Háy János, Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina, Szvoren Edina és mások részvételével.
hirdetés

Május 12-én kedden 10 órától délután fél ötig a Sétatéren a Kioszk-terasznál VERS-alkalmak, játékok, kis pihenők és iramodások címmel kerül sor  az Árnyékszínház és a Vörös Hold Színház akciójára. (eső esetén a programot a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos termében tartják meg).

A Kioszk-teraszon ezután mesedélután következik kicsiknek és nagyoknak, ahol Lackfi János és Tóth Krisztina olvas fel gyermekverseiből, meséiből.

Lackfi János írásaiban a tapasztalt szülő empátiájával, plasztikusan elevenednek meg az óvodások és iskolások mindennapjai a maguk apró-cseprő, ám mégis óriási gondjaival, örömeivel és dilemmáival. Idén két új gyermekverskötete is megjelenik.

Tóth Krisztina és négyéves világfelfedező hőse, Marci A londoni mackók versesfüzeteinek papírkofferjével vagy a belőle készült zenés hangoskönyv alakjában sok kisgyermek szívébe belopta magát. A londoni mackók 2003-ban Év Könyve Díj elismerésben részesült gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában.

Este hattól ezen a napon a Művészetek és Irodalom Háza Klubtermében kerül sor Burger Barna Íróportrék című kiállításának megnyitójára, melyet Kőrösi Zoltán, lapunk főszerkesztője celebrál. A Pécsi Irodalmi Fesztiválhoz kapcsolódóan megrendezett kiállításnak van egy hagyományos és egy rendhagyó része. Az Íróportrék címmel kiállított anyag válogatás a neves fotós eddigi életművének javából, az Írók mezben című sorozat pedig Burger Barna sportélményei kapcsán született. A belépés díjtalan.

Fél héttől a Breuer Marcel teremben Kőrösi Zoltán: Szerelmes évek (gyávaság) című regénynek bemutatójára is sor kerül. A Kalligram kiadásában idén megjelent regényről Ágoston Zoltán kritikus beszélget a szerzővel. A családregény az 1800-as évek végétől a jelenig kíséri végig egy család, öt generáció életét; megalkuvásról, szerelemről, beolvadásról és életben maradásról, boldogságról és gyávaságról beszél.

Este nyolctól a Trafik kávézóban (Perczel u. 22.) a Kávéházi esték sorozatban Konrád György felolvasóestjére várják az érdeklődőket, ahol Thomka Beáta irodalomtörténész, Szalay Tamás, a Pécs2010 Menedzsment Központ kulturális igazgatója valamint Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor főszerkesztője beszélgetnek a szerzővel a felolvasás előtt. A beszélgetésekben többek között szó esik a Pécs előtt álló, EKF kínálta szellemi-kulturális léptékváltás esélyeiről, lehetőségeiről és tervezett irányvonaláról. Zongorán Bagi Dániel közreműködik, a belépés díjtalan.

2009. május 13-án, szerdán tíz órától a Breuer Marcel teremben Kerekasztal-beszélgetés Bezeczky Gábor Irodalomtörténet a senki földjén című könyve kapcsán:  Bezeczky Gábor (MTA Irodalomtudományi Intézet), Havasréti József (PTE ) és Sári B. László (PTE) Szolláth Dávid (Jelenkor) moderálásával diskurálnak.

Május 13-án délután fél öttől a Sétatéren a Kioszk-terasznál a fiatal szerzők pódiuma című eseményen Dunajcsik Mátyás és Szvoren Edina olvas fel műveiből Keresztesi József szerkesztő, kritikus moderálásával.

Dunajcsik Mátyás 1983-ban született, 2001 óta jelennek meg versei és novellái, valamint kritikái és műfordításai rangos folyóiratokban. Első önálló, verseket és prózai írásokat tartalmazó kötete Repülési kézikönyv címmel a JAK-füzetek sorozatban 2007-ben jelent meg, s 2008-ban Bródy-díjjal jutalmazták. „…Ám ennek a könyvnek nemcsak a mesterségbeli tudásban látom a jelentőségét. Valami más is születik itt, valami új minőség, amely túlmutat a posztmodernnek nevezett irodalmi gondolkodás horizontján.” /Mikola Gyöngyi laudációjából/ Dunajcsik Mátyást eddigi munkásságáért idén Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki.

