hirdetés

Potozky László: Egy álmodozó, empatikus realista

2017. december 13.

Biró Zsombor Aurél az én szememben egy álmodozó, empatikus realista, akinek olyan klasszikusok a példa- és előképei, mint Ernest Hemingway vagy Bodor Ádám. – Biró Zsombor Aurélt Potozky László mutatja be a Litera olvasóinak.

hirdetés

Biró Zsombor Aurél a tanítványom. A Független Mentorhálózat keretén belül jelentkezett hozzám többedmagával, és noha voltak érettebb világlátással és technikai tudással rendelkező riválisai, rá esett a választásom, mert őt éreztem a legtehetségesebbnek. Részemről kétség sem fér hozzá, hogy Zsombor megkapta az égiektől azt az intelligenciát, érzékenységet és ambíciót, amivel kitartó munka és némi kínlódás árán remekíró válhat belőle.

Egyelőre viszont csak tizennyolc éves, most jár a pályája elején. Szövegei egyszerre erősek és zsengék, ha valami esetleg papírízű bennük, az a szerző fiatal életkorából következik. És ezeket a hibákat is képes ügyesen álcázni: amiben Zsombor máris nagyon fejlett, az a nyelvezet. Többkötetes szerzők nem fogalmaznak ennyire tisztán és érzékletesen, tisztességesen összerakott magyar mondatok és bekezdések követik egymást, van ritmus, lüktetés. Az egészben az a legjobb, hogy alkalomról alkalomra látom, ahogy folyton tisztul és egyénítődik ez a nyelv, kopnak a sallangok, Zsombort nem kell biztatni a húzásra, neki nem a terjedelem, hanem a nyelv funkcionalitása a lényeg.

Témaválasztását tekintve egyelőre hatalmas kilengésekkel kísérletező íróról van szó, de úgy sejtem, idővel meg fog állapodni a sajátjánál. Mindenképp fontos neki a család, jól alkalmazza a szülő-gyerek viszonyban az alulnézeti perspektívát, vele egykorú elbeszélői hiteles hangon szólnak. Emellett a mágikus realizmus is érdekli, ilyen jellegű novelláit is ígéretesnek tartom, mert nem esik abba a hibába, hogy kizárólag a szüzsé megformálására helyezze a hangsúlyt, emberi sortörténetek ezek is, csak meg-megcsillan bennük egy kis latin-amerikai őrület.

Az itt közlésre kiválasztott, Lápvilág című novellát azért szeretem, mert Zsombor benne a személyességre törekszik, saját magából ragad ki egy problémát, és azt nyersanyagként felhasználva hiteles fikciót hoz létre. Jól strukturált, fokozatosan eszkalálódó, a hozzá illő középtempót végig tartó szöveg, ami kortól függetlenül viszi magával az olvasót. Mindenki számára ismerős az énelbeszélő szorongása és dilemmázása, hisz kit nem vágott még gyomorszájon a tudat, hogy kész, nem bírom elviselni többé, hogy semmibe veszik az emberi méltóságom és a munkám. Biró Zsombor Aurél az én szememben egy álmodozó, empatikus realista, akinek olyan klasszikusok a példa- és előképei, mint Ernest Hemingway vagy Bodor Ádám.

Potozky László

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.