hirdetés

Pécsi könyvhét OFF

2013. június 11.

Június első heteiben Pécsen kétségkívül a POSZT jelenti a kultúrát. A fesztivál egyre hosszabb, kísérőprogramjai egyre színesebbek, egyre jobban betöltik a várost. A sok pécsi és Pécsre érkező, lépcsőn fenéknyi férőhelyekért ölni tudó színházfetisiszta csak az előadásdömping után ocsúdik fel, kezdi kóstolgatni a könyvhéten megjelent, új irodalmi ínyencségeket. A könyvhét pécsi eseményeiről Vilmos Eszter számol be a Literának.

hirdetés

Nagy trükkök kellenek, ha a kő-, alternatív, és gasztroszínházi, komoly-, könnyű- és népzenei, tánc- és képzőművészeti programok, felolvasószínházak és (dráma)kötetbemutatók mellett másik kulturális rendezvényre kívánjuk csábítani a nagyérdeműt, még ha ez az országos sikernek örvendő könyvhét is. Ilyen trükk az, ha az Alexandra óriási sátrakkal és majdnem akkora nevekkel települ le a Kossuth téren, lassításra bírva ezzel a Színház térre igyekvőket. Ez történt tavaly. Ehhez persze pénz is kellett, és az Alexandra is. Idén mindkettő csak minimális mértékben állt a szervezők rendelkezésére. Ezért dönthettek úgy, hogy nem konkurens rendezvényt csinálnak, hanem a POSzT felhajtóerejében bízva, vállaltan POSzT OFF-programként rendezik meg a 84. Ünnepi könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok pécsi verzióját.


A Líra Könyv Zrt. standja

Payer Zsófi és Szeifer Csaba, a két fiatal szervező a Csorba Győző Könyvtár színeiben, készségesen válaszolt minden kérdésemre, lelkesen meséltek az előkészületekről (Zsófi közben párszor felrohant konferálni a színpadra): ők a program vázát tervezték meg. Három sávra osztották az ötnapos rendezvényt: gyerek-, irodalmi, valamint zenei programokra. Ezt kellett tehát feltölteniük a pécsi könyvhéten standoló kiadóknak (Libri, Líra, Corvina, Kronosz, Pro Pannonia, GeniaNet, Alexandra). Mindannyian delegálhattak egy-két szerzőt, valószínűleg kínosan alacsony összegekért. A zenei sávért a Zenélő Egyetem (ZEN) felelt, leginkább akusztikus szólamokat hallhattunk fiatal muzsikusoktól (Harmada Akusztik, Göcsei Gergő és Buzási Vendel akusztik), ők (és a slam poetry) képviselték az egyetemista korosztályt a könyvhéten. A legnagyobb hangsúlyt az olvasni még nem tudó nemzedékre fektették: a Könyvudvar programjainak oroszlánrésze gyerekeknek szólt. A programsorozat sokkal inkább lett családi hét, mint irodalmi rendezvény.

A könyvudvar bejárata [Pécs, Király u. 9.]

Mintha a szervezők attól féltek volna, hogy az irodalom nem elég vonzó a nagyközönség számára, így mézesmadzagon próbáltak minden generációt a nagyszínháztól alig húsz méterre található Csorba Győző Könyvtár udvarába rángatni annak reményében, hogy véletlenül kicsit a könyvtárban is körülnéznek, esetleg be is iratkoznak, féláron, a könyvheti akció keretében. Az irodalmi sávba tartozó programok is, melyeket kis könyvecskével jelöl a felhőmintás programfüzet, úgy kerülgették az irodalmat, mintha az a legnagyobb tabunak számítana. A könyvstandok mögött ácsorgó eladók csendben kínálgatták friss, könyvhetes portékájukat, míg a színpadon irodalmi rendezvényként Randi Andi adott társkereső tanácsokat az Ezért vagy még egyedül kézikönyv kapcsán, vagy tógás régészhallgatók játszották Savaria hiteles történetét. Az irodalom határműfajaihoz fűződő különös vonzódás érződik azon is, hogy a könyvbemutatók között találunk fotóalbum-bemutatót Fucskár József Attila fotóművésszel, rendhagyó művészalbum bemutatóját drMáriással, és keleti bölcseleti zarándokregény-ismertetést Rácz Géza filozófussal. Utóbbi (lévén a könyvhét utolsó napján) még hátra van, éppúgy, mint Ivasivka Mátyás anekdotás könyvének bemutatója. A könyvfelhozatalnál csak drMáriás saját festményeit tartalmazó albumára vonatkozó tanácsa volt váratlanabb: „Én azt mondanám, ne vegyék meg a kötetet. Egyrészt túl drága, másrészt túl nagy, nem lehet magunkkal vinni, ha háború van."

 A közönség Bertók László, Halmai Tamás és Szirtes Gábor beszélgetésén

Klasszikus író-olvasó találkozók is kapnak helyet a pécsi könyvhéten. Frank Fruzsina, aki színésznőként olvasott fel a könyvbemutatókon, könyvheti benyomásairól anekdotázott. Nevetve elevenítette fel az EccPecc gyerekzene után következő Halász Margit-beszélgetés első tízperceit, mikor az erotikus regényrészletek felolvasását addig próbálták húzni, amíg az utolsó ottragadt kisbabák ki nem totyogtak a könyvudvarból.


Bogárdi Aliz és Etlinger Mihály zenés gyermekműsora

A könyvhét tehát nem a szakmát akarta programjaival megszólítani, az pedig láthatóan nem is érezte magát megszólítva. A vasárnapi „vers és vers-háttér" becenevű beszélgetést az elmaradhatatlan Bertók Lászlóval és az „örökifjú" Halmai Tamással Szirtes Gábor a versbarátoknak címezte. A versbarátok nem szisszentek fel, mikor a haiku műnemként került szóba. Bertók László kinyilatkoztatta, hogy a mindenkori költészet az egész univerzumot akarja szavakba foglalni. Halmai Tamás ezt szerényen kis túlzásnak érezte, mire a Kossuth-díjas költő lezárta a vitát: „Én ezt nem adom alább. Elnézést."

A mediterrán Pécset sem az árvíz, sem a könyvhét sodrása nem érte el idén. A Könyvudvar igazán barátságos kuckóvá vált színes programokkal, nyitott emberekkel, gyerekzsivajjal, finom szörpökkel és olykor napsütéssel is, de akit a 2013-as könyvhét valódi újdonságai érdekelnek, az jobban jár, ha a sajtóban kezd tájékozódni - persze, csak ha vége a POSzT-nak.

Vilmos Eszter

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.