Szvoren Edina 1974-ben született. Vallomása szerint kamaszkorában kezdett írni, 2005 óta publikál. Réz Pál így méltatja: „Talán tíz novellája jelent meg, fele a Holmiban, fele a Jelenkorban. Kötetet még nem adott ki, de írói arcát tisztábban, világosabban vélem látni, mint termékenyebb, ügyesebb, sikeresebb pályatársaiét. Azt gondolom, vérbeli, eredeti író jelentkezett. Tehetsége, mondanivalója, világa, tudása, technikája már van, minden novellája felismerhető: ő írta.”

Délután öttől a Színház téren színészek irodalmi pódiuma lesz: Füsti Molnár Éva (PNSZ) és Czéh Dániel (JESZ) színművészek összeállítása látható és hallható kortárs és klasszikus magyar irodalmi művekből.
 
Fél héttől az Irodalom és Művészetek Háza Breuer Marcel termében Csaplár Vilmos: Hitler lánya című könyvét mutatják be a szerző, Mészáros Sándor, a kötet szerkesztője és Ágoston Zoltán kritikus közreműködésével. A Hitler lánya az idei könyvfesztiválra jelent meg, a zsidó-magyar együttélés huszadik századi történetén vezet végig. egy alföldi félárva parasztfiú és egy felvidéki, zsidó származású lány tragikus szerelmén keresztül, melynek során felvillannak a nagy, történelmi sorsfordító események (1944 és 1956) drámai pillanatai a pergő kalandregényben.

Este nyolctól ismét a Trafik kávézó (Perczel u. 22.) várja az irodalomszeretőket Parti Nagy Lajos felolvasóestjével, melynek során a szerzővel Keresztesi József szerkesztő, kritikus beszélget.

2009. május 14-én csütörtökön 10 órától a Művészetek és Irodalom Háza Fülep Lajos teremében „Review within review” címmel nemzetközi irodalmi találkozó lesz a Jelenkor Alapítvány szakmai programjaként. A Közép- és Dél-Európa országainak irodalmi folyóiratai által létrehozott kezdeményezés a kulturális csere egyik legelevenebb csatornája az elmúlt néhány évben, melynek Magyarországról a Jelenkor folyóirat a tagja.
A folyóiratok egymás irodalmait az eredeti nyelvből fordított szövegekből összeálló cserelapszámok által mutatják be saját olvasótáboruknak. E fő tevékenységük mellett a folyóiratok a partnerországok különböző helyszínein rendszeresen találkoznak, közös rendezvényeket szerveznek. Pécsett ez alkalommal a harmadik nemzetközi találkozóra kerül sor. Ezúttal a szlovén Apokalipsa, a horvát Quorum és az aradi ARCA című folyóiratok, valamint a Jelenkor szerzői és szerkesztői találkoznak. A mostani találkozó előadásai is a tágan értelmezett közép-európai, illetve délkelet-európai országok irodalmáról, kultúrájáról szólnak.

Program: Medve A. Zoltán és Ladányi István, valamint a szlovén Primož Repar előadásait követően az aradi ARCA folyóirat bemutatkozására kerül sor. A belépés díjtalan.

Fél négytől a Sétatéren a Kioszk-terasznál Színészek irodalmi pódiuma: Létay Dóra és Köles Ferenc (PNSZ) színművészek összeállítása kortárs és klasszikus magyar irodalmi művekből.
 Fél öttől ugyanitt mesedélután kicsiknek, nagyoknak: Kukorelly Endre Samunadrág című verseskötetéből, Darvasi László Trapiti-köteteiből olvas fel

Kukorelly Endre verseiben a hazánkban is népszerű svéd gyermekversek látásmódja és hangvétele elevenedik meg rengeteg nyelvi játékossággal, ugyanakkor hamisítatlan XXI. századi közegben és nyelvezettel. A kötet versanyagából zenei CD is készült Farkasházi Réka előadásában.

Ha van még olyan gyerek, aki nem ismeri Kavicsvár különös lakóit: Trapitit, a furcsa kis manót, Harmadik Alfréd Bökkelöki bizurr-mizurr királyt vagy éppen Bánatos Olivér festőművészt, és még nem tudja, hogy mi fán terem a Nagy Tökfőzelékháború, és mi a csoda lehet az a „trapitizés” – nos, nekik mindenképpen ott a helyük Darvasi László felolvasásán.

