hirdetés

Per Olov Enquist és az EU a 2011-es könyvfesztivál középpontjában

2011. január 11.
Minden eddiginél nagyobb szabású programmal kecsegtet az április 14-17 között megrendezésre kerülő 18. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál. A díszvendég idén nem egyetlen ország, hanem maga az Európai Unió lesz. A Budapest Nagydíjat átvevő világhírű svéd író, Per Olov Enquist mellett számos kiváló külföldi szerzőt lát Magyarország vendégül. Zentai Péter László a MKKE igazgatója a könyfesztivál részletei mellett a Márai-programról is beszélt a Literának.
hirdetés

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója a Literának elmondta, hogy a soros magyar EU-s elnökséghez apropójából döntöttek úgy, hogy idén nemcsak egy országot mutatnak be a magyar közönségnek, hanem az EU összes tagállamának irodalma bemutatkozási lehetőséget kap. “Eddig még sehol Európában nem volt erre példa” - mondta Zentai Péter László. “A saját, sikeres korábbi tapasztalatainkból indultunk ki, hiszen az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját évről évre megrendezzük. A könyvfesztivál idején zajló különleges esemény keretében 18-20 országból érkeznek hozzánk fiatal, elsőkönyves szerzők, és számos szakmai rendezvény és bemutatkozás mellett rengeteg hasznos kiadói kapcsolatot szerezhetnek. Ezek mellé a szerzők mellé érkeznek majd meg a külön meghívott írók, így minden eddiginél színesebb programmal várjuk majd az olvasókat a Millenárison."
Zentai Péter László (fotó: Valuska Gábor)
 
A könyvfesztiválon nagyszabású uniós helyszínt állítanak majd fel, ahol mindegyik ország önálló nemzeti standon népszerűsítheti kortárs irodalmát, könyvkiadását. "Körülbelül 50-50 kortárs irodalmi művel lesznek jelen az egyes országok" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a vendégként érkező írókat az adott ország kulturális képviselői választják ki. A meghívottak körét úgy próbálják szűkíteni, hogy minden tagország a nívós kortárs irodalmi képviselőit hozza el Magyarországra.  A fesztivál programjain a magyar és a külföldi íróknak eddig soha nem látott mennyiségű, több mint háromszáz programon lesz lehetőségük együtt szerepelni. A szervezők reményeik szerint megjelentetnek majd egy többnyelvű antológiát is.

"Megszólítottuk a hazai kiadókat, hogy kiderüljön, milyen európai irodalmi alkotásokat időzítenek a könyvfesztivál idejére. Az így kapott lista alapján javaslatot tettünk az egyes nagykövetségeknek, kulturális intézeteknek, hiszen így a szerzők friss könyvük kapcsán érkezhetnének Magyarországra" - jegyezte meg Zentai Péter László. Terveik szerint a fesztivál egy "nagyszabású irodalmi show-val" fog megnyílni, esténként pedig az uniós országok nagykövetségeinek, kulturális intézeteinek rendezvényei színesítik majd a programot.
 Per Olov Enquist 
 
Zentai Péter László a Litera kérdésére elmondta, a közelgő könyvfesztivál mellett nagy örömmel és büszkeséggel tölti el a december végén elfogadott és januárban elinduló Márai-program, amely sok viszontagság után, de végül szinte abban a formában került elfogadásra, ahogy azt a MKKE évekkel ezelőtt kidolgozta. “Régóta várt segítsége lesz a Márai-program a könyvszakmának, amely állami segítség nélkül, rendkívül rossz anyagi helyzetben kellett, hogy túlélje a válság miatt az utóbbi két évet.” A most elfogadott közel egymilliárd forintos keretösszeg elengedhetetlen segítséget jelent a magyar könyvtárrendszernek, a magyar kiadóknak és a magyar irodalom fordítástámogatásának - mondta Zentai. “A rendszerváltás óta nem volt példa ekkora összegű támogatásra, az olvasáskultúra népszerűsítéséhez elengedhetetlen volt, hogy elinduljon a program.”

A Márai-program kiemelt célja a kortárs magyar irodalom és a gyermekirodalom népszerűsítése, de a támogatást klasszikusokra is költhetik majd a könyvtárak - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa, Lakatos Mihály az MR1 Kossuth Rádiónak.  Mivel a könyvtárak állománya hiányos, ezért a kormányzat nem tett megkötéseket. Az egymilliárd forintból majdnem hatszáz hazai és negyvennyolc határon túli könyvtár kaphat támogatást. A könyvtárak ötszáz műből válogathatnak majd. A kötetek címeit tartalmazó listát azok a kollégiumok állítják össze a kiadók javaslatai alapján, amelyekben a kiadók, az írószövetségek, a minisztérium és más szakmai szervezetek is képviseltetik magukat. A szakminisztérium főtanácsosa, Lakatos Mihály úgy tájékoztatott, hogy Réthelyi Miklós tárcavezető a hét végén átadja a kollégiumok megbízólevelét, így várhatóan márciusra már ismert lesz az érintett művek címjegyzéke.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.