Délután öttől a Színház téren ismétlik meg a Színészek irodalmi pódiumát Létay Dóra és Köles Ferenc (PNSZ) közreműködésével.

Este hattól a Breuer Marcel teremben folytatódik a „Review within review” egy felolvasóesttel, mely a japán haiku versforma jegyében zajlik. Ez a régi japán versforma napjainkban az egész világon nagy népszerűségnek örvend. A szlovén Apokalipsa folyóirat a Haiku World Association tagjaként soknyelvű (köztük magyar fordításokkal) haiku antológiát adott ki. A kortárs magyar irodalomban is számos szerző kísérletezett e formával, a legegyénibb módon talán épp a Pécsett élő Bertók László. Felolvasnak: Bertók László, Kukorelly Endre, Primož Repar (Szlovénia) és egy horvát szerző. A belépés díjtalan.

Este fél nyolctól a Fülep Lajos teremben pedig Esterházy Péter felolvasóestjére kerül majd sor: a nemzetközi kulturális életben is jól ismert író estjének középpontjában a tavalyi könyvhétre megjelent regénye, a Semmi művészet áll. A szerzővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget. Az est belépődíjas, 1000 Ft, diákok és nyugdíjasok számára: 600 Ft.

2009. május 15-én pénteken délelőtt tíztől a Fülep Lajos terem a „Review within review” keretében Thomka Beáta és Szolláth Dávid előadásai után a zágrábi Quorum folyóiratot mutatják be Miroslav Mićanović és Branko Čegec írók, a lap szerkesztői.

Tizenegy órától a Breuer Marcel teremben Sz. Koncz István: Fele játék, fele gyötrelem (válogatott interjúk) című kötetének bemutatójára kerül sor. Hogy kerültek Tudósportrék a Jelenkorba? – kaphatja föl a fejét az olvasó. Ám az idősebbek talán még emlékeznek rá, hogy a nyolcvanas évek elején a sorozat esztendőkön át szerves részét képezte a folyóiratnak. Hallama Erzsébet készítette a nagyinterjúkat a pécsi tudományos élet jellegzetes szereplőivel. Azóta elmentek fiatalon a nagy öregek mind. Elment maga a szerző, Hallama Erzsébet is. Öt esztendővel ezelőtt a Jelenkor újraindította a sorozatot, hasonló formában, mint amilyen az eredeti volt. A folyóiratban megjelent, Sz. Koncz István által jegyzett interjúkból pedig egy válogatáskötet lát most napvilágot, Fele játék, fele gyötrelem címmel.
 A bemutatón közreműködik Ágoston Zoltán, Bencze Attila, Gerendás Péter, valamint Vitray Tamás.A belépés díjtalan.

Fél négytől a Sétatéren a Kioszk-terasznál a Színészek irodalmi pódiumán Lipics Zsolt (PNSZ) és Juhász Mátyás (JESZ) összeállítása hallható, fél öttől „Lázár Ervin emlékére” címmel pódiumbeszélgetés és felolvasás lesz Grecsó Krisztiánnal és Darvasi Lászlóval, öttől Lipics Zsolt (PNSZ) és Juhász Mátyás (JESZ) a Színház térre is elviszik az irodalmat.

Május 15-én pénteken a Trafik kávézó (Perczel u. 22.)már este hattól várja az érdeklődőket Háy János felolvasóestjére, akit az idei könyvfesztiválra megjelent kispróza-kötetéről, valamint drámáiról és a színházról kérdez Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor főszerkesztője.

Este nyolctól a Sétatéren a Kioszk-terasznál a NeoFolk együttes koncertje zárja a programot. A pécsi székhelyű zenekart Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter hozta létre 2005-ben. A NeoFolk lüktető és érzelemgazdag világzene, különleges hangulatú, néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közel-Kelet zenei hagyományait idéző saját szerzemények, versmegzenésítések és népdalfeldolgozások virtuóz megszólaltatója. Az együttes számos hazai és nemzetközi művészeti eseményen, fesztiválon képviselte a régiót és Pécset.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.